5 камаран на седмицата: Станимира Желязкова

0

Професия/ Работа? Инженер-химик, работя в частна фирма като специалист „Подготовка и контрол на договори за проектиране“.

Представи се, кажи нещо за себе си? Казвам се Станимира Желязкова, на 41 години от гр. Бургас. Омъжена съм, имам 2 момчета, които от малки тренират различни спортове и се надявам да ги направя и редовни участници в 5kmrun.

От кога бягаш? Винаги съм обичала активния начин на живот. Първият ми досег със спорта беше в ранна детска възраст. Все пак съм от Бургас и баща ми, човек, занимаващ се дълги години със спорт, се беше заел да ме научи да плувам. Близо 3- 4 години поне 3 пъти седмично бяхме заедно на плувния басейн и давах всичко от себе си. И винаги съм казвала, че точно тези тренировки ми помогнаха много за правилния растеж, оформяне на мускулатурата и не на последно място ме научи на дисциплина. После през годините преминах (като хоби) през тенис, баскетбол и малко бягане. После завърших университет, започнах работа, в която с амбиция и много труд, реших да се доказвам. И за съжаление все по-малко време отделях за себе си, а след като и родих първото си дете забравих за спорта. След второто дете обаче качих килограми, които както се казва „не бяха моите“ и реших, че е време „да се стегна“. Промених режима на хранене и постигнах успех, но нещо ми липсваше – движението, спорта… Но с две деца и сериозна работа нямах много свободно време и точно тогава преди две години и половина разбрах за 5kmrun от социалните мрежи. В първия момент се притесних, че няма да мога, няма да съм на ниво и около половин година се подготвях – започнах с 2,3 км и бавно започнах по-уверено да бягам, докато на 6 май 2017 г. (не случайно избрана дата 🙂 ) застанах на старта на 5kmrun и така не на шега вече съм Почетен легионер с 50 бягания.

Какво ти харесва в 5kmrun? Първото, за което и започнах да бягам, че за около половин час успяваш да раздвижиш добре тялото си, чувстваш се силен, пълен с енергия, а оттам и с позитивен дух. После открих другото – много по-важно – не бягаш сам, бягаш редом с познати, вече дори истински приятели, които първо те подкрепят, а в същото време се и състезаваш с тях, подобряваш резултати, откриваш неподозирани сили в себе си. Страхотната атмосфера, запознанствата с нови, различни хора, интересните и цветни събития, класацията, статистиката… Всичко това прави 5kmrun много повече от бягане. 🙂

Как 5kmrun промени твоето бягане? От 5kmrun научих много – как да разпределям силите си и да контролирам темпото си на бягане. За една година свалих цели 7 минути от времето си и аз лично съм много доволна, както се казва освен, че печеля здраве, настроение, имам и градация. За моя и може би всеобща изненада покрай другите приятели бегачи реших да се пробвам на по-големи дистанции, но разумът проговори – всичко да е постепенно. За една година направих стъпките 9, 11, 21 км и няма да забравя нито едно състезание заради емоцията, ендорфина и удовлетвореността. И ето сега тази година отново май месец с усмивка, без сериозни травми и с много любов към бягането успешно се надявам да пробягам и първия си истински маратон.

Какво мислиш за доброволчеството? Мисля, че всеки трябва да носи тази дума в сърцето си и да е готов да помага без облаги и материален стимул. Аз лично съм помагала на различни инициативи, ще продължа да го правя и естествено винаги съм готова да бъда доброволец за 5kmrun.

Ако ти си Главния организатор на бягането следващата седмица, какво би променилa? Абсолютно нищо, всичко е перфектно. Имаме най-добрите организатори в Бургас, вдъхновители, истински спортсмени, хора с големи сърца, които винаги ни подкрепят.

Личен успех или постижение с което се гордееш? Гордея се, че въпреки че съм инженер и винаги съм се занимавала с точни науки, миналата година успях да напиша книжка със стихове и с помощта на издателство да я издам. Сега също продължавам да пиша и това по-различно амплоа ми носи много положителна енергия. Гордея се, че благодарение на 5kmrun намерих истински приятели, станах по-отговорна към себе си, успях да се надскоча с всички пробягани вече километри зад гърба ми и не само да мечтая, но и да сбъдвам мечтите си и надявам се да бъда пример за децата си.

Коя е най-смешната или забавна случка, която те споходи по време на нашите съботни бягания? Много са, всяка събота я чакаме с интерес, защото винаги носи заряд и се случва нещо ново и весело. Несъмнено най-забавните събития бяха Цветното 5kmrun и едно нощно бягане, което ми беше първо такова в живота, беше и дъждовно и супер забавно. Няма да забравя и усмивките на всички участници при вида на вкусните сладки с логото на 5kmrun, които бях подготвила за първата си година в бегаческото семейство.


След интервюто, помолихме Мими да изпрати за всички нас и едно стихче по желание от нейната първа стихосбирка, вижте:

Ето и обещаното стихче. Както споделих книжката ми се казва „Азбуката от А до Я през моята душа“ и е посветена на нашата азбука. Има стихче за всяка буква 🙂 и естествено, защото говорим за „Бягане“ реших да ви изпратя стихче с буква „Б“.

Буква „Б“
С буква „Б“ ще влезна смело в битка,
цветно и напук на черно-бялата визитка.
Буква „Б“ като буря, сила бърза и с порив внезапен,
буква „Б“ като баланс, хармония пълна, но често натрапен.
Буква „Б“ като барут, характер с огнени емоции и динамика зареден,
буква „Б“ като бреме, човек без чувства и за действия заледен.
Буква „Б“ като басня, приказка вълшебна и думи добри,
буква „Б“ като борба на инат или с цел да сдобри.
Буква „Б“ като будна съвест, блестящ ум и човек „на място“,
буква „Б“ като божествено тяло, красиво лице, но със сърце злочесто.
Буква „Б“ като баба, родител на деца и внуци за радост майчина и винаги с внимание,
буква „Б“ като беда, бедствие ужасно, сполетяло без да пита, но често с послание.
Буква „Б“ като багрила, алени краски за душа и очи безвременни,
и последно буква „Б“ като бисери, бели седефи с обещания тайни и пламенни…

И от нас буква „Б“ като благодарим за това интервю и всичко споделено с толкова много енергия, позитивизъм и емоции… 🙂  

5kmrun


Мими е също майстора-инициатор на тези фен курабийки, направени наскоро по случай нейното първо бягане с 5kmrun Бургас, честито! 🙂

 

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов
Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)

НАПИШИ КОМЕНТАР