5 камаран на седмицата: Момчил Игнатов

0

Професия/ Работа? По професия съм финансист. В професионалния живот на екипа ни, основно занимание е управлението на отношения с клиенти и колеги. Ако се справяме, резултатът обичайно е добре реализиран проект или положителна посока на бизнес идея.

Представи се, кажи нещо за себе си? Вечен оптимист, вярващ, че положителната енергия може да върши чудеса. Така съм част от едно страхотно семейство и широк кръг от приятели.

От кога бягаш? До преди 2 години най-дългата пробягана дистанция бе 2.5 км. Като ученик спортувах редовно, като основното се занимавах с баскетбол. Когато имаше състезания по лека атлетика участвах, но никога не съм тренирал целенасочено дадена дисциплина. След завършването на университета, работата, семейния живот и „спортуването“ покрай децата, не можех да намеря никакво време за активна физическа дейност.

През 2015 години смених работата и станах част от един сплотен екип, в който освен, че гледаме в една посока професионално, колегите ме запалиха и започнахме да споделяме радостта от движението и спорта.

Така започнах тайно да се връщам към активните си дни ученическите години, като за начало от срам започнах да тичам вечер по тъмно. След 15 години липса на целенасочено спортно усилие, не можех да избягам 60 метра последователно и да дишам нормално.

Две седмици по-късно бе първото ми участие в 5kmrun – не можех да повярвам, че завърших. Трябваше ми близо седмица да се възстановя. Но вече нямах извинение – слънце, дъжд, вятър или сняг не можеха да ме откажат от адреналина на съботното бягане. А адреналина след всяко бягане и прилива на енергия правят възстановяването за следващите пробягани километри по-силно. Така станах редовен бегач.

Какво ти харесва в 5kmrun? Положителната енергия на събраните на старта бегачи и придружители. Няма как да бъде иначе – усмивките от срещите между приятели и споделянето на преживявания и впечатления от изминалата седмица се виждат още на влизане в парка. Организацията на събитието, възможността да имаме статистиката с резултатите от бяганията и опита по трасето ни дават възможност да дискутираме с приятели през цялата седмица преживяването.

Как 5kmrun промени твоето бягане? 5kmrun не само ми даде бягането, като начин на активност, но и като начин на мислене. Когато си поставиш за цел независимо от природата навън и твоето моментно състояние да изпълниш идеята за пробягани километри или постигнато време, това ти дава нагласата да пренесеш подобна мотивация в личния и професионалния си живот. Кара те да харесваш още повече приемането на предизвикателствата, които можеш да си поставиш.

Какво мислиш за доброволчеството? Възхищавам се на всеки един човек, който е решил да отдели от времето и енергията си в тази кауза. Самото понятие да бъдеш доброволец лично, го разбирам в по-широк смисъл – когато във всеки един момент си готов да помогнеш, не е необходимо да има организирана проява. Всеки един жест и наше действие, което извършваме в ежедневието си да бъде от полза и да бъде добър пример на околните. Моята цел е като дойде края на деня балансът да е положителен и по-голямата част нещата, които съм правил да имат тази основа.

Ако ти си Главния организатор на бягането следващата седмица, какво би променил? Трябваха ми две години, за да разбера, че греша в подхода си за подготовката. Бягането изисква доста усъвършенстване на техниката на движение. Ако трябваше да започна отначало бих наблегнал на в по-голяма степен на физическата активност и изчистване на техниката. Почти всички малки контузии, които съм получавал, са били в следствие на аматьорския ми подход.

В тази посока – организираната загрявка в началото на съботното бягане е страхотна идея.

Ако мога да видя техниката си на бягане, записана на видео (в последния километър, защото на уморено най-много си личат недостатъците) и да получа професионален съвет за промяна на техниката, ще бъде много по-лесно следващото бягане е ще спести доста болка. Бих предложил подобни индивидуални консултации, допълнени с допълнителен списък с упражнения. Естествено срещу скромно заплащане, за да можем да продължим да развиваме каузата за активното движение.

Личен успех или постижение с което се гордееш? Самият факт, че мога да си позволя да участвам в съботните бягания на едно сравнително добро ниво и да мога да пробягам и по-дългите дистанции, като XL run събитията, е резултат от това, което съм успял да постигна – да съчетая активното движение с ежедневните предизвикателства пред всеки един родител в този град.

Коя е най-смешната или забавна случка, която те споходи по време на нашите съботни бягания? Не се една и две случките, които ме разсмиват през седмицата, когато правя преглед на съботното бягане – един приятел тичаше редовно с малкия си 2-годишен син на раменете в редица бягания. Едновременно е страхотна идея, а и възпитава следващото поколение в каузата. Или тичащите родители с колички или бегачи с домашни любимци на ръце… Чиста енергия. Положителна енергия.

Момчи благодарим ти за това интервю, чиста енергия – положителна енергия

5kmrun

 

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов

Latest posts by Георги Станоилов (see all)

Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)