Дарителството е култура в съвременния свят и то трябва да се развива – интервю на д-р Стиляна Томова.

0

Д-р Стилияна Томова, началник на Отделението по неонатология на УМБАЛ Бургас.

Д-р Томова, бихте ли разказали с няколко думи за отделението по Неонатология на УМБАЛ Бургас?

Отделението по неонатология е мястото, където се грижим за новородените бебета, от поемането на първия им дъх. Годишно в УМБАЛ Бургас се раждат около 2000 бебета – най-много в сравнение с всички останали болници в региона. Близо 20% от тях са недоносени. Този процент е около 10% средно за болниците, но при нас е по-висок, защото тук се насочват новородени и от други болници.

Имаме отлично подготвен екип и апаратура, защото това са деца, които изискват специални, интензивни грижи. Приемаме много тежки случаи – имаме бебета с тегло по 500-600 грама, които вече са големи деца и се гордеем с тях. Преживяваме всяка съдба и правим всичко, за да помогнем на тези деца не само да оцелеят, а да израснат без никакви увреждания от преждевременното раждане. Стараем се да поддържаме добра комуникация с родителите, да ги улесняваме максимално в  грижата за техните бебета, да им вдъхваме вяра и кураж. С екипа на отделението сме си поставили много амбициозна задача – да обръщаме внимание не само на чисто медицинската част от работата ни, а да намираме време за разговори с родителите, за общуване.

Какво значение има Дарителството за Неонатология на УМБАЛ Бургас?

Дарителството е начин на живот в нашето отделение. Казвам го с огромно съжаление, защото фактът, че разполагаме с отлична апаратура – кувьози последно поколение, от реномирана марка, както и други апарати – това се дължи само и единствено на дарителите. Само за последните две години сме получили 5 кувьоза от дарители. С помощта на дарители оборудвахме семейна стая, в която родителите на недоносените бебета да прекарват повече време с децата си. С помощта на дарители успяхме да подменим устройства за подаване на кислород, които не бяха подменяни 30 години.  Със средствата, които държавата отделя, е невъзможно да поддържаме това ниво. Много ми е неудобно да го казвам, но е факт. От друга страна, дарителството е култура в съвременния свят и то трябва да се развива. То ни поставя и пред огромна отговорност, защото трябва да сме на ниво и да оправдаем доверието на дарителите. Най-често наши дарители са родители на бебета, които сме отгледали в отделението. Но има и организации като Вашата, които насочват кампаниите си към нашето отделение.

Защо точно Термолегло за недоносени новородени деца и как това ще промени Вашата ежедневна работа в отделението?

Защото към момента това е най-наложащата ни нужда. Имаме само едно термолегло, а броят на децата, които имат нужда от използването му, се увеличават. Леглото се използва, когато децата вече трябва да преминат от кувьоз към нормално легло. За да не става толкова рязък температурния преход, бебето първо се поставя в термолеглото, а след това –  в обикновено. Леглото може да поддържа различни положения на тялото, снабдено е със сензори за измерване на температура, както и със софтуер и аларма за улесняване работата на персонала. То разполага и с вградена система за фототерапия, която постоянно използваме в нашата работа.

Какво ще пожелаете на децата в отделението и участниците на 5kmrun?

Взаимно си пожелаваме да се преборим заедно за живота, защото борбата за живот е двустранен процес. Бебетата се нуждаят не само от медикаменти, апаратура и нашите умения, а и от своите родители. Те се нуждаят от окуражаване, от топлия им глас, от прегръдката им. Те имат сили за борба и ние трябва да се борим заедно с тях. Ние пък се нуждаем от доверието и разбирането на родителите, че наистина правим най-доброто за техните деца. На участниците в 5kmrun, сред които ще бъдем също, пожелаваме да продължават да спортуват за здраве и по този начин да помогнат и на други, както в момента помагат на нас.

ВИЗИТКА:

Винаги съм знаела, че ще бъда детски лекар, още от дете. Когато кандидатствах в Английската гимназия в Бургас го направих заради факта, че лекарите трябва да знаят английски, за да могат да четат, да се образоват и да имат достъп до най-новите учебници и научни статии. Специализирала съм неонатология в Майчин дом – София. След това се върнах в Бургас. Преди да взема специалност и да оглавя отделението по неонатология, съм работила тук и като лекар.

Всичко за Благотворителното 5 км бягане от тук:

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов
Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)