5 камаран на седмицата: Маркус Хаас

0

Професия/ Работа? Ръководител на отдел „Култура и връзки с медиите“ в Германско посолство София

Представи се, кажи нещо за себе си? Аз съм на 48 години, от 22 години работя като германски дипломат, а от август 2014 г. съм в София.

От кога бягаш ? От септември 2014 г.

Какво ти харесва в 5kmrun? Понякога ми е трудно да ставам рано сутрин в събота и да отивам в парка, особено ако времето е лошо. Но там винаги срещам мили хора и след всяко бягане си казвам, че това е наистина правилното начало на уикенда.

Как 5kmrun промени твоето бягане? Всъщност 5kmrun не промени моето бягане, а всичко започна с него. Преди да дойда в София само един единствен път в моя живот съм бягал 5 км, преди четвърт век – при военните. И не беше забавно. Една от моите първи задачи тук в София бе да организирам  събитие с бягане по повод 25-годишнината от падането на Берлинската стена. Жоро и неговият екип бяха перфектните партньори за това. На 9. ноември 2014 г. те организираха тематично бягане, което започна от Берлинската стена (сегментът в градинката на НДК) и свърши в Южния парк. Успехът беше толкова внушителен,  че по повод 25-те години германско единство на 3. октомври 2015 г. отново с 5kmrun организирахме ново бягане, но този път едновременно в четири града (София, Пловдив, Варна, Бургас). Още при първото бягане си помислих: След като тези доброволци организираха за мен това прекрасно тематично бягане, аз не мога просто да стоя отстрани и да гледам. И така аз започнах да бягам с тях- повече или по-малко редовно. Преди известно време дори отбелязах моето 50-то бягане.  Много се радвам всеки път, когато в парка срещна бегач, който носи тениска от едно от тематичните бягания, организирани от посолството и 5kmrun. Аз самият често нося такава тениска и с непознатите бегачи в повечето случаи се поздравяваме, въпреки че не се познаваме.

Какво мислиш за доброволчеството? Според мен ангажиментът на многото доброволци въобще не може да бъде оценен достатъчно високо. Доброволческата дейност е една важна съставна част на гражданското общество – не трябва да се чака държавата да регулира всичко, а всеки да се вземе в ръце и да променя нещата в позитивна посока.

Ако ти си Главният организатор на бягането следващата седмица, какво би променил? Времето! Според мен минусови температури и обледени пътеки не са идеалните за бягане 🙂

Какво представлява Успехът за теб? Успех означава да постигнеш нещата, които са наистина важни за теб.

Коя е най-смешната или забавна случка, която те споходи по време на нашите съботни бягания? Миналата седмица – аз се радвах, че имам ръкавици, а един от бегачите реши да направи кратка пауза и за да се освежи легна върху заледената поляна, естествено без тениска…

Тази година един приятел, с когото се запознах при 5kmrun, ме убеди да се включа в маратона Витоша 100 км, но с планинско колело. Надявам се, че един ден ще мога да измина 100-те км без колело.

Благодарим ти Маркус за това интервю, пожелаваме ти успех през новата 2017 и финал на Витоша 100:)

5kmrun

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов
Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)