5 камаран на седмицата: Пламен Петров

0

Професия/ Работа? Тъкмо започвам работа в БАН като технически сътрудник в лаборатория.

Представи се, кажи нещо за себе си? На 25 години съм, от София. Завършил съм английска гимназия, след което физика и математика в СУ. Сега се готвя за магистратура по физика. Обичам да свиря на китара и да се занимавам с езици. Смятам, че човек трябва всяка година да знае и може повече неща от предишната, в което 5kmrun се вписва добре.

11187137_1121714051187526_4540247847775397481_o

От кога бягаш? Повечето хора имат по 1-2 неща, които категорично не могат. Аз бях убеден, че моето е да бягам на средни и дълги разстояния. Никога не бях бягал повече от задължителните 600 метра в училище и то с много големи усилия, дори след тренировки. Така че мога да ви дам точна дата –  от 16-ти януари 2015-та година. Тогава се пробвах на 5 километра по алеята на бул. Цар Борис III, за да видя дали ще мога да участвам на 5kmrun. Отне ми над 32 минути, с 8 големи почивки, к­­оето не ми хареса. Направих поне още 10 опита преди да се престраша да отида в Южния. Междувременно състезанията си минаваха, дори следях резултатите от тях. Имах и мобилното приложение.

11057491_1202611299764467_7702478916749978019_o

Как разбра за 5kmrun.bg? От моя колега и приятел, Георги Власакиев, който взе да ме врънка още лятото на 2014-та и аз все му казвах „Аха, да, добре“ и после (умишлено) забравях. Но есента видях, че той се държи странно, дори за физик. Не искаше да излиза петък вечер, започна да носи клинове и си купи голям ръчен електронен часовник през 21-ви век. После пък щял да ходи в Пловдив, само за да бяга… Тогава разбрах, че трябва да спра да го познавам, защото ще ме завлече на 5-километрово (!) бягане и ще загина от белодробна малфункция в позанемарен софийски парк. През декември, обаче, ме запозна с други хора, на които им има същото. И то не кои да е, а Елена Димитрова, Силвия Стефанова и Емил Иванов. Директно ме посрещаха със „Здрасти! Ти защо не бягаш?“. Тогава разбрах, че ще се мре… Аз затова и си поръчах първите дрехи за бягане изцяло черни.

в черно

Какво ти харесва в 5kmrun? Че те запознава с нови хора (това е много меко казано), гарантира ти, че ще ги срещаш всяка седмица и дори ви генерира теми за разговор (не че има нужда). Още – че поддържа толкова много хора в добра спортна форма и, чрез детските бягания, надявам се, ще ориентира някои деца към леката атлетика.

Как 5kmrun промени твоето бягане? Аз преди нямах бягане. 😀 Знам, че, ако някой все още чете, може да му е смешно, но в началото на 2015-та не бях в лоша физическа форма, просто не можех да бягам. Първите месец-два нямаше вътрешност, която да не ме е заболявала по време на тренировка или състезание, заради което и още по-често спирах. Благодарение на редовните участия на 5kmrun и тренировките 2 пъти в седмицата, организмът ми явно разбра, че няма да отстъпя и всичко това отмина – започнах да бягам без прекъсване, времената ми падаха, а есента вече участвах успешно на 20 km на софийския маратон. Нещо, което преди си го представях само в друг живот. Следват по-високи цели като Витоша 100.

опционална

Какво мислиш за доброволчеството? Че ако на организаторите не им достигат доброволци и се отзовеш, това е начин да им се отблагодариш поне малко за всичко. Въпреки, че няма как. Не заради бягането, а заради хората, които познаваш благодарение на тях. Браво на няколкото човека, които видимо го осъзнават и са били доброволци многократно.

Ако ти си Главния организатор на бягането следващата седмица, какво би променил? Промяна – не, но бих пуснал подписка сред бегачите с послание към общината да си преасфалтира алеите на Южния парк и да им сложи осветление през това десетилетие, ако не заради нас, то заради София 2019, Европа 2020 или каквото си хареса. С 1.5% от годишния си бюджет може да направи това огромно пространство в широкия център ново и уютно.

последна

Коя е най-смешната или забавна случка, която те споходи по време на нашите съботни бягания?  Преди да започна да участвам и да видя колко е неангажиращо, Георги Власакиев ме беше развел пеша по трасето и ми обясняваше как „Тук снимат… Тук непознати хора ти ръкопляскат… Ей тука – се събират роднини“ и аз останах с впечатлението, че това ще е нещо като Тур дьо Франс, т.е. едва ли не навсякъде по трасето ще има зрители, които ще те гледат право в лицето докато дъхтиш и не може и да си помислиш да спираш за почивка.

12244798_393468374161663_979135386500707640_o222

Пламка, благодарим за това интервю, недей да спираш за почивка – идвай всяка събота с нас:)

5kmrun

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов
Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)