5 камаран на седмицата: Ивелина Маджарова

0

Професия/ Работа? В момента съм студентка в НБУ, със специалност маркетинг. Работя временно в магазин за хранителни стоки. Също така съм и сертифициран инструктор по табата и по HIIT тренировки, но за съжаление в момента не водя никъде.

Представи се, кажи нещо за себе си? Казвам се Ивелина Маджарова и съм на 19 години. Завършила съм компютърна графика в НПГПФ, а сега следвам маркетинг. В свободното си време (ако имам такова) обичам да чета, да прекарвам време навън, да карам колело или ролери и да готвя.

Допреди година и половина се състезавах в дисциплините 800, 1500, 3000 метра на писта, като общо взето съм преминала през почти всички лекоатлетически дисциплини, дори през 2017 години с треньорката ми решихме, уж на шега, да се пусна на държавното първенство да бягам стипълчейз, като аз дори нямах необходимите тренировки за тази дисциплина и никога не бях прескачала водното препятствие до самото състезание. Въпреки всичко това аз успях, необяснимо как, да завоювам бронзовия медал, като състезанието винаги ще го помня с това, че не спирах да се смея по време на цялото бягане, защото изглеждаше, все едно съм плувала – дори и косата ми беше мокра! Въпреки това моята страст си останаха планинските бягания и до ден-днешен точно те ми носят най-голямо удоволствие.

Освен бягането, силовите тренировки също са ми любими, като в последните години се убедих в тяхната ефективност и в това, че те могат да бъдат един „приятел“ на бягането, стига да бъдат правилно комбинирани.

Откога бягаш? Започнах да бягам още от шести клас (2012 – 2013г), но тогава, като всяко дете, не успях да вникна толкова добре в този спорт и не бях така отдадена, както бих казала, че съм в момента. Неслучайно не сложих бягането и спорта като цяло измежду дейностите, които обичам да правя в свободното си време, защото смятам, че време винаги има, стига да е налице желанието. Дори в най-натоварения ден винаги бихме могли да включим 20-минутна тренировка, без значение дали ще е бягане, или нещо друго. Бягането за мен е нещо много повече от просто бърз метод за изгаряне на калории или начин, по който да разпусна. Доста често дори правя аналог на бягането с медитацията, тъй като това е процес на опознаване на самия себе си. Бягайки, оставам сама със своите мисли и доста често ми се случва да разсъждавам върху теми, които са далеч от битовото пространство, което ни заобикаля. Бягането ме вдъхновява и ми помага да бъда по-концентрирана, упорита и постоянна в ежедневието си.

Какво ти харесва в 5kmrun? 5kmrun е само по себе си нещо уникално. Смятам, че не съществува друго подобно събитие, което да събира така често на едно място толкова много хора, които да бъдат искрено позитивни и добронамерени един към друг. Атмосферата е наистина прекрасна – от самото начало, по време на самото бягане и дори след края. Харесва ми това, че всяко едно бягане е без аналог, въпреки че обиколката е една. Харесва ми, че много често има определени каузи и инициативи, за които си струва да бъде подпомогнато. Прекрасно е това, че 5kmrun предразполага всекиго да се чувства комфортно, дори това да е първото му бягане. Огромно впечатление ми правят малките неща, като например това, че винаги през зимата има чай за всеки, че винаги организаторите и доброволците подкрепят бегачите, аплодирайки ги, че дори на 8-ми март имаше картичка с поздрав за всяка дама и сигурно има още десетки примери – това е чудесно!

Как 5kmrun промени твоето бягане? 5kmrun ми помогна да осъзная, че единственият ми опонент съм аз самата, тъй като преди доста често ми се случваше да съпоставям моите резултати с тези на някого друг, впоследствие обаче разбрах, че това няма да ми помогне и като цяло е безсмислено. Също така ми показа, че смисълът не е в това да сме по-бързи всеки път, а да бъдем там и да сме постоянни, защото „водата дълбае камъка не със сила, а с постоянство“.

Какво мислиш за доброволчеството? Смятам, че е нещо прекрасно, зад което се крие много добра кауза и много добри хора.

Ако ти си Главният организатор на бягането следващата седмица, какво би променилa? Честно казано, не бих променила нищо, защото всичко ми се струва перфектно и не смятам, че бих могла да се справя по-добре като организатор. Но идеята, която ми идва на ум и която смятам за малко трудно постижима е да се направят специални гривни, които да могат да бъдат закупени от всеки или пък да бъдат раздавани като награди за постигането на определен брой бягания, които да отчитат индивидуалното време на всеки и да го изпращат в системата като така чекирането ще става по-бързо.

Личен успех или постижение, с което се гордееш? Нещата, които ме карат да се гордея със себе си, са от по-личен характер и се постигат доста по-трудно, тъй като са свързани с това да се пребориш със себе си, с някои черти от твоя характер, които не харесваш, с някои навици, които не искат да си отидат, и с някои убеждения, които са се настанили в съзнанието ти. Най-много се гордея с това, че започнах да възприемам себе си такава, каквато съм, и спрях да се обвинявам за провалите, които са неизменна част от живота ни. Осъзнах, че човек първо трябва да е в хармония със себе си, за да може и светът, който го заобикаля, да бъде такъв, и че няма как да е обратното – промяната трябва да бъде отвътре навън. Все още съм в процес на търсене на себе си и на смисъла.

Коя е най-смешната или забавна случка, която те споходи по време на нашите съботни бягания? За точно конкретна случка не мога да се сетя, но винаги се забавлявам, когато е зима, навън всичко е заледено и всички стъпваме като балерини по леда, опитвайки се да запазим баланс, и тук-таме някой се опита да направи някой пирует. Също така се забавлявам и ми става приятно, когато някой малчуган дава всичко от себе си, за да изпревари някой мъж, който е 3 пъти по-висок от него и може би 10 пъти по-възрастен. =D

Благодарим ти Ива за това интервю, нови върхове… 🙂

5kmrun

 

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов

Latest posts by Георги Станоилов (see all)

Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)