5 камаран на седмицата: Демяна Йосифова

0

Професия/ Работа? В момента съм ученичка в 11-ти клас. Уча в гимназия с усилено изучаване на математика 🙂

Представи се, кажи нещо за себе си? Здравейте! Казвам се Демяна Йосифова, на 17 години съм. Често ми задават въпроса на кого съм кръстена и защо името ми е толкова нестандартно. Така че ще отговоря и тук. Майка ми е страстен любител на планината и често ходи на походи. Малко преди да се родя е посетила местността Дамяница, която ѝ е харесала много. Описвала ми я е като изключително красива. Бистри езера, хижа, ромоляща река…с две думи – планински рай! 🙂 Кръстена съм на тази местност, но тъй като името ѝ е звучало неблагозвучно, го е променила малко.  От мама съм наследила тази страст към планините, а сама открих и прекрасното допълнение – бягане с часове по планинските и горски пътечки.

Както знаят всички, които ме познават, обожавам да бягам! 🙂 Планините са любимите ми места за тичане, защото ме карат да се чувствам свежа и позитивно заредена! Умора от планинско състезание така и не съм усетила досега, колкото и да е дълга дистанцията. Чувствам се дори по-енергизирана след финала. Наистина е удивителен този прилив на енергия по цялото трасе. Като цяло имам доста натоварено ежедневие, но изляза ли да бягам напрежението и стресът се изпаряват моментално! Тичам почти всеки ден и това ми доставя огромно удоволствие! Често използвам ежедневните тренировки в парка да обмисля различни ситуации, да взема важни решения или пък да развивам новите си творчески идеи. Това е другата ми страст – писането (както и четенето на книги)!  При най-дългите бягания ми хрумват най-оригиналните идеи. Така неусетно минават часовете тичайки, а като се прибера пиша някой разказ или стихотворение в рима. Щастлива съм, че съм открила начин за съчетаване на двете ми любими занимания!

От кога бягаш? Започнах да бягам, когато бях 15-годишна. Първоначално тренирах лека атлетика на стадион „Васил Левски” и се състезавах на 800м. Спрях поради много лоша контузия и месеци не можех да тренирам. Когато се оправих, опитах планинските бягания и се запалих мигновено. Емоцията между бягане на стадион и бягане в планина, е различна! Цялата атмосфера на екшън, разнообразието от природни красоти и изненади по цялото трасе (преминаване през реки, среща на диви животни и т.н.), правят планинските състезания вълнуващи и несравними! Те са именно магията в живота ни, от която имаме нужда! 🙂

Какво ти харесва в 5kmrun? Атмосферата и радостните хора на старта! Всички са обединени от страстта си към бягането и знаеш, че каквото и да е времето навън, бегачите винаги ще са там! Много е мотивиращо!

Как 5kmrun промени твоето бягане? Запознах се с наистина прекрасни хора. С много от тях създадохме трайни приятелства, животът ми не би бил същият без тях! Най-искрено благодаря на 5kmrun за това, че именно те са „виновниците” за тези ценни приятелства! 🙂

Също така благодарение на съботните бягания станах по-постоянна, увеличих тренировките и съответно издръжливостта си.

Какво мислиш за доброволчеството? Доброволците са хората, които са в основата на провеждането на това страхотно събитие! От все сърце им благодаря за това, че всяка събота влагат много усилия и правят бягането ни толкова приятно!

Ако ти си Главният организатор на бягането следващата седмица, какво би променилa? Може би бих въвела „бонус обиколки”. Тоест, който иска да продължи с бягането,  да има възможност да направи 10-15км.

Личен успех или постижение, с което се гордееш? Засега най-големият ми успех е първият ми пробяган маратон (в Пловдив) – 42.195км. Хареса ми наистина много и смятам за напред да участвам често на тази дисциплина.

Коя е най-смешната или забавна случка, която те споходи по време на нашите съботни бягания? Има доста забавни случки…Например миналото лято закъснявах за бягането, но в никакъв случай не исках да го изпусна. Изтичах около 5км преди това, стигнах навреме, но на старта не можех да си поема въздух. Въпреки това успях да избягам и 5kmrun с приемливо време.

Иначе всяка зима е много забавно по трасето… пируетите, които аз или някой бегач пред мен правим върху леда, определено представляват забавна гледка за останалите 🙂

И за финал… 5kmrun, продължавайте все така да ни носите радост и приятни мигове! Супер сте!

Благодарим ти Демяна за това ведро, изпълнено с младежки порив интервю.

Нашите адмирации за твоята втора страст – писането! С радост ще дадем трибуна на някоя от твоите творби 🙂

5kmrun

 

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов

Latest posts by Георги Станоилов (see all)

Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)