5 камаран на седмицата: Иво Георгиев

0

Професия/ Работа? Повече от 22 години съм собственик на компания, занимаваща се с търговия на черни и цветни метали (не разбирайте отпадък) и механичната им обработка.

11150171_1113640068661591_4762242072108485050_n

Представи се, кажи нещо за себе си? На 46 години съм, роден съм в София и живея в Банкя. Имам 25 годишен щастлив брак и две прекрасни деца – син и дъщеря, с разлика от 16 месеца, които скоро завършиха магистратура. Май ми е ред да ставам дядо – живот и здраве!

От кога бягаш? Ами от почти една година! Последните 25 години съм се занимавал вяло и за забавление с тенис, фитнес, коло-походи и ски, но „нещо ми стана“ последните две години и съм много активен :). Като ученик едва пробягвах 60-те метра за изпит, но пък много карах колело, защото това беше единственият ми начин за придвижване. Навремето беше модерно и задължително да се тренира нещо. Бях в пети или шести клас, когато отидох с група приятели да се запишем на лека атлетика на ст. Септември. За съжаление обаче, се оказа, че квотата трениращи била запълнена и имало място само за бързоходци. Не можах да си се представя някак си в тази роля и взех, че се записах на бокс. Тренирах известно време в ЦСКА и на първия спаринг с ЛЕВСКИ /естествено/ общо взето ме набиха и взех, че се отказах скоропостижно :). Честно казано изобщо не съжалявам. Отдавна ходя по планината, но пак от две години съм пленен по разходките и походите. След като влязох във форма, почнах да заменям ходенето с подтичване и така се почна.

Как разбра за 5kmrun.bg? Не знам как реших, че 5км е дистанция която е подходяща за мен. Някак се „заковах“ там. Търсех статии, изяви, препоръки и постижения на 5 000 метра в нета и попаднах съвсем случайно на това събитие. Като отидох за първи път, седмица след като го бях решил, сигурно съм гледал като „изтърван“. Честно казано не очаквах толкова фенове на парковото бягане, и се почувствах абсолютно в свои води!

13082_1096153920410206_4082384782578162922_n

Какво ти харесва в 5kmrun? Състезателния елемент, спортменството, ведрото настроение, положителните емоции, статистиката, голямото БРАВО! – на организаторите на старта и финала, фото галерията… със сигурност пропускам много. Тичал съм сам и в сняг, и в дъжд и както много хора съм се питал защо си причинявам това, но когато го правя с 200 – 300 човека, поне се успокоявам, че не съм само аз луд :)!

Бягането ми вече не е скучно и самотно седмично занимание, макар че е нужно от време на време човек да остава насаме със себе си.

 Как 5kmrun промени твоето бягане? Станах доста постоянен в това занимание и може би това е причината, че забравих какво е стрес. Поставям си цели и следя седмична програма. Правя анализ на секундите как бих ги подредил или спестил. Абсолютно съм наясно с това, че съм се сетил доста късно и каквото и да правя много трудно ще надскоча резултата за годините си. Все пак по моему поддържам прилична форма, макар че ми се ще да подобря значително времето си.

22586_1109077482451183_3684875585986872146_n

Какво мислиш за доброволчеството? Respect! При организация с нестопанска цел едно такова събитие би било немислимо без доброволци. Аз лично все още не съм задоволил спортното си его, за да пропусна бягане за сметка на доброволчество. Минавало ми е през главата, че ако не дай боже се тръшна болен или контузен със сигурност бих бил полезен като такъв някоя събота. Жена ми не е спортна натура и съм я навивал да идва с мен зимата поне чай да сипва и за сега не поддава, но има време 🙂 Иначе за мен на този етап „Доброволец“ми звучи като „Търси се някой за разчистване на минно поле“ :), но пък от друга страна ще ми е интересно да посрещна всички финиширащи от началото до края и ако не подобря времето на Росен Лилов – това е единствения начин.

Ако ти си Главния организатор на бягането следващата седмица, какво би променил? Категорично отказвам да отговоря на този въпрос! На един му е топло на друг студено и в случая не бих променил нищо в една добре работеща машина. Макар че, съм наясно какво финансово предизвикателство е организирането на подобно събитие и без никакви скрупули бих го превърнал в „Съботно бягане за един лев“. Всеки, който участва, да плаща такса от едно левче. Така със сигурност ще се решат всички неуредици, защото за съжаление дарителството не е присъща черта.

10942667_1059312590761006_769367189278631367_n

Коя е най-смешната или забавна случка, която те споходи по време на нашите съботни бягания? До преди около месец нямах подходяща и постоянно се „ослушвах“, но сега имам две:

Първата е свързана лично с мен. На втория XL тази година на Плана реших да отида с колело от Банкя. Първо не прецених нито силите си, нито разстоянието (около 48км) нито нужното ми време. Естествено, че закъснявах и настъпих колкото сили имам. Е, стигнах 4-5 минути преди старта, но за сметка на това бях като вдървен и без да си признавам пред когото и да било и стартирах. Провлачих се около 500-600 метра и останалото го изходих по неволя. Финиширах почти последен на 5км дистанция с време от 45 минути което си е своеобразен рекорд! 🙂

Другата случка беше на последното бягане по двойки. Някъде към четвъртия километър бягащия на около стотина метра пред мен, рязко спря и трескаво започна да търси с поглед нещо по трасето. После погледна в посока към финала и рязко се изстреля напред. Настигна човека, който преди секунда го беше задминал и го спря с ръка на гърба. Помоли го да си вдигне крака и взе от подметката му нещото което беше загубил. Оказа се, че номерчето с което участва като двойка, му се е отлепило по пътя и сменило притежателя си! Ами той от къде да знае човекът колко е безценно това :), не че ще му свърши някаква работа!

11209614_1122490507776547_3058972647586788941_n

И като за финал от мен: Дай боже организаторите да имат здраве, нерви и финансови сили подкрепени от спонсорите и от нас за да може да се радваме дълго на това събитие!

Иво благодарим ти за това философски интересно интервю и пожеланията в края… 🙂 Продължавай да бягаш с кеф и да извличаш удоволствие от всичко, ти си един от нас!

5kmrun 🙂

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов

Latest posts by Георги Станоилов (see all)

Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)