Как се бяга от лъв – разказва Бойка Арсова

0

Boika_Arsova_211_1

Бойка Арсова бяга с 5kmrun от лятото на 2013 година. Тя е член на „Почетния легионер“ от миналата година и е пробягала с нас над 500 км. Това означава, че съботните й бягания вече надхвърлят 100. Освен това е  участвала в 51 маратона. Още за своето „бягство“с 5kmrun Бойка разказа пред сп. EVA, за което й благодарим. Специални благодарности дължим и на авторката Адриана Попова, която направи това интервю.

За първи път видях Бойка Арсова на сцената по време на форум „Дълголетие“. Запомних, че е на 65, участвала е в 51 маратона на 4 континента и енергизира повече от кана силно кафе. Бойка е от шепата избрани, които изглеждат по-млади от годините си, но наистина.

Случва се през 80-те в Судан. Бойка Арсова е там с мъжа си Алфред, който работи за „Лекари без граници“. Един ден в началото на сухия период двамата пътуват към диспансер край резервата Нимули до границата с Кения и Уганда, когато чуват особен тътен. Ела, ще ти покажа едно от чудесата на Африка, казва й Алфред и я повежда към един хълм. Оттам виждат голямото преселение на животните – хиляди, и хиляди, и хиляди биволи, гнута и зебри, които бягат към свежата трева и водата, а под копитата им земята тътне. „Маратонът е бил известен на животните стотици хиляди години преди нас – казва днес Бойка. – Когато през 1985 г. ме поканиха да се включа в Софийския маратон, си казах: ами че то е същото. Това е моето стадо, моят стил на живот.“

Бойка бяга много по-отдавна. Като дете боледува постоянно и лекарите препоръчват на баща й да я запише да спортува на слънце и въздух. И той я води на стадион „Локомотив“ при Николай Салавьов, от когото научава, че всеки човек е роден бегач, но едни тренират, други – не. Помни и думите на баща си: „Бягай, за да оздравееш. Бягай, за да живееш.“ Прави го и до днес, защото й харесва „песента на маратонките“ и защото може.
Boika_Arsova_211_4
Най-интересните й бягания са в Африка, където заминава през 1974 г. с мъжа си Алфред, дипломирал се в България лекар (и състезател по висок скок също), който след специализация в Щатите се връща в родния Судан. С тях е и едногодишната им дъщеря Албена. Както й е навик, Бойка продължава с бягането. Тича по черни пътища през Сахара, после през саваната, подкрепяна от виковете на местните хлапета и любопитните погледи на бабуините.

Най-доброто си бягане прави, докато мъжът й е шеф на здравеопазването в Южен Судан, в голямата колкото България Провинция на езерата. Един ден решава да се разходи до близкия до къщата им хълм, прекрасен хълм с пеперуди и бръмбари в тревите и чадъровидна акация като бонус. Докато се любувала на природата, от природата излязъл лъв. Сравнително стар, с белези от битки по муцуната. Бойка си дала сметка, че ако хукне да бяга, той ще я надбяга. Ако се качи на акацията, той също ще се качи на акацията. И постъпила по най-логичния начин – опряла гръб на дървото и изпънала шия, за да улесни максимално нападателя и да не я мъчи. Мислела си – хайде, давай по-бързо. В този момент срещнала очите му. И казала на глас: Боже, колко си красив! Защото той наистина бил красив – с жестоките си жълти очи, с разкошната грива, с притаените под златистата кожа мускули. После затворила очи и зачакала. Чакала. Чакала. Когато погледнала отново с едното си око, от лъва нямало и следа. Погледнала с двете очи – същото. Казала си: хайде, крачета, бягайте – и хукнала надолу по хълма като газела, по-бърза сигурно от самия Юсеин Болт, поставяйки вероятно световен рекорд, обречен да остане неизвестен. Когато стигнала до къщата им, паднала на земята и два часа не могла да проговори. Мъжът й, зачуден, я попитал: „Ти какво бягаш, като че ли лъв те гони?“ Едва после Бойка разбрала, че местните наричали мястото Хълма на лъвовете.

Boika_Arsova_211_5

Трябва да кажем, че по това време от болнавото момиче не било останало и следа. Бягайки, Бойка се била превърнала в удивително здрава жена, която се справила без лекарства не с кого да е, а с Нейно ужасно африканско величество Маларията. Лекар в България й казал, че е по-добре да не пие лекарството срещу нея, защото разбивало черния дроб, а и пречело да се създаде имунитет, и да разчита на силния си организъм. Бойка го послушала и когато един енергичен комар от разливите на Бели Нил я ухапал, тя се заела да боледува, да се тресе от температурата и да потъва в бездните на безсъзнанието. Когато след няколко дни отворила очи, разбрала, че е победила.

Boika_Arsova_211_2

През 1984 г. на Бойка й се наложило да бяга, но не в Африка, а от Африка. В Южен Судан започвала гражданската война между християни и мюсюлмани и ООН издала декрет всички европейци да напуснат страната в рамките на 48 часа. В Судан останал само Алфред като лекар без граници.

След като на Софийския маратон открива, че това е нейната дистанция с нейните хора, Бойка продължава. На европейския шампионат за атлети ветерани през 2014 г. в Измир идва най-голямата й победа – печели сребърен медал и става вицешампион на Европа в своята възрастова група, като финишира при температура на въздуха 44 градуса. За нея най-труден е Атинският маратон, най-весел – в Барбадос, а най-добре организиран – в Лондон с неговите 3 лъча и 40 хил. участници. Там е бягала с Фауджа Сингх, най-възрастният маратонец в света, който тичал, обграден от внуците и правнуците си. Нейните внуци също са бегачи. Джошуа, на 10, и Елинда, на 7, са в спринт академията на Ивет Лалова.

Boika_Arsova_211_3

На 20 юни ще участва за първи път в 100-километровата обиколка на Витоша, която започва в 12 ч. през нощта, като контролното време е 20 ч. А голямата й мечта е да тича в Африка – на Сафари маратона в Кения сред стадата диви животни. Може би там някъде е сянката на лъва от хълма, който чака отново да чуе: Боже, колко си красив!
Ако искате да подкрепите мечтата на Бойка – потърсете я на albenajones@yahoo.co.uk.

Правилата на Бойка:
– Купувай качествени маратонки според терена, на който ще бягаш – шосе, черен път, планина, и разстоянието. Има и комбо варианти. Искай консултация в магазина.
– Час преди старта започни да пиеш вода. Аз пия до 2 л вода с лимон.
– Хапвай – на седмица изяждам 1 кг стафиди, 0,5 кг бразилски орех и 1 буркан мед, много банани, ябълки, грейпфрути, морски дарове.
– Аз вземам и хранителна добавка за ставите – таблетка с глюкозамин сулфат и хондроитин сулфат.
– Винаги загрявай преди старта – клякане, повдигане на краката, леко бягане.

 

Росица Белева

Росица Белева

Редактор at Running Academy
Роси е последовател на 5kmrun & Running Academy от 2014 година: "Спортът ме научи да се обичам. Иначе казано: не съм аз, когато не тичам".
Росица Белева

Latest posts by Росица Белева (see all)

Share.

About Author

Роси е последовател на 5kmrun & Running Academy от 2014 година: "Спортът ме научи да се обичам. Иначе казано: не съм аз, когато не тичам".