5 камаран на седмицата: Елена Вътева (от архива на 5kmrun)

0

Професия/ Работа? Работя в отдел „Снабдяване“ на международна технологична компания;

Представи се, кажи нещо за себе си? Бих казала, че съм ентусиаст на(д) средна възраст: не спирам да предприемам нови начинания и предизвикателства и да се уча. Имам голям син, който е моята гордост. Семейството ми обича спорта, но се „изявяваме“J в различни дисциплини.  Приемат с усмивка и напоследък с все повече уважение участията ми в 5кмран, XLран и други съзтезания. Е, за някои от приятелите ми е все още непонятно да изминеш десетки километри с кола, за да тичаш някъде по чукарите, но приятелите са за това – да приемат човек с всичките му странности.

От кога бягаш? От около 14-15 години. Аз съм от тези бегачи, които в някакъв момент дори не са си представяли, че бягането може да стане неразделна част от живота им, защото в училище не го харесвах и ми беше едно от най-неприятните занимания в часовете по физическо възпитание.  Запали ме една приятелка  спортистка, която идваше от „Младост“ в „Южния парк“ с градски транспорт, за да бяга. Тогава си помислих, че щом някой е готов на това, трябва да има нещо, заради което си струва. И така започнах. През годините преди 5kmrun тичах по 2 км на ден, средно около 5 пъти седмично, предимно за тонус.

Как разбра за 5kmrun.bg? Каза ми колегата ми Константин, с който бягахме заедно и в двете съзтезания по двойки и му благодаря за това. След Софийския маратон, където участвахме фирмено като отбор, бегачите/потенциалните такива се „разпознахме“ , започнахме да споделяме информация и да ходим заедно и по други бегачески събития. В 5kmrun участват много мои колеги.

Какво ти харесва в 5kmrun? Невероятната положителна атмосфера, която  ме зарежда. Бягането по принцип е индивидуален спорт, но 5kmrun създава чуството за принадлежност към една общност. Тук вече имам нови приятели, които с нетърпение очаквам да видя всяка събота. Приятно ми да започна уикенда, срещайки толкова усмихнати и добронамерени хора. А после идва и удовлетоврението от преодоляното предизвикателство и постигнатата цел.

Много ми  харесва и новата инициатива „Ръннинг уикенд“, защото можем да бягаме на интересни нови места и на по-дълга дистанция.

Как 5kmrun промени твоето бягане? Определено го промени: бягането ми стана по-съзтезателно, в смисъл, че започнах да си поставям цели – да си подобрявам времето и да трупам километри.  Това естествено дойде след като постигнах първата си цел: да пробягам цялото разстояние без да ходя. Сега тренирам повече през седмицата, започнах да се интересувам от тренировъчни планове, хранителен режим. Междувременно прочетох и няколко вдъхновяващи книги за ултрамаратонците , което допълнително ме мотивира.  Вече няколко пъти се пробвах на по-дълги дистанции и ми хареса. Всъщност като се замисля, 5kmrun промени не само бягането ми, но и начина ми на живот.

Какво мислиш за доброволчеството? В един толкова материален и консуматорски свят, хората,които правят нещо за другите безвъзмездно и от добра воля, ме възхищават. А по отношение на нашето настояще в България, ми вдъхват и надежда, че все още имаме шанс. Опитвам се да се включвам в подобни инциативи.

Ако ти си Главния организатор на бягането следващата седмица, какво би променилa? Не мисля, че има нужда от промяна – организацията ви е перфектна.

Искам да ви благодаря за усилията, които влагате в тази прекрасна инициатива: за това, че сте винаги на мястото си умихнати, аплодиращи, окуражаващи.

Хареса ми и резервния вариант на трасето и си мисля, че от време на време можем да го ползваме, за разнообразие.

Коя е най-смешната или забавна случка, която те споходи по време на нашите съботни бягания? Понякога тичам с Митко и Методи, които са много по-издръжливи и бързи от мен, но ме подкрепят и нахъсват през цялото бягане, а на финала, като истински кавалери, с типичното си великодушие, ме оставят да финиширам преди тях. Беше ми много забавно, когато веднъж получих поздравления, че съм ги надбягала. Явно изглеждам  сериозен бегач:)

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов

Latest posts by Георги Станоилов (see all)

Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)