5 камаран на седмицата: Владислав Маринов

0

Професия/ Работа? Мениджър информационна сигурност и управление на риска

Представи се, кажи нещо за себе си? По професия съм инженер по Геодезия, но реално съм работил това само 3 месеца. Животът ме отведе в ИТ бранша и въпреки че Геодезията все още ми е на сърце, не съжалявам за промяната. Благодарение на работата ми в текущата компания, за която работя вече над 9 години, съм обиколил над 20 държави, предимно в Африка, но съм стигал дори и до далечно Вануату (Тихоокеански архипелаг). Мечтая си когато се пенсионирам един ден да отида да живея именно там. В продължение на дълги години уплътнявах свободното си време с планински преходи, дори имам и удостоверение за планински водач от БТС. В момента имам по-малко свободно време и бягането се вписва идеално в графика, а освен това започна и истински да ме кефи. Открих и Trail бяганията, където мога да съчетавам новото ми хоби със старото. Тази година ще участвам на Пирин Ултра и ще имам възможност да видя много познати пътеки по един доста различен начин.

От кога бягаш? Когато бях 6-7 клас тренирах известно време Лека атлетика, предимно спринт и дължинни скокове, но нито бях добър нито сериозен, пък и трябваше да започна да се готвя за изпити за техникум (както се наричаха професионалните гимназии тогава) и леката атлетика не се вписа. Така че може да се каже, че 5kmrun е моето начало на бягането, а то беше на 22.10.2016 по време на NN Family Run благотворителното бягане.

Какво ти харесва в 5kmrun? Харесва ми най-вече това, че намерих много нови приятели. Това ми помага изключително много да бъда редовен. Разбираме се къде ще ходим, дали Южен или Западен, а понякога след това отиваме и за по бира. Харесват ми отборите. След като обиколих няколко, в момента сме се събрали изключително готини хора в отбор „Бегачите“, водени от Росилина. Харесват ми тематичните бягания. Харесват ми загрявките с Калин (обикновено стигам за кратката, защото не съм по ранното ставане). Харесвам ми и статиите му в рубриката „Без травми“, които ми помогнаха много в началото. Най-много от всичко обаче ми харесва „Дари времето си“ и огромната помощ, която оказваме всички ние при лечението на деца. Много се надявам тази година да успеем да направим още по-голямо дарение на някоя пловдивска болница.

Как 5kmrun промени твоето бягане? 5kmrun практически изгради моето бягане. Най-важното нещо е редовността. Първата зима все още ми беше странно да тичам в снега и реализирах само няколко бягания, но от откриването на Западен парк на 15.04.2017 станах един от най-редовните бегачи и имам пропуснати само 9 бягания, предимно когато съм бил някъде на почивка. В първите бягания имах кризи между трети и четвърти километър и едвам стигах до финала. Постепенно кризите изчезнаха, а за 1 година подобрих времето си с около 3 минути. За текущия ми рекорд (23:07) искам да благодаря на Мартин Йосифов, който ме пейсваше в последния километър и ми помогна да сваля цели 30 сек. наведнъж. Следващата цел е да стигна 22:30 преди да дойдат големите жеги.

XL-ите пък ми помогнаха да развия издръжливостта. От момента, в който ги открих през Март 2017 нямам пропуснато бягане и винаги съм на най-дългата дистанция. Отначало бях доста бавен и целта беше да стигна до финала. Постепенно минах в средата на групата и вече успявам да започна втората обиколка преди най-добрите на късата дистанция да са ме задминали.

Какво мислиш за доброволчеството? За доброволчеството не мисля, а го правя. Преди детското бягане да стане ежеседмично бях доброволец на почти всяко бягане. Сега се старая да се включвам поне веднъж месечно. Искам да благодаря и на тези, които не тичат на XL-ите, за да може ние да тичаме по-спокойно. Ако я няма Вили на някой от основните завои по трасето, то половината група ще тръгне в друга посока. Пример – XL Враня миналата година.

Ако ти си Главния организатор на бягането следващата седмица, какво би променил? Бих се опитал да разпространя колкото се може повече от екстрите, които имаме в Южен, към другите градове/паркове. Знам, че изисква средства и усилия, но пък и ще привлече повече бегачи. Също така бих се опитал да организирам поне по 1 XL бягане в рамките на годината в района на всеки от другите градове. Да, Бургас си имат Бирената миля, за която искрено им завиждам, но това е единственото подобно събитие извън района на София.

Личен успех или постижение с което се гордееш? Най-голямата ми гордост е, че преди 8 месеца с жена ми си осиновихме едно прекрасно момиченце, което някои от вас сигурно са виждали след финала в Южен.

Най-скорошната ми гордост е това, че успях да завърша първия си маратон тази неделя в Пловдив. Е времето ми не е много за гордост, но пък мога да се похваля, че поддържах изключително равномерно темпо през цялото време. Тук ще използвам възможността да благодаря на Яна, с която бягахме заедно до 30 км за компанията и на Надето, Иван и всички останали, които ни подкрепяха по протежение на трасето.

Не на последно място се гордея и с това, че след година увещания, най-накрая успях да убедя няколко колеги от офиса да се включат в съботните бягания и сега имам още няколко приятели, с които се виждам в събота.

Коя е най-смешната или забавна случка, която те споходи по време на нашите съботни бягания? На XL Камбаните този Февруари по време на „морално-волевата тренировка“ (цитирам Жоро) цопнах прекрасно в лепкавата кал и въпреки че не бях единствения кален, май този път бях най-калния от всички.

Благодарим ти Владо за това интервю, много успехи и нови постижения в спорта и бягането… 🙂

5kmrun

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов

Latest posts by Георги Станоилов (see all)

Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)