5 камаран на седмицата: Мартин Бърнев

0

Професия/ Работа? Имамикономическо образование, завършил съм Международни икономически отношения в УНСС. Вече над 12 години работя в официалния дилър на Фолксваген – фирмата Порше Интер Ауто БГ ЕООД ,  като търговец на нови автомобили.

Представи се, кажи нещо за себе си? Роден съм в красивия град Бургас и там прекарах до своята 20 годишнина. След това дойдох в София да следвам и останах да живея и работя тук. Макар, че по-голямата си част от живота вече съм тук в столицата, продължавам да се чувствам повече като бургазлия и „морски” отколкото столичанин.

Сигурно за това обожавам, морето, шума на прибоя, поривите на бриза, крясъкът на чайките, горещият пясък, морската храна, май, май всичко свързано с него. Харесвам също и киното, книгите, пътешествията, планината, активния начин на живот, шоколада и бягането, разбира се.

От кога бягаш? Като ученик опитах най-различни спортове, но най-редовен бях във футбола и в бягането, най вече около училище. Не заради друго, ами това да тичаш около училище бе наказанието за тези, които са закъснели за сутрешна физзарядка, а пък на мен това ми се случваше доста често. В средното училище залагах повече на велосипеда и на бягането, а в университета на тениса на маса и на бягането. Сигурно забелязахте че тичането винаги присъства но винаги на заден план. Е, сега дойде и неговият час. Преоткрих бягането  преди няколко години, когато една зима тръгнах на фитнес и част от кардио упражненията включваха бягане на пътека. Когато дойде пролетта и времето се позатопли, първото ми тичане на открито в парка бе така омагьосващо. Нямаше нищо общо  с изнервящата монотонност на бягащата пътека, където 5 км ми се струваха цяла вечност.

Любопитно е,  първото ми пробягани километри на 5kmrun, преди 3 години беше на XL Камбаните. Помня, че тогава бях изключително притеснен, дали няма да завърша последен, защото всички участници ми се струваха по-подготвени и мотивирани от мен. Слава богу, финиширах 21-ви от 65 участника и това ми даде криле. Две седмици по-късно, бях на старта и за първия си 5kmrun в Южния парк. Първото участие винаги се помни, защото бе в началото на  месец юли, горещината доста ме измъчи, жаждата също даде своя принос на финала да се чувствам ни жив, ни умрял, но белята вече бе сторена – бягането стана част от моя живот.

Какво ти харесва в 5kmrun? Най-вече ми харесва локацията, защото живея на 5 минути бягане от Южния парк 🙂 Шегувам се, разбира се. И другите трасета на които съм тичал също ми допадат: трасето на Западен парк,  заради усещането, че си на трейл и естествено трасето в родния Бургас, защото там се бяга покрай плажа.

Допада ми също позитивната атмосферата, палитрата от най-различни участници и не на последно място добрата организация. Адмирирам, това че въпреки успеха, организаторите не лежа на стари лаври. Непрекъснато има новости и интересни инициативи, които внасят нужната доза разнообразие и поддържат интереса към това събитие винаги висок. Не случайно идеята да се мотивират хората да живеят по-активно и здравословно, фирмата за която работя да бъде сред спомоществователите на  5kmrun.

Как 5kmrun промени твоето бягане? По-скоро би било точно да се каже, че 5kmrun възроди моето бягане. Събуди спортния дух в мен. Спортът възпитава, дисциплинира, мотивира.  Започнах да бягам по-дълго и по начесто. Научих се да бягам и в пек и в дъжд, и в кал, и в лед,  при 35 градусова жега и при -12 градуса студ. Научих се да си поставям цели, които да гоня. Бягането стана значима част от моят живот  и го промени.

Какво мислиш за доброволчеството? Тук трябва да си призная, че в това отношение съм длъжник на 5kmrun. Съзнавам, че със своя безкористен труд, доброволците са тези, които правят големите събития да се случват. Това да си от полза на другите носи не по-малка радост и удовлетворение. Една от целите, които съм си поставил тази година и аз да бъда доброволец.

 Ако ти си Главния организатор на бягането следващата седмица, какво би променил? След успешното начало в Бургас, бих направил всичко възможно, не само в София, но и в останалите градове да се организира една бирена надпревара. Мисля, че сезонът  е особено подходящ за това.

Личен успех или постижение с което се гордееш? Гордея се с това, че непрекъснато търся, промяната, развитието, прогреса в себе си и в това, което правя. Винаги си поставям високи цели, изправям себе си пред нови предизвикателства, за да избутам по-далеч границите на своите възможности. Това мисля е и философията на движението 5kmrun и за това съм част от него.

Коя е най-смешната или забавна случка, която те споходи по време на нашите съботни бягания? Случката, за която искам да ви споделя е по-скоро любопитна, отколкото забавна. Аз съм човек със силен  спортен  дух, който непрекъснато ме ръчка да се доказва и непрекъснато да търся нови предизвикателства. Напълно осъзнавам факта, че с моите възможности, за да финиширам първи в някой от съботните бягания, то аз трябва да измина 5-те километра с велосипеда си, вместо с краката си. При сериозната конкуренция обаче, но дори и тогава не е много сигурно. За това един ден ми хрумна идеята, че ако не мога да бъда първи накрая то поне да бъда първи в началото. Казано просто, аз исках да стартирам и да поведа колоната докъдето мога. Речено – сторено. Застанах на първа редица на старта и след началния сигнал се изстрелях като куршум напред, все едно стартирах на 100 метра, а не на 5 километра.  Наложи ми се да задмина няколко души с по-добра стартова реакция от мен, което не ми отне много време, защото хората пестяха силите си, а не даваха всичко от себе си като мен. Така, само след няколко секунди, пред мен вече нямаше никой, а зад мен чувах само тропота на  стъпките на всички останали. Бях постигнал целта си. Усещах се щастлив, чувствах се като победител. Разбира се, радостта ми не трая дълго. Точно на първия завой до фонтана бях застигнат от „машините” и нещата си дойдоха на своето логично място. Дали бих, повторил този свой опит? Разбира се, и следващият път ще гледам да удържа преднината си, за по-дълго време.

Балгодарим ти Марто за това интервю, пожелания за здраве и още постигнати цели:)

5kmrun

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов
Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)