5 камаран на седмицата: Ева Стратева

0

Професия/ Работа? Досега бях ученичка в Национална Гимназия за Приложни Изкуства “Св. Лука” София, специалност Детски играчки, предстои ми да започна университет, където ще изучавам психология на английски език.

Представи се, кажи нещо за себе си?  Обичам да пътувам, да готвя, да създавам неща с ръцете си. Искам някой ден да имам собствен бизнес и голямо семейство. Винаги когато правя нещо влагам цялото си сърце и това ме кара да вярвам, че мога да постигна всичко, което е важно за мен.

От кога бягаш? Бягам откакто разбрах за 5кмрън, а това се случи миналия август. Една приятелка случайно ми спомена за бягането и ми предложи да отидем. С радост се съгласих. Нямах абсолютно никаква представа какво разстояние са 5км, мислех си че ще ги измина за около 20 – 23 минути, а дори сега, след година бягане, най-доброто ми време е 27:30. Спомням си как още на първите 500 метра се чувствах страшно уморена и мислех че няма да мога да продължа. Когато се добрах до втория километър имах огромно желание да седна, а на четвъртия обещавах, че повече никога няма да отида на 5kmrun. Следващата събота пак бях на старта. И така цяла година.

Какво ти харесва в 5kmrun? Първото, което ме грабна в 5kmrun беше изключително положителната атмосфера, няма начин да срещнеш някой тъжен или намусен на това място в събота сутрин без значение дали вали дъжд или слънцето пече жарко. Другото, което ми харесва страшно много е това, че без значение колко си бърз, винаги ще се намери някой, който да те окуражи или дори само да ти се усмихне. Едно от най-любимите ми неща обаче е инициативата “Аплодирай следващия”. Самата мисъл за хората, които са вече на финала, аплодиращи, ме мотивира да дам всичко от себе си по време на това конкретно бягане, а момента в който видиш усмивките на лицата им – безценен, просто трябва да се преживее.

Как 5kmrun промени твоето бягане? Както вече казах 5kmrun не просто промени, а създаде моето бягане – никога преди не съм бягала, дори често пъти с близките ми сме обсъждали, че не съм особено спортна натура. Но 5kmrun наистина е много повече от бягане, за мен то е по-скоро събитие, в което се влюбваш, а оттам идва и любовта към бягането. Освен това 5kmrun със сигурност промени живота ми – срещна ме с прекрасни хора и ми помогна да създам приятелства, а и ме направи още по-упорита и постоянна.

Какво мислиш за доброволчеството? Мисля че е изключително благородно начинание и всеки, който реши да се захване с него има голямо сърце. Също така смятам, че е нещо, което обогатява човек много, защото когато даваш частица от себе си в повечето случаи получаваш много повече отколкото си предполагал.

Ако ти си Главния организатор на бягането следващата седмица, какво би променилa? Откакто започнах да бягам започнах и да чета интервютата с останалите 5камаранци и винаги съм се чудила как бих отговорила на този въпрос. Наистина много съм мислила какво бих променила, струваше ми се добра идея да има повече бягания на обратно, но след второто за тази година, което беше съвсем скоро, мисля че осъзнах защо не са по-чести. Всичко ми се струва прекрасно така както е.

Личен успех или постижение с което се гордееш? Що се отнася до бягането се гордея с постоянството си.

В личен план може би най-голямото ми постижение е, че в три поредни години спечелих стипендии с неща, които сама съм изработвала в училище, както и че взех сертификата си по английски с отличен резултат за изключително кратко време.

Коя е най-смешната или забавна случка, която те споходи по време на нашите съботни бягания? Първото, което ми хрумва в отговор на въпроса е една съвсем скорошна случка. Трасето на 5kmrun беше малко удължено заради ремонтите в южния парк, а аз бях наистина устремена да направя нов рекорд и затова реших че ще бъде по-разумно вместо да заобиколя със стотина метра да мина през тревата. Особено се окуражих, когато видях още един човек да заобикаля като мен и тръгнах след него. Наложи се да прескоча няколко дупки и да мина през два хълма, които ме умориха двойно повече отколкото ако просто бях спазила трасето. В крайна сметка обаче бягането беше страхотно. Друго нещо, което винаги ме забавлява са коментарите на заобикалящите ме хора по отношение на музиката, която пускам да звучи на всеослушание, тъй като обикновено не бягам сама.

В допълнение бих искала да благодаря на организаторите и доброволците, че 5kmrun го има, че посвещават толкова много от времето си на нас, които просто идваме да се забавляваме и да започнем съботата си с любимото си занимание, както и на всички онези хора, които, познавам или не, са там за да аплодират или просто за да ми се усмихнат.

Благодарим ти Ева за това интервю, ти си пример за най-изпитаната „формула за успех“: труд и най-вече постоянство 🙂

5kmrun

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов

Latest posts by Георги Станоилов (see all)

Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)