Иван Сираков: А вие правите ли интервални тренировки?

0

intervalni sirakovИнтервалните тренировки са едни от любимите на състезателя по спортно ориентиране Иван Сираков. С тях той поддържа и развива функционалните възможности на организма си. Иначе се старае да тренира разнообразно и да поднася достатъчно стрес на тялото си, към който то да се адаптира и по този начин да се развива. Когато има възможност, предпочита да бяга в планината или с карта, но понякога прави тренировки и на стадиона, и на асфалт.
Кои са първите му помощници в тренировките и как да се предпазим от контузии Иван Сираков сподели за бегачите от 5kmrun.

totalen relax

[quote align=“center“ color=“#999999″]Да се предпазим от контузии[/quote]

Превантивните мерки срещу контузии са много, но според мен най-важната е да даваме нужната почивка на тялото да се възстановява. Другото важно нещо е да се прави обща физическа подготовка за цялото тяло – има безброй упражнения, които може да се изпълняват от всеки и да свършат работата.

[quote align=“center“ color=“#999999″]Тичане по асфалтова настилка[/quote]

Лично аз избягвам асфалта по най-различни причини, но не мисля, че едно съботно бягане по алеите в парка ще навреди на някого. Ако трябва обаче по-често да се бяга на асфалт, може би трябва да се внимава, поне докато тялото се адаптира. А то несъмнено може да се приспособява към всичко, така че… 🙂

postavia 1-ia oficialen rekord na Haidushkata pateka

[quote align=“center“ color=“#999999″]Tренировката зависи от мястото и сезона[/quote]

Тренировъчното време варира изключително много в различните периоди на подготовка. Например през зимния период е около 12-13 часа, може да достигне до 20 часа, когато съм на лагер, но в седмици, в края на които ще участвам в състезание, в което искам да бягам добре, може часовете да са и 4-5. В зависимост от това къде се намирам и колко тренирам е различно. sirakov maps

Примерно когато съм на лагер по ориентиране, не остава почти никакво свободно време, тъй като тренировките там обикновенно са свързани и с пътуване до съответните райони. На такъв лагер обикновено ставам за закуска, оправям багажа си и отпътувам за тренировка. Прибирам се за обяд, после има време за кратка почивка и отпътуване за следобедната тренировка. След като се прибера от нея, наслагвам gps-сигнала си от бягането върху картата и анализирам тренировките. В зависимост от това дали ще правя нощна тренировка или не определям кога да бъде вечерята. Преди лягане има време за развлечения и планиране на следващия ден.
Когато съм вкъщи, обаче, подреждам тренировките си спрямо ангажиментите, които имам през деня. Обикновено тренирам веднъж или два пъти. Понякога, както онзи ден, когато трябваше да пътувам от Горна Оряховица до Банско и освен това имах доста задачи, преди да тръгна, пропускам тренировка. Не драматизирам такива пропуски, мисля, че е добре да се почива редовно.

stara planina
Често се случва да определям тренировката за деня според това как се чувствам. Ако наистина съм изморен, се случва и да си дам непланирана пълна почивка.
Мисля, че не съм страдал от липса на мотивация. Тя никога не ми е била проблем. Явно удоволствието от това, което правя е достатъчно.

[quote align=“center“ color=“#999999″]Екипировката – сериозни марки и качество[/quote]

Екипировката е много важна част от един атлет и аз лично се доверявам на фирмата Salomon, която е една от най-сериозните марки за бягане и активности в планината и не само. Всички продукти са наистина изпипани до последния детайл.

suunto
Също така имам и перманентен тренировъчен партньор – gps-часовникът ми Suunto Ambit, с който провеждам, записвам и анализирам всяка една своя тренировка. Освен това той е и моят пръв помощник в интервалните тренировки, защото има вградена функция за това. Производството на марката е във Финландия и определено може да се разчита на изключително качество.

Вижте как Иван Сираков тренира с любимия си gps-часовник Suunto Ambit.

Росица Белева

Росица Белева

Редактор at Running Academy
Роси е последовател на 5kmrun & Running Academy от 2014 година: "Спортът ме научи да се обичам. Иначе казано: не съм аз, когато не тичам".
Росица Белева

Latest posts by Росица Белева (see all)

Share.

About Author

Роси е последовател на 5kmrun & Running Academy от 2014 година: "Спортът ме научи да се обичам. Иначе казано: не съм аз, когато не тичам".