5 камаран на седмицата: Мария Тодорова

0

Професия/ Работа? Аз съм психолог във фондация, която помага на деца, младежи и семейства в нужда, опирайки се на човешките права и правата на детето. Много обичам работата си и съм благодарна на клиентите ми, защото ми позволяват да видя света през техните очи и да усетя различните аспекти на живота през съдбата им.

Представи се, кажи нещо за себе си? Мисля, че изминах дълъг път. Имах много обрати в живота си и много поводи за размисъл. Аз съм търсещ човек. Въпреки, че се смятам за самоизградила се личност, отчитам влиянието, което са ми оказвали хората, с които съм била през годините.  Провокирам себе си по различни начини и продължавам да търся.

От кога бягаш? Започнах да бягам през лятото на 2011 г., бях на 35г. и се опитвах да преодолея заболяване. Бях много сама в това. Първоначално успявах 100 – 200 метра да измина без да спра. Спомняма си трудностите и не мога да повярвам, че само за няколко месеца постигнах 20 минути бягане с леко, умерено темпо, но без спиране. Почувствах се фантастично. От тогава не съм спирала да бягам.

Какво ти харесва в 5kmrun? В 5kmrun ми харесва това, че вече не съм сама в бягането. Харесват ми хората и това, че сме общност, че принадлежим. Организацията е на страхотно ниво, харесва ми предвидимостта на събитието, постоянството и сигурността. Когато сме в София, аз и семейството ми, винаги сме на старта. Това прави празнични съботните ни сутрини. Кара ме да се чувствам част от нещо много повече от бягане.

Как 5kmrun промени твоето бягане? В началото мислех, че не е възможно да избягам 5 километра без да ходя. Включих се в бягането, защото разбрах, че организаторите на събитието са толерантни и изчакват всички. Разбрах, че има и други като мен и това ми даде нужната смелост. След няколко месеца успях да избягам 5 километра без да спирам, а след това съсредоточих усилията си в увеличаване на разстоянието. Тази година успешно направих 21 км. на пловдивския маратон за 2,20 ч. Благодарение на 5kmrun започнах да вярвам, че мога и повече. Това ме срещна с ментори и приятели.

Какво мислиш за доброволчеството? Мисля, че доброволчеството (по принцип) е емоционална и духовна награда за доброволеца. Моралната сила на един човек има връзка с усещането за удовлетвореност, която изпитва в процеса на помагане и работа за другите. Иска ми се повече хора да усетят удоволствието от това да допринасят за благоденствието на общността. Има една поговорка, че е богат този, който дава. Този тип мислене провокира хората да доброволстват, а развитието на нашето общество има огромна нужда от това.

Ако ти си Главния организатор на бягането следващата седмица, какво би променилa? Не бих могла да кажа, че има нещо, което бих променила. Но мога да предложа инициатива приличаща на бягането с мустаци. При някое от бяганията да бягаме всички – мъже и жени – с поли или рокли.

Личен успех или постижение с което се гордееш? Професионално израснах през годините въпреки трудностите. Успях да отделя време и внимание и да бъда доброволец дълги години в организация подкрепяща жертви на домашно насилие. Разбрах колко е трудно да работиш за кауза и да имаш семейство. От миналата година аз и няколко отдадени на каузата колеги се опитваме да направим безплатна телефонна линия за емоционална подкрепа на родители.

Коя е най-смешната или забавна случка, която те споходи по време на нашите съботни бягания? Винаги стават смешни неща и е забавно на 5kmrun. При едно от бяганията ми беше едновременно смешно и тъжно, когато едно куче се „залепи“ за мен, обърквайки ме със стопанката си – ту ми се радваше, ту плачеше, когато усещаше, че съм друга, непозната. Аз схванах накрая цялата картинка, когато собственикът му дойде и ми каза „Ама много приличате на жена ми и той Ви объркваше през цялото време.“

Благодарим ти Мария за това интерввю, успех:)

5kmrun

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов

Latest posts by Георги Станоилов (see all)

Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)