Три стъпки към успеха на Деян Атанасов

0

dian-atanasov[message_box title=“В името на успеха…“ color=“red“]е още един начин да помогнем на начинаещите бегачи да взаимстват от опита на успешните, да последват техния пример и да се изкачат на почетната стълбичка.[/message_box]

По трасето на 5kmrun сме срещали какви ли не бегачи – от елитни до начинаещи, бързи, бавни, ходещи, лазещи… 🙂 След един откровен разговор с Деян Атанасов разбрахме, че има и преминали в друго измерение. Той твърди обаче, че не е от тях. Но пък е номер 1 във второто нощно бягане на столичния булевард „Брюксел“, където закова хронометъра на 15:55 за 5км. Коментарът му беше: „Слабичък резултат е, няма да се лъжем 😉 17 дни изпуснах през август заради ахилеса. Буквално съм на 4-5 кроса, 1 – за бързина и 4 специални тежки тренировки“. Иначе личното му постижение в нашата статистика е 15:30 на 5км (само 3 секунди разлика от рекордьора). Нищо чудно, че интересът към Деян е толкова голям. Поканихме го в тази рубрика по ваша молба, въпреки че той иска да стои далеч от тези неща. „Лошият“, „Гадният“… 😉 и незнайно още какъв Деян Атанасов сподели своите три стъпки към успеха:
„Първо да кажа, че думата „успех“ е уклончиво понятие. Резултатите, които аз поставям, дори и за аматьор и любител като мен, са повече от посредствени и срамни, не се гордея никак с тях. 15 минути на 5000м е средно дамско бягане“.

Първа стъпка: Огромно желание

Основна и ръководна роля във всеки един аспект от живота и спорта е голямото желание за постигане на каквото и да е. Да, аз имам желание, да бягам. Но, не и да бягам, както и да е, колкото и да е и където и да е. В тези дисциплини това желание, ако се превърне в начин на живот, ако намери място сред приоритетите на забързаното ежедневие се превръща във вид опиум. Преди години бивши елитни бегачи ми казваха -„Деяне, за да бъдеш атлет от висок клас, желанието за бягане трябва да премине в друго измерение…“ Не разбирах много какво ми казваха и гледах с недоумение. Е, явно това ми липсва, за да бъда добър бегач.

Втора стъпка: Силна мотивация

Именно тази думичка е залегнала много в мен. Обвит съм в жестока до болка мотивация да се преборя със себе си, с хронометъра, с трасето, с калта, снега, тежките условия, за да дам най-доброто от себе си. Да се докажа на мен самия, че мога още по-добри резултати да показвам. Тук е ред да кажа, че за мен не е важно кое място съм заел на дадено състезание, а дали съм си подобрил времето (ако става въпрос за едно и също трасе). Същото важи и за специална тежка тренировка (зависи от тренировъчния период). В тази точка естествено огромно значение имат израстването, възпитанието, обкръжаващата среда, приоритетите в живота и ред други неща.

Трета стъпка: Правилна мисъл

Стъпките със сигурност не са три или точен брой. Тук може да бъдат включени спокойно емоционално състояние, ред в житейското ежедневие и дори добра финансова стабилност, постигане на определени цели и др. Под правилна мисъл имам предвид, че един бегач на средни и дълги разстояния трябва да е преди всичко спокоен, уравновесен, да знае какво и как да го направи – не само в тренировките, но и в живота, защото нещата са свързани. Ако приемем, че тези неща са налице – а при мен със сигурност, не е така, то може да конкретизираме – правилни тернировки на подходящ терен. Когато става въпрос за състезание – аз съм пистов и шосеен бегач, това е моята сфера. Но тренирам само и единствено на черен равнинен горски път (с някои изключения). Естествено, когато имам спринтова или високоскоростна отсечкова работа, зависи от периода и метеорологичните условия, старая се да съм на сухо и много равннино място. Не ми доставя удоволствие да бягам бавно. Харесва ми да се нацепя зверски, да потроша часовника и да дам най-доброто от себе си. Така съм и с живота. За това не съм почитател на планинското бягане – там се бяга бавно, мудно, тромаво. Скоростта, бързината – това са нещата, на които наблягам. А личното ми мнение е, че точно това липсва на много бегачи (никой не искам да засегна). Скорост, скоростна издръжливост и издръжливост са точките, които не трябва да се пропускат. Трябва правилна методика. Може би и това ми липсва и за това бягам толкова слабо… Точна формула за постигане на успех няма – при всеки е абсолютно индивидуално.

deian-atanasov-2
Росица Белева

Росица Белева

Редактор at Running Academy
Роси е последовател на 5kmrun & Running Academy от 2014 година: "Спортът ме научи да се обичам. Иначе казано: не съм аз, когато не тичам".
Росица Белева

Latest posts by Росица Белева (see all)

Share.

About Author

Роси е последовател на 5kmrun & Running Academy от 2014 година: "Спортът ме научи да се обичам. Иначе казано: не съм аз, когато не тичам".

НАПИШИ КОМЕНТАР