5 камаран на седмицата: Галина Чотова

0

Професия/ Работа? Старши учител в детска градина.

galina-chotova

Представи се, кажи нещо за себе си? Родителите са ми дали името Галина, а фамилията Чотова придобих от съпруга си преди 20 години. За 39 години житейски път смених много посоки, натрупах знания и развих умения, които очертават облика ми в момента, който е кратковременен, защото обожавам да експериментирам със себе си и да се променям.

Пиша стихове – от време на време. Имам участие в няколко издадени стихосбирки.

Страстта ми към камъните ме провокира през годините да събера цяла колекция от впечатляващи минерали, да се докосна до почти всички тракийски светилища в България, както и да създавам красиви бижута от камъни – пак от време на време.

Обичам и професията си – работата с малчуганите ме зарежда с много енергия, поддържа духа и креативността ми. Вярвам, че покрай децата, човек винаги остава млад. И може да си позволява по някоя и друга лудория.

Изобщо нестандартните неща са моя запазена марка. В момента експериментирам с отглеждането на малка порода куче и 140-сантиметрова игуана. Опитвам се да ги науча на мирно съвместно съжителство и вкъщи е голям купон. Игуаната я взех, за да има с кого да споделям веган режима си на хранене – и двете сме тревопасни. С кучето тичаме. Вероятно тук е моментът да подчертая, че съм изключително благодарна на дъщеря си и съпруга ми, които с мъничко доза търпение, понасят всичките ми лудости.

galina-1

От кога бягаш? Открих бягането, когато бях на 34г. Тогава, при инцидент с колело, си счупих колянната капачка. След възстановителните процедури и физиотерапията реших, че ми трябва нещо, което да възвърне формата ми и да подобри подвижността на коляното. И се започна… отначало по 5 km, после по 10… 15… 20… до цели два маратона за една година – Пловдив и Стара Загора. И с участие на София Екиден маратон, където женският ни отбор се класира на първо място.

Бягането ми помогна да претърпя много трансформации в чисто физически и чисто ментален план. Имам слабост към определени обувки за бягане –  Five Fingers. Дори  пробягах двата маратона с тях. Досега, с лудото ми препускане, не съм си докарала травми на краката, но пък, за сметка на това, вече три пъти ми се налага да бягам със счупена или контузена ръка, което съвсем не ме отказва от съботното ми присъствие на 5kmrun.

Бягам почти всеки ден – в слънце, студ, вятър, дъжд… Понякога разнообразявам тренировките си с йога, колело или плуване, само защото нямам време да скоча в екипа за бягане, да хвана гората или полята, и да не знам кога ще се върна.

За мен бягането не е спорт, а философия на живот.

galina-4

Какво ти харесва в 5kmrun? Непринудеността, естествената емоция, приятелските закачки, подкрепата и съпричасността. Усещането, че въпреки състезателния елемент, си част от един мащабен отбор.

Как 5kmrun промени твоето бягане? Промените дойдоха откъм бързина, издържливост, техника, дишане. Когато започнах, бягах 5 км за около 30 мин. Тази година успях да пробягам дистанцията под 22 минути. Това е изключително за мен.

galina-2

Какво мислиш за доброволчеството? Дейност, която е за хора с широк мироглед и големи сърца, т.е. не толкова често срещана порода. Откровено и звучащо егоистично – аз бих станала доброволец само ако има причини да не мога да бягам.

Ако ти си Главният организатор на бягането следващата седмица, какво би променилa? Бих разказвала по един виц преди сигнала, за да стартират всички с широки усмивки.

Какво представлява Успехът за теб? Успехът за мен е непрекъснато да се променяш, развивайки се физически и духовно.

galina-3

Коя е най-смешната или забавна случка, която те споходи по време на нашите съботни бягания?

Беше на бягането по двойки тази година. За първи път убедих 18-годишната си дъщеря да бяга с мен. Взех и кучето за кураж. Получих минимум по 20 заплахи за убийство на километър… не от кучето, естествено. Но пък се забавлявахме от сърце и по-важното – финиширахме живи и здрави.

Благодарим ти Галя за това интервю, страхотна.  Продължавай в същия дух! Поздравления за теб от целия екип 🙂

Росица Белева

Росица Белева

Редактор at Running Academy
Роси е последовател на 5kmrun & Running Academy от 2014 година: "Спортът ме научи да се обичам. Иначе казано: не съм аз, когато не тичам".
Росица Белева

Latest posts by Росица Белева (see all)

Share.

About Author

Роси е последовател на 5kmrun & Running Academy от 2014 година: "Спортът ме научи да се обичам. Иначе казано: не съм аз, когато не тичам".