Милица Мирчева: Не талант, а мотивация и трудолюбие са зад успехите ми

0


Milica balkan cupПрез миналата седмица в рубриката ни „Запознай се с…“ви разказахме за Милица Мирчева и нейните постижения. Няколко дни след като спечели титлата от държавното първенство на ХХХII Софийски маратон Милица, която е един от най-добрите млади български атлети, се съгласи да даде специално интервю за running-academy.bg, в което разкрива своите тайни за успеха.

Милица, поздравления за страхотното представяне на ХХХII Софийски маратон. Успя ли да се възстановиш?
Първо искам да благодаря на всички за подкрепата – хората бяха страхотни и допринесоха това да се случи.
Относно възстановяването, смятам, че вече се чувствам добре. Беше голямо предизвикателство, но вече маратонът не ме плаши, а напротив – дори съм още по-заинтригувана от него и магията му.

Какво е чувството да спечелиш в едно толкова силно състезание?
Всяка победа е сладка, разбира се. За мен това състезание беше специално, защото не се бях подготвяла конкретно за него, но въпреки това издръжливостта, която съм натрупала с годините, ми помогна да избягам цялата дистанция. Истината е, че цял живот съм обичала шосейните бягания и маратонът е бил голяма моя мечта.

Победата в маратона далеч не е първият голям успех в кариерата ти. Ти си национална рекордьорка на 5000 метра за девойки, както и европейска вицешампионка по крос-кънтри. Какво се изисква, за да постигнеш такива успехи?

Повечето хора остават с впечатлението, че за да си добър спортист, трябва да си роден голям талант. Искам да кажа на всички, които не се занимават професионално с бягането – това е лъжа! Успехите могат да се градят и ако си изключително мотивиран, трудолюбив и адаптивен. Това за мен са най-важните качества. Аз никога не съм била талантлива – напротив, когато започнах да тренирам, бях „спортен инвалид“ 🙂 . Напредвах бавно, но винаги се стремях да бъда старателна и изпълнителна и лека по лека нещата се нареждаха. Естествено това се дължи и на големия късмет, че съм попаднала на един изключителен треньор (Йоло Николов – бел. ред.), който тепърва ще показва на хората таланта си и възможностите си, а е само на 31.

През 2011 година Милица печели първия си медал. Днес тя има цял куп от всякакви дисциплини

През 2011 година Милица печели първия си медал. Днес тя има цял куп от всякакви дисциплини


Все още си само на 21 години, но вече си покорила доста върхове. Коя е следващата ти цел?

Аз не бързам, за всяко нещо си има време. Няма нужда да си правя много дългосрочни планове, защото нищо не е сигурно. Другата седмица ми предстои балканско първенство по маратон, след това започвам усилена подготовка за европейското първенство по крос-кънтри. Както знаете, догодина има и Олимпиада, но засега ще си мечтая за нея.

От какво се налага да се лишиш, за да преследваш целите си и кое е нещото, което те мотивира?

Честно казано, аз обичам живота, който живея. Повечето неща за мен не са лишения. Когато трябва си почивам, когато трябва тренирам, хапвам здравословно и следвам тази линия. Понякога ми липсва това, че нямам много свободно време, което да отделя за хората, които обичам…и кучето си 😛

Какво е нужно, за да стане един човек шампион и рекордьор?

Аз вече го споменах, но това са нещата, които зависят само от самия теб. Но има едно голямо НО! Спортът изисква много неща, които са обвързани с много средства. За съжаление в България е много трудно да ги имаш, за да вършиш работата си качествено. Освен вътрешните качества на човек, всичко друго е изключително комплексно и той е зависим от хиляда други фактори. Ако има късмет и те се развият благоприятно за него, тогава всичко е възможно.

По колко километра бягаш средно на седмица и има ли някаква храна или напитка, от която черпиш енергия преди състезание?
Зависи от периода. Тази седмица трябва да направя около 140-150 километра заради подготовката ми около маратона. Иначе варира между 100 и 140 километра според цикъла, в който се намираме. Специална храна нямам, но напоследък всеки път си взимам един протеинов бар от нашите приятели сем. Воденичарови, които също вече се включват в 5kmrun.

Когато приключиш със състезателната си кариера, какво би искала да имаш като постижения зад гърба си?
Искам да изпитвам удовлетворение от живота, който съм живяла. Каквото и да постигне човек , трябва да уважава труда си.

Когато не тренираш и не си по лагери, какво обичаш да правиш в свободното си време?

Да чета, да приготвям нещичко, отскоро танцувам и зумба.

Милица и семейството и след вторто място на европейското по крос-кънтри в Самоков

Милица и семейството и след второто място на европейското по крос-кънтри в Самоков


А има ли нещо или някой, за когото би искала да имаш повече време?

Да, искам да имам повече време, за да се науча на различни неща. Аз съм човек, който обича да може и знае от всичко по малко (или колкото е достатъчно). Няма смисъл да казвам, че би ми се искало да прекарвам повече време със семейството ми, кучето ми, което сега е много далече от мен и много ми липсва…и разбира се някои специални за мен хора.

Кой е най-ценният съвет, който можеш да дадеш на любителите на бягането?

Мога да им дам много съвети, а който желае да ме попита и нещо специфично, винаги може да се чувства свободен да го направи. Иначе най-ценният и есенциален съвет за всички е да вярват в себе си и да знаят, че всеки един успял спортист е минал по техния път.

За какво мечтаеш?

Кариера, къща, семейство, но най- важното..искам да остана човек.

Ако можеш да кажеш с едно изречение от 3 думи, кое е най-важното, което другите трябва да знаят за теб?

Аз обичам предизвикателствата.

снимки: Личен архив, Nea Dan

Георги Крумов

Георги Крумов

Редактор at Running Academy
Здравейте! В момента уча "Журналистика" в Софийския университет и съм водещ на спортно шоу в студентското радио "Реакция". Пиша за спорт от 2011 година
Георги Крумов
Share.

About Author

Здравейте! В момента уча "Журналистика" в Софийския университет и съм водещ на спортно шоу в студентското радио "Реакция". Пиша за спорт от 2011 година