Митко Ценов – рамо до рамо с кенийците и 5kmrun

0
12788592_10206102585903956_1435083695_o

Селфи от Кения

Да бягаш с кенийците не само на книга, но и на техен терен. За Митко Ценов това е реалност 60-ти ден. Още два месеца българският атлет ще тренира в страната на шампионите. Главната му цел е ясна: олимпиадата в Рио, но ще се състезава и в Европейското за мъже в Амстердам.
Откровено казано Митко ни изненада с това онлайн интервю. Екипът на 5kmrun се свърза с него съвсем ненадейно. И докато подготвим въпросите, Митко беше готов с отговорите 😉 Поводът да го потърсим – 6 месеца от рекорда му в 5kmrun.

Митко, ти си нашият рекордьор на 5000м. Предусещаше ли победата в нощното бягане на 17 септември? Какви емоции ти донесе това състезание в 5kmrun?
Здравейте на всички като за начало. Емоциите от това състезание ми бяха изключително хубави. Досега не бях участвал във вечерно бягане и ми беше много приятно и „яко“. Иначе за победата бях сигурен – да, но не беше това главната цел да се доказвам, а да се включа в нещо наистина хубаво и забавно.

Какво или кой те провокира за нощното бягане на бул. Брюксел?
За състезанието научих от една близка приятелка, която се беше записала и ни разказа за състезанието и ми се видя добра идея и се записах и аз.

Известен си като европейски шампион за младежи под 23 години в бягането на 3000 метра стийпълчейз. Защо избра точно тази дисциплина? Как ти се струват дългите дистанции?
Казвал съм и го преди за дисциплината, не я избрах аз, тя мен ме избра. Мисля, че имах точните качества, които се изискват за тази дисциплина и просто ми се получи. Още от първото ми бягане я харесах и продължих с нея. Дългите дистанции не са лесни, никак даже, а и ако искаш с това да се изхранваш и да бъде твоята кариера. Бегачите на дълги разстояния успяват в живота, ако не в спорта, то в личен план.mitko tsenov

Кой беше най-първият ти успех в спорта?
Първият ми най-голям успех беше, когато подобрих националния рекорд на 3 000м в зала за старша възраст. Не си спомням годината точно, но мисля 2012.

Сигурно не спираш да мислиш за Рио. И все пак кои са другите големи цели за тази година?
Това ще е най-главната цел за тази година. На второ място ще е Европейското за мъже в Амстердам. И на трето – някои турнири за силни резулти.

Успя ли да те промени Кения? Колко време ще се подготвяш там? Сподели ни нещо от личния си опит, как ти се отразиха тренировките там? На какво те научи животът там?
Сега на 15 март ще станат два месеца. И сме за още два. Кения винаги може да те промени, дори и да не си състезател. Но като – цяло да. Тук животът е различен и няма нищо общо с Европа. Тренировките тук вървят много добре, имам възможността да тренирам с олимпийски и световни шампиони, както и с рекордьори. Включвам се за някои тренировки с големи и силни групи. Познавам се с повечето момчета от месеци и мога да твърдя, че бих разчитал повече на тях, ако имам нужда от помощ, отколкото някои приятели в България, с които се познаваме от деца.

Каква роля в твоята подготовка играе хранителният режим? Какви добавки би препоръчал?
Храната е много важна за бързото възстановяване и е от голямо значение за нас. А за добавки не съм по тях, за да препоръчвам, но аз лично използвам HERBALIFE за моето възстановяване.

Как се възстановяваш?
Единиственото ми възстановяване тук е почивката и спането. На друго не се доверявам толкова.tsenov 3

Сигурно има хора от твоите среди, на които се възхищаваш и чийто пример следваш. Разкажи ни за човека, който за теб е пример за подражание.
Да, около мен има много хора, на които се възхищавам и има на какво да се науча от тях. Главно моят треньор, който гледа на нас като свои деца и не му е толкова лесно с нас. От скоро имам и много близко до себе си световния рекордьор в моята дисциплина Сайф Шахиин със 7.53, кениец, който се състезаваше за Катар. Той в момента е и като мой втори треньор и черпим много опит и умения от него. За което съм много благодарен и ще направя всичко възможно да му върна жеста на Олимпиадата.

Твоят треньор е повече като учител, който спазва дистанция, или е като наставник и приятел едновременно? Как те мотивира?
Моят треньор е и учител, и приятел, и баща, и наставник. Ако нашите очи са затворени, неговите ще са 24 часа отворени, стига ние да сме добре. Ако някой прави грешки, той просто стои и гледа, като се опарим, тогава ни казва. Не е човек, който ще ни кисне над главите и ще ни командва като роботи на всяка крачка. Просто съм голям късметлия, че съм попаднал в точната среда и на човек като него.

Остава ли ти време за приятели? Какви хора влизат в твоя приятелски кръг? tsenov mitko
Време за приятели винаги има и ще има. Обичам да съм център на вниманието и да се веселя. Но това, че се веселя с много хора не значи, че са мои приятели. Не дружа само със спортисти, дори приятелката ми не е спортистка и това ми харесва. Когато сме заедно, разговаряме за други неща и се разторвам. Близки приятели имам много малко, няма да запълнят дори и пръстите на едната ми ръка.

С кого празнуваш победите си?
Победите празнувам с моите съотборниции, треньор, близки приятели и семейството.

Какви са целите ти в личния живот? Мислиш ли вече за наследник? Би ли искал децата ти да вървят по твоите стъпки?
Целите ми в живота са да успея в това, в което сега съм се хванал. Наследници ще имa, разбира се, но никога не бих им позволил да се занимават с лека атлетика в България. Това ще е подигравка с моите деца. Не искам да се връщам пак в тази среда, ако положението остане същото.

След спорта накъде ще поемеш?
Много е далеч, за да правя такива планове. Мисля ден за ден, плановете винаги се променят.

Да очакваме ли скоро да подобриш рекорда си в 5kmrun?
На следващото ми бягане обещавам да подобря рекорда с минута отдолу, стига трасето да го позволява.

Пожелай нещо на нашите бегачи от 5kmrun?
Пожелавам на всички бегачи да бъдат устремени и да се трудят много. С желание всичко се постига. Поздрави от Кения и скоро ще застанем рамо до рамо за „една петичка да ударим“.

Росица Белева

Росица Белева

Редактор at Running Academy
Роси е последовател на 5kmrun & Running Academy от 2014 година: "Спортът ме научи да се обичам. Иначе казано: не съм аз, когато не тичам".
Росица Белева

Latest posts by Росица Белева (see all)

Share.

About Author

Роси е последовател на 5kmrun & Running Academy от 2014 година: "Спортът ме научи да се обичам. Иначе казано: не съм аз, когато не тичам".

НАПИШИ КОМЕНТАР