5 камаран на седмицата: Димитър Илиев

0

Dimitar_ILIEV-4

Професия/ Работа? От 10 години работя в голяма телеком компания в областта на информационните технологии.

Ръководя малък екип от 6 души, осигуряващ основни инфраструктурни услуги на служителите и платформа, върху която колегите ми разработват системи, които поддържат бизнес процесите. Работното ми ежедневие е доста динамично и се простира от това да работя по различни проекти, до това да разрешавам различни инциденти и проблеми.

Представи се, кажи нещо за себе си? На 39 години съм (не ми личат :)), почти винаги засмян, обичам природата и планините, може би защото съм наполовина родопчанин, като чуя каба гайда обикновено се просълзявам. Аз съм типичен  “morning person”, събота и неделя ставам по-рано отколкото през делничен ден за да се насладя на свободното време. Въпреки технологичното поприще на което съм, с годините разбрах, че нещата зависят изключително как общуваме с останалите хора. Затова, когато среща нов човек, който и да е той, както и да изглежда, винаги си повтарям: „Не знаеш с какво се бори този човек, бъди мил. Винаги!“

Dimitar_ILIEV-2

От кога бягаш? Като тийнейджър голямата ми любов беше баскетбола, но докато учех в университета (1996-2001) започнах да бягам за да поддържам някакво ниво на физическа активност и това ми хареса. Имал съм и дълги периоди без да бягам, но в началото на март 2014 с общуването с други бегачи ми „отвори очите“ за бягането, като начин на живот. Естествено прочетох книгите на Скот Юрек – „Яж и тичай“ и Кристофър МакДугъл – „Родени да тичат“, които са ми като настолна книга на отдадения бегач. По същото време започнах да следя Ethan Newberry – “The Ginger Runner” в YouTube, който докато прави своите ултрамаратони снима с малката си  камера невероятни места. От високи планински върхове, каньони, гъсти гори до приказни водопади и всичко това на фона на оригинална музика, така бях пленен за трейл бягането. Често хората си доставят хормоните на щастието с цигари, алкохол и.т.н., а аз и много други с бягане. С времето се пристрастяваш и започваш да искаш и още, и още … наложи се да променя начина си на хранене, да науча как и кога се случват определени физиологични и биомеханични процеси. Започнах да се чувствам много по-добре от преди и в крайна сметка осъзнах, че бягането ме прави щастлив.

Как разбра за 5kmrun.bg? Видях снимки на приятел във Фейсбук и реших да се запиша. Споделих с няколко приятели и те също се включиха и от тогава не спирам да агитирам.

Dimitar_ILIEV-6

Какво ти харесва в 5kmrun? Задружността между бегачите, които те окуражават и подкрепят, а и възможността и аз да го правя. Отдавна възприемам 5kmrun не просто, като група за физическа активност, а като приятелите с които бягам. Тази зима няколко пъти при неблагоприятни метеорологични условия сняг, дъжд и киша бягаха над 150 участника, това говори за характери, радвам се че съм част от това. Няма да излъжа ако кажа, че събота сутрин с 5kmrun е емоционалният връх на седмицата ми.

Как 5kmrun промени твоето бягане? Стана еталон за измерване на моментното ми състояние, защото разстоянието и терена са едни и същи. Създава се естествен стремеж да си подобриш бягането от предишният път.

Dimitar_ILIEV-7

Какво мислиш за доброволчеството? „От бегачи за бегачи“ – така виждам посланието. Благородството на доброволците действа много мотивиращо, мисля да се включвам по-често в бъдеще като такъв. Бил съм два пъти доброволец до сега, веднъж на 5kmrun и веднъж на детското бягане.

Ако ти си Главния организатор на бягането следващата седмица, какво би променил? Организацията е отлична, големият брой участници и това, че се включват 5-6 годишни деца и 75 годишни ветерани говори достатъчно, че формулата е изключително успешна.

Dimitar_ILIEV-1

Коя е най-смешната или забавна случка, която те споходи по време на нашите съботни бягания? Не се сещам за някой куриоз, но детското бягане и всички емоции около децата бяха много зареждащи и позитивни.

Мите благодарим за това зареждащо и позитивно интервю, бъди здрав!

5kmrun:)

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов

Latest posts by Георги Станоилов (see all)

Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)