5 камаран на седмицата: Ивета Симеонова

0

Професия/ Работа? Работя в сферата на човешките ресурси.

Представи се, кажи нещо за себе си? Казвам се Ивета и съм от София. Обичам да спортувам любителски – бягане и плуване, да чета книги и да уча нови езици.

От кога бягаш? За първи път започнах да бягам спорадично през 2012 г., защото исках да подобря представянето си в друг спорт, който тренирах тогава (лакрос), а през 2013 посетих и едно от първите бягания на 5kmrun. С времето бягането стана много важна част от деня ми и за официален старт на аматьорската ми бегаческа „кариера“ считам 2017 година.

26.10.2013 – първо бягане на 5kmrun за мен

Какво ти харесва в 5kmrun? Приятелската атмосфера и социалният елемент ми допадат страшно много. На всяко бягане срещаш приятели и познати, с които къде на шега, къде насериозно, се състезавате по трасето (или пък те задминават без да им мигне окото :), а след това споделяте и обсъждате преживяването. За мен, 5kmrun е една от организациите, които с времето успя да изгради реално бегаческо общество в София и очаквам всяко събитие с нетърпение. 5kmrun беше и една от причините да се запаля и да започна да бягам по-активно, защото подкрепя както хората, които обичат да се състезават, така и тези, които просто искат да се раздвижат в съботната сутрин. Не на последно място, възхищавам се на постоянството и отдадеността на организаторите – всяка събота, без изключение, те са там, за да ни подарят поредното прекрасно начало на уикенда 🙂

Лакрос 2011

Как 5kmrun промени твоето бягане? 5kmrun ми даде възможност да сравнявам бяганията си, даде ми цел и посока на иначе скучното (както си мислех преди) въртене на кръгчета в парковете. Реално, съботните бягания бяха основата на това да започна по-сериозно да се занимавам с бягане и ми помогнаха да съм по-дисциплинирана и целенасочена в това.

Какво мислиш за доброволчеството?Смятам, че доброволчеството е изключително важно и самият акт на доброволстване спомага за развитието на едно по-пълноценно и сплотено общество. 5kmrun е страхотен пример с положителната емоция, която създава и с факта, че от малко над 10 човека на първото организирано бягане, днес има над 300 човека в няколко града в България. Благодаря, че ви има!

Първи полумаратон – Пловдив 2018

Ако ти си Главния организатор на бягането следващата седмица, какво би променилa? Настоящият формат ми допада много и не бих променила нищо. Може би, за бягането в София, бих направила рубрика „Месец на бягането в…“, в която да има един месец в годината (или през месец), когато то се случва в Борисова градина. И двете трасета имат своите предимства и би било интересно както от гледна точка на разнообразие, така и като лична статистика на постиженията, поне за мен.

Личен успех или постижение с което се гордееш? Понякога е трудно да видиш успех или постижение, докато не се обърнеш назад и си дадеш сметка откъде си тръгнал и докъде си стигнал. Когато започнах да бягам редовно през 2017 г., не съм си и помисляла, че някога ще мога да смъкна времето си за 5 км. под 25 минути и че няколко месеца по-късно ще направя първия си полумаратон, а година след това – маратон. Но не състезателните цели (и достигнатите от тях) са това, което постигнах с бягането и спорта като цяло, а дисциплината, целеустремеността и организираността, на които той ме научи.

Първо състезание – Renault Morning Run 2017

Коя е най-смешната или забавна случка, която те споходи по време на нашите съботни бягания? Обикновено съм известна сред приятелите си с това, че закъснявам – може да е с 5 минути (оптимистична прогноза, хаха), но просто не успявам да се появя навреме за срещи и това си е. На 5kmrun, от друга страна, не ми се беше случвало да закъснея, докато един път „успях“ и с това да се справя. Алармата ми беше решила, че ѝ се спи, но, за щастие, аз се събудих в последния възможен момент. Успях в рамките на по-малко от 10 минути да хапна нещо и да се облека и след това, тичайки към парка, се опитвах и да загрея, правейки кръгове с врата, ръцете, китките и т.н. 🙂 Вече бях изцяло паднала духом от мисълта, че тялото ми още спи, не съм пила почти никаква вода (а това ми е изключително важно сутрин) и изобщо не съм загряла, на всичкото отгоре и добавям поне 2 км. към бягането с 5mrun, за което може и да не хвана старта. Най-забавният момент беше, когато хванах всички бягащи по началната алея (очевидно точно бях изпуснала старта) и трябваше да бягам срещу тях, за да си оставя раницата. След бягането, нямаше и следа от лошото ми настроение заради обстоятелствата и бях много щастлива, че не се бях отказала да стигна до парка 🙂

Миг на радост – 5kmrun 2018

Благодарим ти Ива за това интервю, успех и бъди здрава… 🙂

5kmrun

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов

Latest posts by Георги Станоилов (see all)

Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)