Дарителството е заложено в човешката същност – интервю на Проф. Пенка Стефанова

0

Проф. Стефанова, бихте ли разказали с няколко думи за Детското хирургично отделение на УМБАЛ „Св. Георги“, гр. Пловдив?

Клиниката по Детска хирургия към УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив и МУ – Пловдив е първото детско хирургическо отделение в България, създадено през 1952 . Всички българи трябва основателно да се гордеем, че нашата страна е една от първите в Европа, където е създадена такава структура. Тя е стратегическо звено за Южна България. Годишно тук се оперират около 2500 деца с различни заболявания. Приоритетни направления в нашата работа са новорожденска хирургия в пълен обем, гръдна и коремна хирургия, лечение на вродени аномалии на външните полови органи, колопроктология, лечение на съдовите аномалии, гнойно-септична детска хирургия, тумори в детската възраст, травми и др.  През 1992 година към клиниката е създадено отделение по детска анестезиология, реанимация и интензивно лечение. Тук  работят  10  високо специализирани детски хирурзи и 7 детски анестезиолози и специализиран екип от медицински сестри, които активно участват в лечебния процес и обгрижват децата с любов и всеотдайност.

Клиниката по Детска хирургия осъществява 24 часова непрекъсната спешност за деца от 0 до 18 години.

Какво значение има Дарителството за Детското хирургично отделение на УМБАЛ „Св. Георги“?

Дарителството е заложено в човешката същност. Всички знаем, че основен вселенски закон е „ДАЙ ЗА ДА ПОЛУЧИШ!“ Българинът и българският бизнес добре знаят този закон. Нашата клиника е пример за добро взаимодействие между частни и корпоративни дарители. Ние сме благодарни на всички хора и фирми, дарили и продължаващи да даряват на болните български деца със желание, съпричастност и в много случаи анонимни. Надяваме се, че това взаимодействие ще продължи и поради тази причина българинът и бълграските фирми ще стават по богати и проспериращи.

Защо точно операционна маса и как тя ще промени Вашата ежедневна работа в детското отделение?

Операционната зала е „СЪРЦЕТО“ на всяка хирургия. Видът и качеството на апаратурата и инструментариумът е от съществено значение за операционната рабата. В годините благодарение и на дарителите сме обновили част от апаратурата и е извършен ремонт на залите. Не променена все още е операционната маса в основната зала на клиниката. В тази зала се извършват най-сложните оперативни интервенции и операционната маса е от особена важност за добрия изход, за комфорта както на болното дете, така и на операционния екип.  Тази съвременна маса осигурява подходящо конфигуриране – затопляне, положение на тялото и връзка с мониториращите модули, съобразено с възрастта на децата и вида на оперативните интервенции. Съвременна хирургия се прави със съвременна апаратура.

Какво ще пожелаете на децата в клиниката и участниците на 5kmrun?

На децата в клиниката пожелаваме усмивки, по малко болка, бързо оздравяване и щастливо детство.

На родителите вяра в лекарите,  съпричастност при лечението на децата, оптимизъм  и светъл боглед в бъдещето на България. Българските деца растат най-добре на българска земя.

На участниците в 5 км. Run – сили, щастливи мигове и увереност, че участват в едно много добро дело.  Човешкото добро е заразно! Нека да има повече хора  заразени с доброта!  Нека съдбата възнагради участниците и техните семейства със здраве, просперитет и добър късмет.

Визитка:

Проф. д-р Пенка Стефанова е специалист по детска и обща хирургия, преподавател в Катедрата по пропедевтика на хирургическите болести към МУ – Пловдив, ръководител на Клиниката по Детска хирургия. Председател на Българската асоциация на детските хирурзи. Специализирала в САЩ, Германия, Австрия, Франция, Русия, Италия и други. Член е на Европейската и Световната асоциация на детските хирурзи. В клиниката идват редовно световни детски хирурзи, с които извършват сложни оперативни интервенции.

Тя е член и на Световната асоциация за проучване и лечение на вродените съдови аномалии. Проф. Стефанова има защитена дисертация обастта на вродените съдови аномалии и един от водещите специалисти в нашата страна в областта.

Всичко за това Благотворително бягане, което ще се проведе на 9 юни в 4 града и 5 парка, тук:

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов
Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)

НАПИШИ КОМЕНТАР