5 камаран на седмицата: Деница Абаджиева

0

Професия/ Работа? Икономист, който в момента е в отдадено щастливо майчинство.

Представи се, кажи нещо за себе си? Родом съм от Сливен – градът на 100-те войводи, но и на едни от най-добрите планински бегачи в България.

От 11 години живея във Варна, където завърших висшето си образование и още по време на магистратурата започнах работа в същата сфера. И така за мое щастие имах основателна причина да остана в града, в който намерих много нови приятели, както и моята допълваща половинка и съпруг – Момчил.

От кога бягаш? Преди 19 години започнах да тренирам спортно ориентиране, където освен бързото четене на карта и ориентирането в непознат район, бягането е много основен компонент.

Когато дойдох да живея във Варна реших, че най-лесния начин да опозная Морската градина беше като се въоръжа с маратонки и спортен екип. Тогава доста рядко срещах себеподобни, но от както започна да се провежда 5kmrun всичко се промени.

Какво ти харесва в 5kmrun? Харесва ми колко е достъпно събитието, колко е зареждащо с положителна емоция и колко е конкуретно, въпреки че не е състезание.  И най-вече колко много приятели срещнах там, с които задължително след това споделяме времето си на бара до морето.

А снимките от събитието винаги остават прекрасен спомен.

Как 5kmrun промени твоето бягане? Никога до преди това не бях си поставяла за цел да бягам точно 5 км. Но скоро след първото ми участие започнах да се състезавам със себе си. А за да се случи това тренировките ми станаха по-целенасочени. Понеже това беше цел и на други участници, така се сприятелихме, правейки тренировки заедно.

А сега имено тези 5 км са ми една от целите да се възстановя по-бързо след раждането.

Какво мислиш за доброволчеството? Всеки човек трябва да се научи да прави неща на добра воля, най-чистосърдечно и безкористно. А спортните събития не могат да се случат без доброволци. Понеже съм била освен участник, а и доброволец, твърдя че всеки състезател трябва поне веднъж да бъде доброволец, за да оцени още повече всичко, което е направено за него.

Доброволсчеството е основна движеща сила за един по-прекрасен заобикалящ ни свят.

Ако ти си Главния организатор на бягането следващата седмица, какво би променилa? Може би щях да се опитам да осигуря стойки за паркиране на колелета. Също така и аниматор за деца, които тъкмо са проходили, но все още не могат да са по трасето със собствени средства за придвижване.

Личен успех или постижение с което се гордееш? Най-големият успех, който съм постигнала е да имам здраво семейство с прекрасна дъщеря и любящ съпруг, който ме подкрепя.

А за спортен успех смятам завършването на първия ми маратон през 2015г. в Истанбул, за който за съжаление имах месец и половина време за подготовка. Тъй като преди това бях месец на легло след пътен инцидент.

Коя е най-смешната или забавна случка, която те споходи по време на нашите съботни бягания? Тази година реших отново да участвам в любимото за мен благотворително бягане, на което даряваме времето си. Различното от предните години беше, че бях бременна в 9-ти месец и много внимавах да не се дехидратирам в топлото време, за това усърдно пиех вода, която бебето не позволяваше дълго време да задържам в себе си и имах невероятна нужда да стигна до финала. В комбинация и с високите температурни стойности, скоростта ми беше 2 пъти по-бавна от обичайното. Логично бях и последния движещ се участник. 700м преди финала съпругът ми се беше върнал по трасето да провери дали всичко е наред.  Идвайки към мен той видя радостта в очите ми. Но бях щастлива, не защото виждам него, а точно в този момент бях намерила химическа тоалетна, към която се насочих. И така направих за първи път 5км с абсолютно несъстезателно и туристическо темпо, а и със специално спиране, но пък имах за мотивация имено прекрасното събитие.

Благодарим ти Дени за това интервю, успех.

5kmrun

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов

Latest posts by Георги Станоилов (see all)

Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)