5 камаран на седмицата: Виктория Неделчева

0

Име: Виктория Неделчева, София

Възраст: 51 г.

Професия/ работа: Счетоводител

Брой бягания: 129

Представи се, кажи нещо за себе си? Омъжена съм, имам дъщеря на 23 г. Завършила съм Техническия университет в София, но като инженер съм работила само 2 години. След това се преквалифицирах и вече 20 години работя като счетоводител. Завършила съм и „Стопанско управление“ и имам втора магистърска степен. Освен бягането обичам книгите, хубавата музика, животните, разходките в планината и да си хапвам шоколад:)

От кога бягаш? Започнах да бягам доста късно, на възраст, когато хората се отказват или отдавна са се отказали да бягат.Бях понатрупала доста килограми и реших да отслабна. Дъщеря ми ми предложи да бягам заедно с нея и така през месец април 2014 година, веднага след Великден ме заведе в парка и направих първите си опити да бягам. От нея разбрах за 5kmrun, регистрирахме се и на 11 май 2014 година дойдохме заедно на старта. Аз си бях поставила за цел да пробягам петте километра без да ходя, което към този момент беше почти непосилна задача за мен. Успешно се справих със задачата, хареса ми и започнах да идвам редовно на съботните бягания. Отървах се от доста излишни килограми, но от желанието да бягам така и не успях.

Какво ти харесва в 5kmrun? Най-много ми харесва атмосферата и хората. Няма друго такова място, където в събота сутринта да се събират толкова много позитивни и усмихнати личности. Всички са добронамерени и всеки новодошъл е приет с усмивка и по създала се вече традиция с аплодисменти. Харесва ми това, че сме една общност и усещането, че съм част от тази общност. Благодарение на 5kmrun за сравнително кратко време успях да се запозная и сближа с наистина прекрасни хора, което за интровертен човек като мен в друга ситуация би било доста трудно. Истинската сила и голямото предимство на това да си част от тази общност почувствах обаче, когато се престраших и започнах да участвам и в други състезания.

Най-голямото изпитание пред мен до сега е участието ми във Витоша 100 през вече изминалата 2016 година. По- голямата част от трасето изминах заедно с група от 5 камаранци в състав : Бойка Арсова, Силян Тополски, Мария и Добри Стефанови, Стилияна Буковска, Биляна, един дуатлонец Ники и аз. Смятам, че успях да завърша успешно Витоша 100 именно благодарение на подкрепата в групата. Поради екстремните условия, в които бяхме поставени успях да опозная и да се сближа с тези хора, а и те имаха възможност да ме опознаят, което много ме радва. Локомотив на нашата групичка беше Бойка Арсова, която по всички възможни начини се опитваше да ни мотивира и повдигне духа ни. Няма да забравя бойният й вик „Пазете се, 5kmrun минава!“, с който „стряскаше“ останалите бегачи по трасето. Именно тя беше един от първите хора, който ми подаде ръка, насърчаваше ме  и  подкрепяше при всеки удобен случай още от първите ми участия в 5kmrun.

Много съм благодарна на Елица, Дафи, Надето и Веси Банчева, които бяха по пунктовете и на Стефчето и Мария Акчарлиева на финала, а също така и на Нина Ламбова, която ми даде наистина полезни съвети.

Другите неща, които ми харесват в 5kmrun са добрата организация, местоположението, това, че се провежда редовно, независимо от това какви са атмосферните условия. Освен това е достъпно за всички желаещи, без значение от пол, възраст и опит в бягането. Редовно бягат и хора, бутащи детски колички с бъдещи 5 камаранчета. Много се радвам, че с нас могат да бягат и кучета. Имаме си редовни четириноги участници, които като истински 5 камаранци  са научили отлично трасето и още от старта по усмихнатите муцунки  им личи с каква радост и желание се включват в бяганията. Харесват ми още и тематичните и благотворителни бягания, чайчето през зимата, което стопля тялото и разговорите покрай чайчето, които стоплят душата.

Как 5kmrun промени твоето бягане? Убедена съм, че ако не беше  5 kmrun, най-вероятно с бягането щях да приключа като сваля килограмите, които бях решила или най много щях да бягам, докато завали първия сняг. Снегът през 2014 година заваля доста рано- на 26 октомври. Много се изкушавах да остана в топлото легло, но знаех, че ще има благотворително бягане и събрах сили, станах, отидох и като видях насъбрани на старта хора, готови да бягат, преодолях страха си и се включих. След това е ясно: бягах в дъжд, в сняг, по лед, при -14 градуса, в жега. Изкарах и един незабравим осми март, газейки ледени локви, сняг и кал  в Западен парк на един XL kmrun. С течение на времето от начинаещ бегач постепенно увеличавах километрите и така през изминалата 2016 година успях да пробягам успешно няколко XL km run, 3 планински бягания, първия си полумаратон, първия маратон и един ултрамаратон-Витоша 100. Все още бягам доста бавно, но това за мен не е толкова важно. Важното е да бягам с желание и удоволствие.

Като се замисля, 5 km run промени не само бягането, а и животът ми към по-добро. По принцип професията ми е такава, че изисква да седя по цял ден пред компютъра, свързана е със спазване на срокове и доста стресови ситуации. Това постепенно доведе до увеличаване на теглото и здравословни проблеми. След като започнах да бягам, ситуацията коренно се промени- намалих теглото, част от здравословните проблеми също изчезнаха, вече се чувствам по-добре и почти не боледувам.

Какво мислиш за доброволчеството? Ако ги нямаше доброволците, нямаше да е възможно да се проведе нито едно бягане. Искам да изразя своята благодарност към нашите доброволци, които отделят от времето си , за да можем всички ние да бягаме.

Самата аз съм била доброволец 2 пъти до сега- един път съм била последна, а също така съм била доброволец на едно детско бягане. Със сигурност ще се включа и в бъдеще като доброволец. Доброволчеството на детското бягане беше едно от най-хубавите ми преживявания и ме зареди с много положителни емоции и енергия.

Ако ти си Главния организатор на бягането следващата седмица, какво би променилa? Когато нещо е толкова успешно и добре действащо, не виждам какво може да се промени. Организацията на 5 kmrun и на XL km run е отлична. За мен остава само да кажа колко съм благодарна за всичко, което правите.

Какво представлява Успехът за теб? Най-простичко казано успехът е да можеш да постигнеш някаква поставена цел. В живота за съжаление не всичко е толкова просто- нито поставянето на целта, нито постигането и, още повече, че целта обикновено не е само една. За едно обаче съм сигурна- един от най-сигурните начини да се постигне дадена цел е постоянството.

Коя е най-смешната или забавна случка, която те споходи по време на нашите съботни бягания? На едно бягане, след четвъртия километър точно срещу мен един 5-6 годишен младеж си караше велосипедчето и като наближих каза: „Вие ште луди, бе хо’а!“.

Най-на края бих искала да пожелая на всички 5 камаранци (най-вече на тези, които не са се отегчили вече и са успели да прочетат писанията ми до тук:)

Честита Нова Година!
Пожелавам на всички да сте здрави,  да пробягате с желание и радост много безаварийни километри, да имате сили и хъс да постигате целите си, много щастие, любов  и успехи във всичко.

Вики, благодарим ти от сърце за това интервю, ти си пример, продължавай да вдъхновяваш хората около теб:)
5kmrun

 

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов

Latest posts by Георги Станоилов (see all)

Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)