15:21 Деян Атанасов е новият рекордьор на 5kmrun!

0

Деяне с време 15:21 ти вече имаш на сметката си цели два рекорда на 5kmrun: Новo „Най-добро време за трасе Южен парк“ и „Най-добро време на 5kmrun“, какво е усещането? Да, за мен е много приятен този момент. Радостен съм от постигнатото, за сега.

Ти си национален състезател и призьор от редица държавни и професионални състезания, какво значение за теб има първото място и притежанието на рекорд в едно любителско бягане като 5kmrun? 

Вече навлизам във възраст, в която ми е доста трудно да поддържам това ниво. За моя радост в професионалните състезания конкуренцията е доста висока, което е страхотна предпоставка за достигане на върхови резултати. Атмосферата на 5kmrun е малко по-различна, но също толкова завладяваща и мотивираща. 5kmrun е едно голямо задружно семейство на любителите на бягането, чест е да бъда сред тях и да се състезаваме рамо до рамо. Всички атлети на 5kmrun ги приемам едновременно като мои приятели и в същото време и конкуренти. Чест е, че съм притежател на този рекорд и искам той да бъде посветен на всички запалени по бягането, леката атлетика и на участниците на 5kmrun.

Разкажи конкретно за твоето рекордьорско бягане на 23-ти в Южен: от сутринта, преди старта, как тръгна, как се разви по трасето и финала? 

За да бъда максимално откровен, ще кажа, че предвидих това бягане седмица преди това, като част от подготовката ми за бъдещи асфалтови състезания. Нужно ми бе по-скоростно асфалтово бягане, защото тренирам изцяло на почвен път и бе наложително да направя тренировка на такава настилка.

Имах по план 5000м по 3.10 средна скорост и след това няколко отсечки по 100 и 200м. и реших, че е добре да сменя малко тренорвъчната обстановка и да се срещна с приятели на 5kmrun, както и да подкрепя мои състезатели, които тренирам. Явно от адреналина и еуфорията покрай състезателите се унесох малко повече от необходимото и преминах първи километър за 2.58. Ясно бе, че тренировката няма да бъде изпълнена по план и продължих да поддържам високо темпо. Както всички знаем 2-ри и 3-ти километър са с лека положителна денивелация, но се стараех да съм на тази скорост и бяха изминати съответно за 3.10 и 3.11. Чувствах се доста поуморен, но усетих, че мога да поддържам това високо темпо и в оставащите километри. 4-ти км е в леко спускане и бе за 3.01, умората ме завладя много, но не се отпусках. Последният километър дадох всичко от себе си -3.00. Като цяло мога да кажа, че не съм тръгнал и не съм мислел изобщо за рекорд, исках просто да си направя тренировката. Рекордът дойде от само себе си.

Знаем, че за постигането на нов рекорд в спорта са необходими съвпадение на редица фактори и показатели, като например: добра моментна спортна форма, силна конкуренция, благоприятна метеорологична обстановка, подходяща екипировка, мотивация и подкрепа, още други неща и не на последно място доза късмет. При теб как беше? 

За да е по-ясно, нека спомена, че аз приемам резултат от 15 мин на 5000м за доста посредствен, макар и за 41 годишен бегач, в нашите условия. Аз съм любител – бегач, но въпреки това, поставеното от мен време бих го сложил в графата „незадоволително бягане“. Въпреки, че се представям на състезания „добре“, според много хора, аз се приемам за бегач от доста нисък атлетически ранг. Може би, това е защото винаги съм имал високи амбиции и никога не съм се задоволявал с постигнатото. Изразът „силен резултат“ е субективно понятие и индивидуално виждане.

Да, действително за рекорд е нужен комплекс от тези фактори и условия. Времето беше подходящо, малко повече топло от необходимото бих казал, но за дистанции до 5000м беше добре. Екипировката бе стандартната за дълги бегачи – маратонките са най-важни – леки асфалтови с тънка подметка, което обаче, бе мой минус, тъй като на доста места асфалта е повреден, нацепен и напукан и с тази скорост се усеща и най-малката неравност. Ще отчета като минус липсата на конкуренция, но пък личната ми силна мотивация, волята, желанието, както и присъствието на толкова много атлети и участието на моите състезатели, част от които си подобриха личните времена, ме накараха да дам най-доброто от себе си. Ето, защо пак ще отбележа, че този рекорд е на всички, за което благодаря.

Преди време в едно друго интервю за нас, беше споделил своите „Три стъпки към успеха“, сега би ли добавил още нещо към тях? 

Разбира се, неправилно би било да генерализираме само три стъпки като комплекс за успех. Самата дума „успех“ е вариативно понятие. Но, наред със споменатите от мен преди време три стъпки за успех, бих добавил наличие на възможност за тренировки (чисто времево), избистряне на приоритетите, постоянство, ясни цели, добро оформяне на състезателния календар, правилен тренировъчен процес в различните му етапи на подготовка.

От тук насетне, какви са твоите цели в спорта и на 5kmrun?

На първо място, бих си пожелал да съм жив и здрав, за да мога да опитам да осъществя моите целите в спорта. Фокуса ми вече е изместен от състезател към треньор, където имам големи амбиции. От няколко месеца се занимавам с треньорска дейност в „Спортна Академия Азимут“. Там работим с хора в различни възрасти, които имат цели и мечти и съвместно и постепенно достигаме до реализирането им. На този етап спортните постижения на нашите бегачи се подобряват значително, което показва, че сме в правилната посока, но имаме още много работа заедно.

Като състезател възможностите ми са доста ограничени, предвид ангажираността ми, също така времето не работи в мой плюс от няколко години, но много бих искал да реализирам добри резултати на асфалтови равнинни бягания на дистанции до 21 км. Бих искал отново да подобря балканския си рекорд за мъже над 40г в зала на 3000м, който е 8.49 мин.

И за финал, би ли споделил нещо, специлно за участниците на 5kmrun?

Искам да благодаря на участниците на 5kmrun, защото лично мен ме мотивират да дам най-доброто от себе си и да се представя достойно. Гордея се, че имам възможност да застана редом до всеки един от тях на стартовата линия. Пожелавам им много здраве, успехи и реализация на целите им.

Деяне, още веднъж поздравления за това постижение, за нас беше чест!

5kmrun

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов
Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)

НАПИШИ КОМЕНТАР