5 камаран на седмицата: Иван Радев

0

Професия/ Работа? Част съм от екипа на Асоциацията на европейските журналисти – България. Тази организация събира на едно място професионалисти от различни медии, както и такива, които работят на свободна практика. Обединява ни виждането, че информацията, която всички ние използваме, играе голяма роля в живота ни. Ако има силни, независими и отразяващи различните гледни точки в обществото медии, това със сигурност ще доведе до по-прозрачно управление, по-справедливи обществени отношения и по-висок жизнен стандарт.

Представи се, кажи нещо за себе си? На 37 години съм. Имам едно дете, а със съпругата ми Лора очакваме скоро и второ. Доста късно открих спорта. Но всъщност май никога не е късно за такава промяна. Днес съм част от клуба за активен начин на живот “Зелена стъпка”. С него организираме няколко много запомнящи се състезания в Североизточна България, като трансграничния маратон Via Pontica, Лудогорския маратон край Разград и бягането по най-дългия плаж в България – Камчийски пясъци. Всички наши събития се подчиняват на една основна идея – хората могат да се забавляват активно сред природата, без да я увреждат. Отличителна черта са палатковите лагери преди състезанията. Повечето участници и доброволци идват със семействата си и си изкарваме наистина чудесно.

От кога бягаш? Започнах да бягам през 2012 г. около раждането на сина ми Матей. Дотогава основно карах велосипед. С появата на дете свободното време намалява, а колоезденето изисква доста време – за добра тренировка трябва да си отделиш поне половин ден, ако не и цял. С бягане пък можеш да се натовариш ефективно и за половин или един час. Паркът е до нас.

Първо мислех, че бягането е скучно, но около 2012 година започнаха да се организират едни от първите групови бягания и открих социалния елемент. Започна да ми харесва. Срещнах много интересни хора.

Какво ти харесва в 5kmrun? Много неща 🙂 За пет години 5kmrun създаде чудесна общност. Стотици или дори хиляди хора започнаха да бягат. Изключително удобен формат. Неангажиращ с нищо и в същото време създаващ полезен навик. Чудесно е, че някой прави това за всички нас и ни осигурява подобно изживяване всяка събота. Освен това, откъм организация винаги е перфектно – поне аз не съм бил свидетел на някакви гафове. Чувал съм, че е имало напрегнати моменти, но не е нещо, което да съм забелязал

Как 5kmrun промени твоето бягане? Направи го по-регулярно. Хубаво е да знаеш, че имаш нещо организирано всяка събота. Това ти дава много свеж старт на уикенда. Обикновено се опитвам да бягам колкото бързо мога по време на 5kmrun . Това ми осигурява ефективна тренировка, без да отнема много време. Радвам се и че имам напредък и миналия уикенд подобрих личното си постижение. Хубаво е, когато видя, че вървя нагоре. Това означава, че влагам усилия и че го правя по правилния начин.

Какво мислиш за доброволчеството? Много е смислено. Всеки може да каже за себе си дали има неща, в които губи време и енергия. Въпрос на зрялост е да си направиш равносметка и да решиш дали това, което правиш в свободното си време, си струва, не може да инвестираш силите си в нещо друго. Например дали гледането на телевизия с часове или честото висене по кафенета са точно това, което искаш от живота), или би искал/а промяна. Ако човек приознае кауза, това може да го срещне с други хора със сходни интереси и много да обогати живота му. Забелязал съм, че когато даваш, ставаш по-богат.

Ако ти си Главния организатор на бягането следващата седмица, какво би променил? Доста сериозна отговорност си е това. Винаги съм си давал сметка колко труд е организирането на съботните бягания и каква всеотдайност е необходима.

5kmrun има много добра и ефективна система. От участниците не се изисква почти никаква предварителна подготовка, а получават много. Харесват ми нововъведенията като групова загрявка преди бягането, чекиране с телефон… Много ми харесаха и вечерните бягания през делнични дни, които се организираха през юни. Мисля, че вече има достатъчно хора, които биха се включили, ако бяганията станат ежедневни. Но пък си давам сметка, че въпросът опира до капацитет – огромен ангажимент е да организираш бягания всяка седмица, да не говорим за всеки ден.

Замислям се и дали не бих предпочел и през зимата бяганията да стартират в 9. Хубаво е после да имаш повече време от деня, но пък други хора предполагам, че предпочитат да поспят час повече през студените месеци.

Личен успех или постижение с което се гордееш? Стремя се към някакви лични постижения, които са важни за самия мен и май само за мен. Поставям си цели колко по-бързо или по-дълго искам да бягам, но това е нещо, което не касае никой друг. Това, което би ме накарало да се гордея, е ако някой се вдъхнови да живее по-осъзнато,докато е в контакт с мен. Далеч съм от мисълта, че всички трябва да започнат да бягат, но смятам, че човек трябва да си поставя предизвикателства и да се стреми да прави неща, в които вижда смисъл.

Коя е най-смешната или забавна случка, която те споходи по време на нашите съботни бягания?

Когато синът ми беше малък, тичахме цялото семейство. Той беше в количка. Доста се бях специализирал в тичането с количка, имах добри времена и получавах внимание от много други участници. Веднъж бях дошъл на бягането без детето, но нещо не ми беше ден и завърших с по-слабо време, отколкото обикновено с количката. Един познат забеляза и се пошегува, че явно съм сложил двигател в количката и тя ме дърпа.

Благодарим ти Иване за това интервю, очакваме ви цялото семейство отново с количката в увеличен формат… 🙂

5kmrun

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов

Latest posts by Георги Станоилов (see all)

Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)