5 камаран на седмицата: Николай Райчев

0

Професия/ Работа? QA engineer или на български Инженер качествен контрол на софтуера.

Представи се, кажи нещо за себе си? Здравейте. Казвам се Николай Райчев и съм от Пловдив. Завършил съм Технически унивеситет София-филиал Пловдив, след това и Пловдивски университет. Живея в София от декември 2005 г. Всъщност никога не съм планирал да живея в София. Стана много набързо. Един ден приятел ми се обади и ми каза, че ме е препоръчал за junior позиция в една софтуерна фирма в София, в която той работеше по това време. На другия ден ми се обадиха. Направих 2 интервюта за 2 седмици и започнах работа след още една. И така вече 13 години…

От кога бягаш? Бягам от септември 2016. От около 2 години и 3-4 месеца. Никога преди това не съм бягал. Един или два пъти си спомням да съм пробвал да избягам 2-3км наведнъж на гребната база в Пловдив преди много години. Тренирам с тежести от може би 8-ми клас. Но никога не ме е интересувало бягането.  Последните 5-6 години започнах да ходя малко по-често по планините и по различните планински маршрути като Е3, Е4 и т.н. Следях с интерес опитите на Кирил Николов-Дизела за рекордно преминаване по Е3 и това събуди в мен любопитството да пробвам да побягам. Пробвах и ми хареса. Впоследствие си наложих и цел да участвам на маратона в Пловдив през 2017 г. за определено от мен време. И така септември 2016 започнах да се готвя за него…

Какво ти харесва в 5kmrun? Това, което ми харесва в 5kmrun е, че хората се събират всяка събота по едно и също време, независимо от студ, жега или дъжд. И то не защото някой ги кара нарочно, не защото им се плаща или ще спечелят нещо, ами просто за да побягат заедно и да се видят отново. Разбира се перфектната организация спомага много за това и прави цялото събитие много по-приятно.

Как 5kmrun промени твоето бягане? Всъщност не мога да кажа, че 5kmrun бяганията промениха много тренировките ми по бягане като такива.  Би било добре да използвам съботните 5kmrun бягания като проверка на скоростта, но не ми се получи много през 2018 г. Мързелът надделя и почти винаги си бягах лежерно. От друга страна 5kmrun ми показа, че тренировките могат да бъдат много по-приятни в по-голяма компания. С няколко думи – просто е забавно.

Какво мислиш за доброволчеството? Не съм бил доброволец досега, но обещавам тази година да променя това. Не съм го правил, защото винаги бягам и преди, и след самия 5kmrun. Хубаво би било да си от „другата страна“ на бягането. Да видиш бягането от друга гледна точка. Мисля, че това би обогатило всеки „бегач“.

Ако ти си Главния организатор на бягането следващата седмица, какво би променил? Организацията винаги е на ниво. Никога не липсва настроение и атмосфера.  Това, което бих направил е може би малко повечко вечерни бягания.

Личен успех или постижение с което се гордееш? Засега няма много поводи за гордост, относно постижения ми в бягането, но съм доволен, че постигам зададените си от мен цели. Което мисля, че е и важното. За изминалата 2018 година си бях поставил 2 цели – маратон под 3 ч. 30 мин. и Витоша 100 под 13 ч. 30 мин. Защо Витоша 100? Ами защото през 2017 импулсивно се записах на В100 и успях да го завърша за 16+ часа, но реално не бях подготвен за такова състезание. През 2018 исках да се представя по-добре.  За щастие успях да постигна целите до средата на годината. Пробвах и маратон под 3 ч. и 20 мин. декември месец, но се получи 3 ч. 21 мин. Късно започнах да увеличавам темпото през втората половина на маратона, затова и изпуснах гоненото време за 1 мин. Хубавото на това да си поставяш цели е, че те държи фокусиран върху това, което правиш. Но пък не трябва да забравяме, че все пак го правим и за удоволствие. Мисля, че балансът между двете дава най-голямо удовлетворение.

Коя е най-смешната или забавна случка, която те споходи по време на нашите съботни бягания?Смешна случка не мога да си припомня в момента, но се сещам за нощното бягане в Южния парк през лятото на 2017. По това време имах съвсем малко участия на 5kmrun, които се брояха на пръстите на едната ръка. Бях много изненадан от супер многото народ, който беше се събрал. Имаше около 500 участника, които бяха дошли да бягат, а същата вечер и час имаше концерт в парка с полиция, линейки и т.н. Можете да си представите 500 бягащи човечета, по не много широките алеи на Южния парк, сред тълпи от хора, дошли за концерта, разхождащи се други хора с малки деца, кучета, колела. Беше забавно и различно 😊.

Бихте ли препоръчали 5kmrun на други хора? Бих и го правя. Мисля, че 5kmrun е много подходящ, както за активно спортуващи, така и за хора, които тепърва започват да бягат или просто имат желание да опитат. Няма значение колко бързо ще избягаш или изходиш 5-те километра.  Съботните бягания са страхотен повод да се раздвижиш и да се видиш с приятели, като го съчетаеш с кафе и приятен разговор.

Благодарим ти Ники за това интервю, успехи! 🙂

5kmrun

 

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов

Latest posts by Георги Станоилов (see all)

Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)