5 камаран на седмицата: Кристина Цветанска

0

Професия/ Работа? Консултант по европейски програми.

Представи се, кажи нещо за себе си? Казвам се Кристина Цветанска, имам съпруг и две пораснали деца. От 11 години съм изпълнителен директор на ЕЛАНА Инвестмънт – консултантска компания, специализирана в подготовката и управлението на проекти по европейски програми. Иначе, съм завършила Физика в Софийски университет и Банково дело в УНСС.

Работата ми е всепоглъщаща и много трудна. За да си добър консултант трябва постоянно да четеш, да се развиваш, да работиш извънредно до късно вечер, събота, неделя, през празниците и да не спираш да се бориш с българската и европейската администрация за правата на клиентите си. Успешните проекти на моите клиенти ме зареждат и много ми помагат да продължавам да се боря с ненужните европейски затруднения, многото бюрокрация и абсурдните на моменти правила.

Спортът е нещо много различно от моята професия, на която отдавам цялата си енергия и внимание и въпреки това се старая да спортувам редовно. Много е зареждащо, кара ме да се чувствам щастлива и удовлетворена и ми дава много сили.

Препоръчвам на всички хора да идват да бягат, нищо не струва – само половин час от тяхното време, но ти дава много.

Обичам да бягам на различни места. Винаги когато пътувам, първото нещо, което правя е да си набележа трасето за бягане на мястото, където отивам. Едно от последните интересни места, където съм тичала е изоставеното летище на Гоце Делчев – прекрасна 2,5 км писта.

Считам, че за да е щастлив и пълноценен човек трябва много да се труди, да спортува, да пътува и много да се забавлява с приятели, да си хапва и да си пийва. Аз така живея.

Иначе, съм голям фен на тениса (не играя) и следя как се развиват всички български тенисисти и винаги когато имам възможност гледам мачовете им не само по телевизията, но и на живо. Ходих на всички турнири, които се провеждаха в зала Арена Армеец. Също, когато Григор Димитров преди три години спечели в Букурещ, ние с мъжа в събота сутринта (денят на полуфинала) станахме, изкоментирахме, че Григор е на полуфинал и след пет минути бяхме в колата и отпрашихме към Букурещ. Стигнахме навреме, гледахме го, радвахме му се и много се вълнувахме когато спечели титлата. Преди три години така планирахме едно наше ходене до Париж, че да съвпадне с турнира, който се провежда в зала Берси – пак за да гледаме Григор..

От кога бягаш? От първи клас, но с дълги прекъсвания. Като малка много исках да се запиша в спортна паралелка (за да тренирам лека атлетика), но татко ми настояваше да уча в математическата. И беше прав, математиката ми помогна много в живота и никога не ми попречи да бягам колко душата ми иска. В университета бях в отбора по лека атлетика (при Ченгер), но безконечното обикаляне на стадиона ме измори и продължих с други спортни активности – малко бадминтон, малко ски, малко упражнения и бягане във фитнеса. Понякога ме домързява.

Какво ти харесва в 5kmrun? Всичко, вдъхновявате ме. Когато дойдох за първи път изобщо не очаквах, че ще мога да изтичам 5 км без да спра и бях сигурна, че няма да ставам толкова рано всяка събота. И от тогава не съм пропуснала бягане ако сме в София без значение от климатичните особености и в колко часа съм легнала в петък. Понякога успявам да мобилизирам и домашните в това мероприятие. Обожавам тичането с 5kmrun.

Как 5kmrun промени твоето бягане? Определено ме направи по-издръжлива. Освен това когато идвам да бягам с 5kmrun – бягам по-бързо отколкото когато съм сама, защото бягането заедно с много хора увлича и адреналина ти помага да преодолееш умората.

Какво мислиш за доброволчеството? Важно е. Всеки трябва да се опитва да го прави. Аз съм председател на доброволно сдружение на консултантите по евро проекти и всеки ден по няколко часа отделям за  каузата. Нашата цел е правилата да са опростени и честни за да може повече средства да постъпват в България, с които да се финансират смислени проекти. Затова май нямам време да бъда доброволец в 5кмран, но когато се пенсионирам, обещавам, че ще ви помагам.

Ако ти си Главния организатор на бягането следващата седмица, какво би променилa? Да тичаме два пъти седмично, като втория път да е по-дълга от 5 км. дистанция.

Личен успех или постижение с което се гордееш? Горда съм със работата си. Горда съм, че спрях да пуша преди 11 години. Освен това съм щастлива, че на 50 години съм в отлична форма, с лекота бягам 5, а понякога и 10 километра и това го постигам без да си налагам строг режим.

Коя е най-смешната или забавна случка, която те споходи по време на нашите съботни бягания? При едно от бяганията със съпруга ми берем душа по изкачването към Американското посолство и си мислим, че се справяме много добре когато бодро бяхме изпреварени от татко, който без всякакво усилие подтичваше с дете на рамената си.

За какво мечтаеш? Да имам внуци, които да водя с мен на 5kmrun и да мога да бягам до последния си дъх…

Криси благодарим ти за това интервю, пожелаваме да сбъднеш тези мечти… 🙂

Също така, тук е момента да ти благодарим и за извършеното дарение (една от най-големите суми) в полза на 5kmrun, както и за благородната ти роля, да облечеш потника „Последен“ на таз годишното благотворително бягане.

Чест и Почитания!

5kmrun

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов
Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)