Диляна Минкина надмина себе си: с два рекорда за девойките

0

shampion bgДва национални рекорда за девойки старша възраст. Така приключи зимният сезон за Диляна Минкина от „Средногорски атлет“ Пирдоп. Успехът дойде първо на държавното първенство в Добрич. Там Минкина подобри 28-годишен рекорд на 3000 м – 9.34. Преди няколко дни атлетката се доказа и в Балканския шампионат по лека атлетика за мъже и жени в Истанбул. Там пък събуди рекорда на 1500 метра от 26 години насам – 4.21.
Ние от 5kmrun винаги сме будни за такива постижения и веднага потърсихме Минкина за коментар. Няма никакво главозамайване, девойката продължава стремглаво напред в състезанията на открито. В събота стартира с Националния шампионат по крос кънтри в Луковит, където ще се определи отборът на България за Балканския шампионат по крос кънтри в Чуприя, Сърбия.
Пожелаваме й много победи и успехи през летния лекоатлетически сезон!

Диди, как оценяваш участието си на Балканиадата в Истанбул? Доволна ли си от себе си, изпълни ли плана си?
Много съм доволна от резултата и класирането. Постигнах целта си за зимния сезон – национален рекорд на 1500м в зала с време 4:21:13. Рекордът не е подобряван цели 26 години, което е голям успех за мен. Балканиадата ми даде възможност да придобия опит при жените, които участват в големи първенства.
Кои са другите големи цели за тази година?
Постигнах две от големите си цели – националните рекорди за старша възраст в зала на 1500м и 3000м. За летния сезон искам да подобря резултатите си и да се класирам на финал на Световното първенство за старша възраст. Ще се постарая да взема участие и на Европейското първенство по крос кънтри и на Световното по планинско бягане.
Как мислиш, след като подобри 28-годишен рекорд на 3000 метра, там ли е силата ти? Как ти се струват по-дългите дистанции?
Дисциплината, която най-много ми харесва и ми е на сърце е 1500м. Другите – 3000м и 8000м ми помагат за издръжливост и бързина. Харесвам и по-дългите дистанции, бягам и крос кънтри, и планинско бягане. Те са част от подготовката ми за бяганията на писта. Дават ми сила и издръжливост.

minkina 3

Спомен от Световното първенство по планиско бягане

Какво включва твоята тренировъчна програма?
Зависи в какъв период се намирам – състезателен или подготвителен, тренировките са различни, с различен обем и бързина.
Наричат те шампионката при големите… а си още на 19 години. Защо толкова бързаш да се състезаваш с жените, а не с девойките старша възраст?
При жените има по-голяма конкуренция, което ме мотивира да подобря личните си резултати. Най-важното в спорта е да надминаваш себе си.
Какво си казваш непосредствено преди старта?
Казвам си, че няма невъзнаграден труд и че няма невъзможни неща. После давам всичко от себе си. Всеки състезател трябва да вярва във възможностите си.

12782187_921180631323121_1471688032_n
Разкажи ни как тръгнаха нещата с леката атлетика?
Винаги съм имала желание да се занимавам със спорт. Не знаех, че има клуб по лека атлетика в родния ми град, но една моя приятелка тренираше там и ме убеди да се запиша. Ставах все по-добра и разбрах, че това е призванието ми.
Мислиш ли да продължиш образованието си в спорта, или ще се развиваш в друга насока?
Разбира се, че искам да се занимавам с лека атлетика на високо ниво и да съм в световния елит. Имам желание да продължа и образованието си в университет, защото съм наясно, че професионалният спорт е до време.
Как се виждаш след десет години?
Виждам се като сътезател в челните позиции на елитни първенства и с още рекорди, надявам се не само национални. Но какво ще се случи в бъдещите дни зависи от това, което правим днес.
Кое ти дава сила да продължиш напред?
Определено е любовта към бягането. Ако човек не обича това, което прави и не влага чувства и емоции, то шансът да постигне по-значими неща е минимален.
Имаш ли личност, на която се възхищаваш и искаш да подражаваш?
Харесвам много атлети като Даниела Йорданова, Николина Щерева, Ивет Лалова, Гензебе Дибаба, Мо Фара. Възхищавам им се, но не подражавам на никого. Искам да изградя свой стил и характер в бягането и след време други атлети да вървят по стъпките ми.

12804556_921180647989786_1579129063_n

Усмивки от Балканиадата по планинско бягане 2015 година


Остава ли ти време за приятели? Какви хора влизат в твоя приятелски – само със спортисти ли дружиш?
Имам приятели както в спортната среда, така и извън нея. Надявам се, че приятелите, които имам, макар и не много, са истински и ще продължават да ме подкрепят и да вярват в мен, не само когато съм на върха.
Каква е Диляна извън пистата?
Аз съм един упорит и целеустремен човек, който не се отказва, докато не постигне целите си.
Какво знаеш за 5kmrun?
Това е една прекрасна идея, обединяваща любители и по-напреднали атлети. Научих за 5кmrun от хора, взели участие.
Пожелай нещо на нашите бегачи от 5kmrun?
Пожелавам им да се усъвършенстват и да надскочат собствените си възможности. Най-важното – да продължават да бягат. Спортът е здраве.
Ще се радваме някой ден да дойдеш да бягаш с нас 🙂
Аз също ще се радвам да взема участие в някое от бяганията, ще ми бъде много приятно да бъда около толкова спортуващи хора.

Росица Белева

Росица Белева

Редактор at Running Academy
Роси е последовател на 5kmrun & Running Academy от 2014 година: "Спортът ме научи да се обичам. Иначе казано: не съм аз, когато не тичам".
Росица Белева

Latest posts by Росица Белева (see all)

Share.

About Author

Роси е последовател на 5kmrun & Running Academy от 2014 година: "Спортът ме научи да се обичам. Иначе казано: не съм аз, когато не тичам".

НАПИШИ КОМЕНТАР