5 камаран на седмицата: Радослав Тодоров

0

Професия/ Работа? Компютърен инженер съм. Ръководя екип за поддръжка на бази данни в IT дирекцията на голям телеком.

Представи се, кажи нещо за себе си? Роден съм и съм израснал в Плевен, живял съм известно време в Русе, от близо 15 години съм в София. Семеен съм с две деца – син на 14 год. и дъщеря на 7 год. Всички са участници в 5kmrun инициативите, когато имат възможност …и желание 😉  Винаги съм харесвал спорта, но никога не бях спортувал активно….доскоро 🙂 . Обичам планината, когато мога се изявявам и като турист, за съжаление напоследък рядко ми остава време за туризъм от бегачески мероприятия  🙂

От кога бягаш? Първите ми опити за бягане са от средата на 2017г. След като в продължение на близо година приятели (редовни участници в 5kmrun, а от известно време и организатори на бяганията в един от парковете) ме навиваха да опитам, най-накрая реших да видя какво е. Причината, която изтъкнах беше, че така ще държа краката във форма за ходенето по планините . Естествено нямаше начин да направя прощъпулника на съботно бягане, пред хората, да ми се смеят всички J, трябваше първо да направя пробно бягане. Една пролетно-лятна вечер в Западен парк пробягах…ходих 5 км за около 40 минути и в следващите два дни имах мускулна треска 🙂 . Реших, че ще се пусна на 5kmrun едва след като съм в някаква прилична форма, т.е. да успея да пробягам 5км с максимум 1 спиране за ходене. Да, но дойде време за море, занемарих тренировките и дебюта се отложи. В крайна сметка първото ми бягане на 5kmrun беше след няколко месеца и…след като пробягах 10 км на Софийския маратон 🙂

Какво ти харесва в 5kmrun? Харесват ми хората, атмосферата, организацията. До преди две години събота сутрин беше любимия ми период от седмицата – с огромно удоволствие се излежавах до късно. Сега продължава да ми е любимо време – виждам се с приятели на старта, по трасето, след финала. 5kmrun наистина е много повече от бягане!

Как 5kmrun промени твоето бягане? В един момент гоних 90 кг, сега съм около 74-75. Тези 15кг изгубих в рамките на 4-5 месеца откакто започнах да бягам, включително и на 5kmrun. Преди това години наред не можех да мръдна и 2 кг надолу. Така 5kmrun промени живота ми.

А как промени бягането ми? 5kmrun ми помогна да придобия увереност, че мога да пробягам много повече от 5км. Да достигна маратонски и ултрамаратонски дистанции.

Какво мислиш за доброволчеството? Бил съм доброволец и на съботни бягания, и на XL-и. Мисля, че всеки трябва да опита , да види какво е да си „от другата страна“, да направи това, което правите вие , организаторите, докато ние бягаме и се забавляваме.

Ако ти си Главния организатор на бягането следващата седмица, какво би променил?Нищо. Мисля, че форматът е страхотен.

Личен успех или постижение с което се гордееш? Гордея се с промяната, която направих със себе си, благодарение на бягането. Гордея се, че година след първия ми 5kmrun вече имах завършени маратони и ултрамаратони. За мен, човека с двудневна мускулна треска след първите си 5км, това значи много.

Коя е най-смешната или забавна случка, която те споходи по време на нашите съботни бягания? За особено смешна случка не се сещам, но все пак ще разкажа за нощното бягане в Южен парк през 2018г. – бягах заедно с двете си деца. Та тичаме си ние, с темпото на дъщеря ми, която тогава бе на 6г. Естествено сме в края на колоната, мисля, че имаше трима-четирима само участника след нас. Някъде след 2–ия километър светлините напред изчезнаха и дъщеря ми взе да ме пита дали сме изгубили, защо няма никой около нас, защо само нашия челник свети. По едно време батко й изчезна, тя реши, че някой го е отвлякъл, а той всъщност имал малка нужда и се отклонил в храстите. И така както си бягахме сами в мрака, изведнъж се сблъскахме с концерта на Сигнал и тълпата, която трябваше да заобикаляме. Въпросите се смениха от типа на „От къде изскочиха пък тия?“ , „Защо са тук?“, „Кой пее? “, „Може ли да послушаме малко?“

Благодарим ти Радо за това интервю, успех.

5kmrun

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов
Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)