5 камаран на седмицата: Иван Борисов

0

Професия/ Работа? Просто човек от улицата. Бил съм хамалин, брокер, продавач, охрана, учител по шах…

Представи се, кажи нещо за себе си? Може би някои ме познават от бяганията като оня полугол обрасъл дивак, липсващото звено. Иначе, на 46, необвързан, дрънкам на китара, тичам, медитирам, играя шах, ходя пеша, чета езотерична литература. Отвреме-навреме давам по някое интервю.

Bjaga105_09_08_14

От кога бягаш? Започнах на 43. Тичах обем от 10км на седмица и считах това за голямо постижение. После дойде 5кмрън и нещата се объркаха. За пръв път от казармата насам тичах цели 5км. Попаднах на хора в моето положение и се получи синергетичен ефект. Последваха планински бягания, ултрамаратон, полумаратон и други изцепки. Все пак по-добре е отколкото да кисна пред телевизора или компа с поредната бира…

Как разбра за 5kmrun.bg? В събота сутринта един колега ми поиска запъхтяно ножица, за да си изреже нещо. Нямах ножица затова отидохме до близкия строеж и поискахме от един работник макетния му нож. Докато колегата накълцваше своя баркод за 5-те, успях да “сканирам“ уебсайта и …воала.

Какво ти харесва в 5kmrun? Безплатно е. И е близо до нас. Звучи малко егоистично, но нали знаете дефиницията : “Егоистът е човек, който не мисли за мен.“. А сещам се и вица за затворника – с малко промяна – Преди живеех срещу 5кмрън, сега живея срещу нас.

Bjagaaa382_23_05_15

Как 5kmrun промени твоето бягане? Бягането ми постепенно се доближава до магнетичните кенийски и тараумаристични (!) образци. Промени се и съзнанието. По време на бягане човек е в интимен и много интензивен вътрешен диалог и в четирите посоки. Лявото крещи лозунги : „ Бягането е свобода!“. Горното: Да се беше напънал да потренираш за тази свобода, вместо да са тътриш и пъшкаш сега. Долното имитира колапс и твърдо вярва, че не може и крачка повече. Дясното просто иска да си тича и да си пее до края на света. Това продължава дълго, накрая идва финала. Всички са смъртно уморени и имаме няколко мига блаженно спокойствие. Освен чисто физическите упражнения, съвестният бегач би могъл да задълбочи своята подготовка и с техники като осъзнато сънуване, медитация, визуализация и пранаяма. “ Когато бягаш по земята и със земята, можеш да бягаш безкрай.“ – поговорка на рарамури.

Bjagaaa322_28_03_15

Какво мислиш за доброволчеството? Добре. Хванахте ме. Дълго се скатавах. Целия следващ месец съм на Ваше разположение.

Ако ти си Главния организатор на бягането следващата седмица, какво би променил? Първо, категорично съм против сексисткото и дискриминационно правило за наличие на жена в отбора. Случвало се е четирима сурови мъже да дадат всичко от себе си и да се строполят на финала, само за да разберат, че друг член на отбора не е присъствал, защото е имал час при козметик.

Второ, бих помислил по въпроса по- или срещу часовниковата стрелка да въртим. Традицията трябва да се спазва, но новото поддържа жизнеността. Предлагам експериментално бягане – който в която иска ротация да бяга. Това обаче е опасно, тъй като при наличие на два срещуположни потока, по-разсеяни и амбициозни бегачи могат да сътворят зрелищен бодичек. Други неща бих добавил:

– мажоретки и духова музика на старт/финала;

– по-строг допинг контрол;

– бягане по тройки;

Коя е най-смешната или забавна случка, която те споходи по време на нашите съботни бягания? О-о, много са. Като начало да отбележа, че стилът на загрявка на някои е взет директно от репертоара на мистър Бийн. Още отдалеч човек се нахилва.

Bjagaa115_23_08_14

В началото често закъснявах и имах няколко тръгвания директно с летящ старт на метри от последните. Но веднъж при старта по трасето на Южен парк-2 в един лек дъждец се спусках към фонтаните. Часът беше 8.59 – заклевам се! Викам си : един път и аз навреме. Изведнъж прозвуча тромбата и 200 напомпани с адреналин, добре сложени физически атлети връхлетяха насреща като стена. Само бързата съобразителност и котешки рефлекс ми позволиха да избегна сериозен инцидент. Имаше и пострадали в лицето на няколко туфи с петунии, в който се спасих.

На едно бягане, някъде преди третия километър се бяхме вкопчили в люта битка няколко 21.30 бегачи. Тогава от една странична алея излезе някакъв непознат рънър и се вмести в нашата групичка и нашето темпо. Този нещо се е объркал май. Обаче този си продължаваше, и продължаваше, а аз взех твърдото решение да го натопя на финала. Неочаквано, някъде около кучешката поляна този невъзмутимо свърна в друга странична алея и си продължи сякащ нищо не е било.

Наскоро разбрах, че на Хаваите казвали: Най-важното нещо е най-важното нещо да си остане най-важното нещо. Поздрави, Жоро, и благодаря за всичко, в което ни въвлече!

Иване, благодарим за това свежо интервю! Важното е, че  си упял да кажеш най-важното… 🙂

5kmrun:)

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов
Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)