5 камаран на седмицата: Боян Йорданов

0

Професия/ Работа? Вече около 15 години работя в сферата на езиковите преводи, паралелно още докато следвах английска филология в Софийския университет. Бил съм почти всичко, което може да се работи в този бизнес – преводач, редактор, проектен мениджър… даже известно време бях управител на българския клон на фирмата, за която работя и в момента. Но като че ли най-голямо удовлетворение ми доставя да обучавам прохождащите в професията начинаещи преводачи. Затова и в момента съм мениджър на отдел „Преводачи и редактори“, като отговорностите ми включват основно организиране на екипа, редакция и превод на различни текстове, но и обучение и менторство на стажанти и младши преводачи. Винаги съм искал да работя това!

Представи се, кажи нещо за себе си? Роден съм в Габрово, но вече почти 20 години живея в София. Щастливо (наистина!) женен съм за софиянка, така че вече няма мърдане. Имаме си и две невероятни стихии вкъщи – синеок ураган на 5 и „на тате принцесата“ на 3. Общо взето животът ми се върти покрай работата и децата, като винаги когато имаме възможност, гледаме да сме сред природата. Преди да се появят децата, с жена ми почти нямахме уикенд в София. Сега е по-трудно, Балканът много ми липсва, но Витоша е близо, а и никога не ни е скучно J

От кога бягаш? Ако не броим ученическите години, когато тренирах всичко, което можеше да се тренира, и казармата, където почти всяка сутрин бягах по 3 км, се запалих по бягането малко на шега преди 4 години. Просто реших, че ми се прави нещо различно от скучната фитнес зала и ми се стори най-лесно да обуя едни стари кецове и да се понеса в тръс до близкия Южен парк. Въпреки че ми беше ужасно тежко (не можех да бягам без прекъсване повече от 5 минути), когато се прибрах след 30 минути вкъщи, се чувствах на седмото небе! Сигурен съм, че всеки, който бяга, знае за какво говоря! Оттогава не съм спирал и мога да кажа, че ако се случи да не бягам повече от 2 дни поред, не мога да си намеря място.

Какво ти харесва в 5kmrun? Разбрах за 5kmrun напълно случайно – докато си бягах самостоятелно една събота сутрин, пред тенис масите в Южния парк видях събрани на едно място много и все усмихнати хора. Видях и надписи 5kmrun.bg и като се прибрах, веднага видях за какво става въпрос. Точно от това имах нужда – допълнителна мотивация, съмишленици, много усмивки и огромна инжекция с позитивизъм всяка седмица, без изключения! Харесва ми и това, че всяка събота знам какво да очаквам, че трябва камъни да валят, за да няма бягане.

Как 5kmrun промени твоето бягане? Промени го с това, че започнах да се интересувам повече от „теорията“ на бягането – как да се храня, как точно да стъпвам, колко често, колко дълго и колко бързо да бягам и т.н. Въобще, придаде и лек състезателен елемент на поне едно от седмичните ми бягания. Подобрих времето си на 5 километра драстично.

Какво мислиш за доброволчеството? Изключително съвестно ми е, че все още не съм бил доброволец на нито едно от бяганията ни. Много съм благодарен на всички доброволци, които отделят от времето си за нас. Опитвам се всеки път да им го казвам лично: мисля, че едно просто „Благодаря“, когато те чекират, е най-малкото, което всеки може да направи.

Ако ти си Главния организатор на бягането следващата седмица, какво би променил? Не случайно този въпрос най-много ме затрудни… Много е трудно да се промени нещо, което работи чудесно! Хайде, за да не е без хич, ако има още повече музика на старт/финала, ще е супер!

Личен успех или постижение с което се гордееш? Сигурно ще прозвучи тривиално. Но откакто бягам, постигнах много. Първо, заради бягането спрях цигарите – след „богат“ опит като пушач още от ученическите години, вече 4 години „не помирисвам“! Още ми тежи този дълъг стаж, но сега не мога да си представя как съм могъл да си причинявам това. Освен това „стопих“ близо 20 килограма – въобще, качеството ми на живот и самочувствието ми се промениха драстично.

Коя е най-смешната или забавна случка, която те споходи по време на нашите съботни бягания? Никога няма да забравя едно ледено бягане по-миналата зима… То бягане не е съвсем точно, по-скоро фигурно пързаляне – е, посмяхме се доста, наистина. Или ни се посмяха, не знам 🙂

Обикновено в края на интервютата се изказват благодарности, та и аз просто не мога да остана назад.

Огромно БЛАГОДАРЯ на организаторите на 5kmrun, на всички доброволци и на всички, ангажирани с идеята 5kmrun (и xlkmrun!). Без вас съботите и някои от неделите ни нямаше да са същите! Мога да си представя какви огромни усилия и себеотрицание ви коства всичко. Продължавайте в същия дух!

Обикновено в края на итервютата се връщат изказаните към нас благодарности и ние не можем да останем… 🙂

Благодарим ти Бояне за това, че сподели така увлекателно с нас моменти и впечатления от своя личен живот и 5kmrun, както и благодарим (използваме случая), за извършените дарения в подкрепа на нашата организация.

Ще oчакаме скоро и „двете стихии“ на старта, като начало може би с Kids Run? 🙂

5kmrun

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов
Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)