5 камаран на седмицата: Катя Дженкова

0

Професия/ Работа? – Икономист съм по професия и работя във финансовия отдел една от най-големите фирми за търговия с метали в България.

Представи се, кажи нещо за себе си? – На 39 години съм, омъжена съм и имам 2 сина. Родом съм от Разград, където съм завършила средното си образование, в последните 2 години от което тренирах и се състезавах за СКЛА Лудогорец. Във Варна завърших висшето си образование и от тогава живея и работя тук.

От кога бягаш? – Започнах да тренирам лека атлетика, когато бях на 16 г. и до 2000 г. тренирах и се състезавах за СКЛА Лудогорец. След това тренирах 15 години тае-бо и бягах много рядко. В края на 2015 г., поднових бягането благодарение на организираните съботни бягания в Морската градина на Варна от Irun и 5kmrun. Сега основно бягам и отвреме-навреме тренирам кросфит.

Какво ти харесва в 5kmrun? – Харесва ми колко много бегачи се събираме, независимо от метеорологичната обстановка, за да побягаме в съботната сутрин, харесва ми предизвикателството да направиш 50, а след това и 100 бягания, за да получиш и гордо да си разхождаш след това заветната тениска, харесва ми отборното бягане всяка последна събота от месеца – за мен това са много вълнуващи бягания, защото сме си поставили конкретна цел в нашия отбор „Женени с деца Варна“.

Как 5kmrun промени твоето бягане? – Когато започнах да бягам в края на 2015 г., в събота можех да избягам само 5-те км на Irun – не можех да избягам 5+5 км. Освен това, времето, за което бягах 5 км тогава, не ми позволяваше да успея за старта на 5kmrun J По-късно, през 2016 г., се регистрирах в сайта на 5kmrun и започнах да бягам и двете 5-ци. Така 5kmrun ми помогна, а и в момента ми помага, да тренирам скоростната си издръжливост.

Какво мислиш за доброволчеството? – Без доброволци не би могло да се осъществи нито едно от нашите „аматьорски“ състезания, както и не биха съществували повечето бегачески „аматьорски“ организации в България. Прекрасно е, че Ви има. Аз само веднъж съм била доброволец – на състезание, организирано от Irun и бях много щастлива да посрещам и изпращам приятели от подкрепителния пункт, уникално преживяване беше.

Ако ти си Главния организатор на бягането следващата седмица, какво би променилa? – Първо, бих отбелязала по-ясно и точно къде е мястото, на което трябва да „обърнат“ бегачите, защото в Морската градина във Варна трасето е около 2.5 км, което се бяга в 2-те посоки. Второ, бих се постарала резултатите и снимките от бягането да бъдат публикувани още в събота. Трето, бих организирала под някакъв формат детско бягане.

Личен успех или постижение с което се гордееш? – Радостна съм и горда с всичко, което успея да постигна сега като резултати, предвид на ограниченото време, с което разполагам за тренировки. Тази година отбелязвам 20 години от 3-те ми републикански титли на 1500 (PB 5:01 мин.), 3000 в зала (PB 11:08 мин.) и 5000 м. (PB 21:42 мин.). Много съм щастлива от това, че през 2017 г. в рамките на 3 месеца успях да избягам 3-те ултри Трявна Ултра 76 км, Орехово Ултра 52 км. и Пирин Ултра 70 км. и да сглобя „звездата“ от 3-те медала. През 2018 г. за първи път в живота си участвах на маратон на асфалт – избягах цели 2 – в Мадрид (3:58:09 ч.) и Истанбул (4:00:48 ч.), с прилични за моите възможности времена.

Коя е най-смешната или забавна случка, която те споходи по време на нашите съботни бягания? – Смешни случки нямам, но всяко бягане си го правя забавно, защото винаги успявам да си набележа някой, когото да гоня и изпреваря до финала 🙂

Изключително съм поласкана за предоставената възможност, да дам това интервю специално за бюлетина на 5kmrun!

Благодарим ти Катя за това интервю, нови предизвикателства и успехи… 🙂

5kmrun

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов

Latest posts by Георги Станоилов (see all)

Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)