5 камаран на седмицата: Димитър Иванов

0

Професия/ Работа? Работя като заместник-директор по административно-стопанската дейност в Средно училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ – Варна. Преподавам и старогръцки език на учениците в гимназиален етап на обучение. Завършил съм специалност „гръцка филология“.

Представи се, кажи нещо за себе си? Аз съм от онзи тип хора, за които почивката е физическото натоварване. Т. е. след напрегнат ден, с голям разход на умствен потенциал, най-добрият релакс за мен е бягането. Бездействието ме потиска и ме кара да усещам чувство за непълноценност и неудовлетвореност.

От кога бягаш? От малък спортувам активно и бягането винаги е било част от тренировките ми. Преди около 3 години имах период на застой (от около 4 години) през който не спортувах. Естествено, че това се отрази на килограмите и самочувствието ми. Започвайки работа в град Варна, се амбицирах и поднових тренировките, но с високо темпо от самото начало. Резултатът е налице – чувствам се в превъзходна физическа кондиция. Бягам почти всеки ден по 4 или 5 км.

Какво ти харесва в 5kmrun? Това е нещото, което осмисля края на работната ми седмица. През няколкото пъти, когато пропуснах бягането на 5 км., изпитах чувството за недовършеност на седмицата. Тук, на трасето, срещам позитивни хора (и млади, и по-възрастни като мен), настроени да дадат всичко от себе си за благородната кауза „5 км рън“. Говорим на един спортен език, обменяме информация за нещата от спорта, които ни събират там и ни вълнуват. Атмосферата е страхотна – всяка събота е едно състезание с другите и със самия себе си.

Как 5kmrun промени твоето бягане? Никога преди не съм вярвал, че на 50-годишна възраст ще имам постижения от 22,30 мин. до 23,30 мин. за дистанция 5 км. Но когато човек приема предизвикателствата на спорта и гони винаги по-високи цели и резултати, той се чувства по-възвишено, той е по-благороден и мъдър, той е еталон и образец. Той е потвърждение на успеха на древната максима: „Здрав дух в здраво тяло“. 5 км рън ме научи да уважавам своите амбиции в спорта и в живота.

Какво мислиш за доброволчеството? От него всички се нуждаем. Няма значение какъв е финансовия статус на човека. Когато той дарява нещо доброволно, тогава той придобива усещането за значимост – важното е да се прави от сърце и душа, а не да чакаш отплата за добрините, които правиш. На 5 км рън ние даряваме частици от нашите сърца и тела и го правим напълно осъзнато и достойно – в благородна надпревара помежду си. Доброволчеството създава чувство за принадлежност към каузата 5 км рън.

Ако ти си Главния организатор на бягането следващата седмица, какво би променил? Бих направил всичко, за да популяризирам още повече това мероприятие. Според мен самите участници в бягането са неговата реклама и бих раздал на всеки по един стикер с логото на бягането и текст със съдържание, че е благотворителна кампания. Много хора не знаят под какво мото и с каква основна цел се провеждат бяганията – повечето смятат, че едни ентусиасти бягат за здраве. Бих наблегнал на благотворителната кауза на бягането. Мисля, че това ще е причината, която ще повиши броя на участниците.

Личен успех или постижение с което се гордееш? Повтарям се, но – „Здрав дух в здраво тяло“. В личен план съм наясно, че както в спорта, така и в работата и в живота, поставените цели трябва да се гонят и да се постигат – това е дисциплиниране на тялото и разума. Колегите ми в училище следят моето представяне на бяганията в и откликват позитивно на амбициите ми. Смятам, че това дава отражение и за повишаване на авторитета ми сред тях. Печеля и тяхното уважение за труда, който полагам.

Коя е най-смешната или забавна случка, която те споходи по време на нашите съботни бягания? Един от моите ученици (за да ми се хареса) каза, че баща му също участва в 5 км рън. Показа ми снимка на човек, с когото бягаме, но когото не познавах достатъчно добре. На следващото бягане отидох при въпросния колега и му заявявам, че преподавам старогръцки език на неговия син. Човекът се обърна към едно младо момче до себе си и каза: „Ти защо не казваш, че това ти е учителят!?“ Младежът ме погледна и онемя. Това беше синът на човека и естествено нямаше абсолютно никаква представа нито кой съм, нито за какво говори баща му. Дори не знаеше, че учи старогръцки език.  Оказа се, че и баща му няма представа, че има „син“ в хуманитарната гимназия. Голям смях падна след като им разказах повода за разговора. Но общо взето винаги има на какво да се посмеем. Забавляваме се страхотно!

Благодарим ти Димитър за това интервю, ти си пример, не само за твоите ученици…

5kmrun

 

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов
Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)