5 камаран на седмицата: Георги Вълков

0

Начало 20.00 часа 10.11.2014

Представи се, кажи нещо за себе си? Георги Вълков – регистриран под номер 485 в голямото многохилядно общество на 5kmrun. А иначе произхождам от богато / но не финансово, а на добродетели/  семейство  на труженици. От  близо 22 години  съм непринудено женен, като заедно с моята съпруга успяхме да отгледаме и възпитаме две деца –  син на 20 г.  и дъщеря на 12. В края на образоването си успях да се сдобия с  две дипломи – от ТУ и УНСС. От няколко години работя  в  сферата на усвояването на евро фондове по Програмата за развитие на селските райони.

От кога бягаш? Израснал съм в малък град- Карнобат. Спомням си бегло, че по повод  Спартакиада /или подобно спортно събитие/ през 1976  на стадиона бягах, като  за определен брой обиколки, които се регистрираха с  печати  в  талон,  получавах фланелка, е не беше „NIKE” или  „ADIDAS”  а производство  на „СПОРТПРОМ”. Като ученик играех футбол в градския отбор  и продължих с тичането, което за мен е УНИВЕРСАЛЕН, НАЙ – МАСОВ СПОРТ, използван за подобряване на физическата подготовка на много спортисти.

Как разбра за 5kmrun.bg? От 14 години живея близо до Южен парк и директно се сбъсках с приятната инициатива. Често  бягам, така, че нямаше как да не разбера. За жалост първите месеци бях ангажиран, но от юли миналата година съм пропуснал само три бягания, тъй като не бяха стартирали Бургас и Варна.

Какво ти харесва в 5kmrun? Не знам, но съм убеден, че 5kmrun е зависимост и пристрастява. Всеки ден се  събуждам с въпроса колко дни остават до съботната сутрин. Фен съм на спортно житейските статии на Иво Иванов от Канзас и особено за бягащите хора – племето „Тараумари”.  Според него това са най – щастливите хора на планетата. Тараумарите разчитат на нещо наречено корима („споделяне“). Става дума за спонтанни прояви на добрина, безвъзмездни услуги и перманентна щедрост. Понеже обществената им система не вярва в стойността на нищо материално, тарамурите са напълно лишени от разбиране за алчност. Едва ли ще е преувеличено твърдението, че тараумарите са най-добрите хора на света  Ето това като се замисля ми харесва в 5kmrun – възможността да споделиш бягане с подобно мислещи приветливи и усмихнати хора. Досега бягам в групата на 21-22 минутковци, но смятам  скоро да се опознаем и с  други групи.

Как 5kmrun промени твоето бягане? Основната характеристика на марката 5kmrun са ОРГАНИЗИРАНОСТ  И ПОСТОЯНСТВО. Няма друга година, освен последната, в която да съм бягал всяка събота. Ако я нямаше тази инициатива едва ли бих пробягал и половината километри за  последните 16 месеци.  Естествено  количествените натрупвания доведоха до качествени изменения – свалени килограми, секунди, минути.

Какво мислиш за доброволчеството?  Аплодисменти за всяка проява на добрина и доброта. Спомням си миналата година  на жълтия елек на главния организатор Жоро Станоилов  беше изписано ДОБРОДЕЯТЕЛ. Много ми хареса . Едно  е да  имаш  добра воля и желание,  по- различно е да  правиш добрини, т.е. да си ДОБРОТВОРЕЦ.  След Нова година със сигурност  ще се включа и като доброволец в  кампанията 5kmrun. Предчувствам  различните от бягането приятни емоции. А иначе като стане дума за доброволчеството в живота, може би за мен на предно място излиза кръводаряването. Всяка година  дарявам по два пъти  и от  тук искам да призова всички 5камранци  да проявят добра воля –  усилието е малко, но  ползата е огромна. Даже сега ми идва на ума, защо да не направим някой път бягане с кауза „КРЪВОДАРЯВАНЕ” на място в парка в събота след 5kmrun.

*бел. на 5kmrun: Идеята за кръводаряване е прекрасна, задължително ще го организираме през м. май на следващата година!!!

Ако ти си Главния организатор на бягането следващата седмица, какво би променил? Ако е само за следващата седмица  бих  променил трасето като  премахна бягането след старта и преди финала по хлъзгавите цветни плочки, като компенсирам през  други асфалтови алеи. Може би и посоката на бягане – обратна на часовниковата стрелка, както направиха в Пловдив. Но всякаква промяна бих въвел след допитване и одобрение от постоянните 5камаранци. Ако обаче съм за по-дълго време бих потърсил връзки с Парламента за прокарване на законодателни стимули и облаги – например:   При целогодишно бягане без пропуск – допълнителен годишен отпуск и или признаване на по – горна категория труд. Също така бих стимулирал и воденето на нови участници  в  инициативата, по примера на пирамидалните финансови организации – водиш нови 5 бегачи, получаваш 1000 точки в  ТОР 100. Защото най- големият рекорд в бяганията за мен не е времето, а  масовостта (на 28.06. 2014 г. – 281 ентусиасти).  За жалост в момента българите са едни от хората с най- малка двигателна култура в Европа.

Коя е най-смешната или забавна случка, която те споходи по време на нашите съботни бягания? Няма да крия, че отдавна си мисля и се готвя за 5 камаран на седмицата” и понеже следя повторяемостта на въпросите всяка седмица мога да определя този въпрос като „въпрос без отговор”. Много ми се иска всяка седмица да има по няколко такива случки. Даже смятах да си измисля някаква лъжа само и само да е по-интересно и да запаля някой, който досега не е идвал в парка в събота, но не успях. Все пак занапред ако няма много смях и забава бих си пожелал поне повече усмивки.

Като за финал от мен:

Първо искам да поздравя моя партньор по двойки – Явката, както и групата колеги, с които бягаме заедно по трасето  20,21,22 минути, няма да ги изброявам, за да не пропусна някой. После изразявам възхищение към един приятел и родител – Тошко Манолов, неговите три деца не са пропуснали бягане досега. Поздравявам и пловдивския организатор Краси, много ентусиазиран, дано да успее. Естествено желая и много красиви фотографски творби на Рози!

Това е много важно, да се остави! – изпълнено:)

След две седмици е американския празник на благодарността. Използвам възможността да изкажа от името на всички 5 камаранци огромната си благодарност за усилията, които полагат организаторите:

Жорката – главният, Жорката – синият, Диди,  Дари, Меме и  Гроздан !

НИЕ СМЕ НА ПЕТИ КИЛОМЕТЪР!  ОТ ТУК ДО КРАЯ НА СВЕТА!

Край  00.55 часа  11.11.2014

P.S. С нетърпение очаквам и неделния XLkmrun . Ново трасе, хубави емоции и надявам се приятни изненади! Използвам възможността от тази трибуна  да приканя всички, които все още не са решили да дойдат на това прекрасно място в Люлин планина. Струва си, не само заради наградите и  хранителните подкрепления.

Жорка, благодарим за това наистина забавно и много искрено интервю:), радваме се, че си един от нас…

5kmrun

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов
Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)