5 камаран на седмицата: Симеон Велков

0

Професия/ Работа? Работя като инженер  по комуникационна  техника.

Представи се, кажи нещо за себе си? Казвам се Симеон Велков и съм на 33г. Завършил съм Техническия университет София, специалност комуникационна техника. Имам  обаче интереси в много и различни области. Опитът ми е показал, че грижата за здравето, добрата физическа форма и състояние на духа имат фундаментално значение за това човек да се чувства комфортно и удовлетворен в живота.  Лозунгът ми е „движа се, следователно съществувам”. Всеки ден правя йога упражнения сутрин , на обед  обикновено се набирам на лост, упражнения на успоредка, както и коремни преси на шведска стена.  През топлите дни на годината вечерите са посветени на бягането, което стандартно е 10км /40мин . Отделно ходя пеша по 5-10км  на ден и изкачвам стълби.  Обичам  да съм сред природата и да изкачвам планински върхове, когато мога. Диетата ми е веганска , т.е. не включва животински  продукти от никакъв произход. Харесвам да чета и и изучавам полезни неща, които след като пробвам и преценя, че са успешни да ги приложа в живота. Философията ми е да живея скромно и да мисля възвишено.

От кога бягаш? От петнадесет годишен. Всичко започна през 1996, когато участвах в 800м надпревара по време на спортния празник на училището в Сопот, от където съм родом. Завърших четвърти като на финала колабирах от изтощение в опит да се преборя за третото място.  Нямах никаква подготовка в тогава, но за сметка на това проявих  воля и и се борих стигайки предела на възможностите си.  Провалът и желанието за реванш  ме мотивираха да започна редовни бягания. Тогава изобщо не съм и подозирал, че бягането и физическата активност като цяло са в основата не само на едно здраво тяло, но и на здрав дух. Следващата година състезание нямаше, но аз за-обикнах  тичането и това нямаше никакво значение. Бягането ми помогна да контролирам емоциите си като се самонаблюдавам от страни. Едно 30мин  или по-дълго бягане са колкото физическо, толкова и духовно преживяване за мен, една своеобразна медитация и откъсване от проблемите и тревогите на ежедневието. Когато съм изнервен, ядосан или гневен тичането е моето успокоение. Когато бях ученик и някоя математическа задача ме затрудняваше след някое  тичане намирах отговора й. Така, че бягането е източник на творческо вдъхновение за мен.

Как разбра за 5kmrun.bg? По някакъв начин попаднах на снимки във фейсбук  от съботните бягания и се записах.

Какво ти харесва в 5kmrun? Мнозинството хора не разбират бегачите. Средностатистическият човек с мъка би избягал 100м и се ужасява ако трябва да избяга нещо повече като 2-3 или 5км . Счита се, че като индивидуално занимание бягането е самотен спорт. Аз като цяло тичам сам, защото или никой не иска да направи и една десета от тренировъчното ми разстояние, или се отчайва от темпото ми. На съботните събития аз имам прекрасната възможност да се срещна със съмишленици, с които имаме обща любов към бягането. Независимо какви причини са мотивирали всеки един от нас да започне да бяга, то всички преминали „ситото” се влюбват в това занимание.

На следващо място 5kmrun  мотивира  останалите хора да живеят по-здравословно с личния пример на участниците. Хората не трябва да се притесняват от лошата си физическа форма, защото контролно време при нас няма, т.е. приемливо е даже да се ходи!

И трето – бяганията с кауза и с благотворителна цел придават на бяганията социална ангажираност, с което 5км  надхвърля рамките на едно любителска спортно мероприятие.

Как 5kmrun промени твоето бягане? Преди да започна бяганията си в 5kmrun, не придавах важност на скоростта. Бягах си тренировъчните 10км  без големи усилия за 43-45минути. 5kmrun постави предизвикателство пред мен и започнах да държа сметка и на времето.  Да избягам 5км  не е проблем, но да го направя на границата на възможностите си е задача, на която и в момента  търся оптималното решение. След  редовното ми участие в  5kmrun 10км  тренировъчно ги изминавам за 39-40мин  или 10% по-бързо. Благодарение на подготовката си за 5kmrun успешно избягах първия си маратон през октомври 2013 за 2 часа и 50мин.

Какво мислиш за доброволчеството ? Доброволчеството  е в духа на философията на 5kmrun и всеки трябва да намери подходящия начин да се впише в нея.

Ако ти си Главния организатор на бягането следващата седмица, какво би променилОрганизацията на бяганията е отлична и нямам забележки.

„Рънинг  Академия на 5kmrun и приятели“ стартира във Варна, а от другият месец започваме и в София. Какво мислиш за тази нова инициатива и би ли се включил като коуч ? За мен ще е удоволствие да споделя опита си и планирам да се включа. Счита се, че бягането е вид бързо ходене и има някои типични грешки, които ако се премахнат ще подобрят представянето на бегача и ще намалят вероятността за травми.

Коя е най-смешната или забавна случка, която те споходи по време на нашите съботни бягания? При едно от бяганията трябваше да прескоча едно голямо куче след един завой. Имах части от секундата, за да реша дали да спра и го заобиколя или да го прескоча и аз избрах второто. Това впрочем дава и идея да си направим 5kmrun с препятствия 🙂

Друга забавна случка бе в бягане 68, когато Атанас Бояров , който  бягаше за първи път дръпна пред мен, но се отклони от трасето 1км  преди финала и аз също се отклоних малко, за да му сигнализирам и така той завърши нормално.

Мони, благодарим за това интервю:)

5kmrun

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов
Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)