5 камаран на седмицата: Стиляна Буковска

0

Професия/ Работа? Директор Маркетинг в Каммартон България – търговска компания, която предлага индустриална техника на българския пазар.

Представи се, кажи нещо за себе си? Казвам се Стилияна Буковска, на 46 години, от град Русе. В София живея от 11 години.

10

Имам син на 23 години, който завърши Университета на Единбург и сега работи в областта на финансите. В гимназията и в университета играеше в отбора по волейбол.

Обичам планината и използвам всяка възможност да съм там. Това лято успях да направя прехода от връх Ком до нос Емине. Началото е много трудно и за физиката и за психиката на човек. Вървиш, вървиш и пак вървиш. Мълчиш. Говориш с някого. Или пееш. А вътре в теб нещо те човърка и си задаваш какви ли не въпроси. Но когато преодолееш вътрешните си борби, тогава започваш да усещаш прехода по друг начин. Започваш да виждаш красотата около теб и колкото повече се доближаваш до крайната точка, толкова повече не ти се иска да свършва.

2

Другото ми любимо занимание са народните танци. Те носят много положителни емоции, също като бягането. Част съм от танцов клуб „Мера денс”. На 5kmrun отскоро идват и други участници от нашия клуб.

От кога бягаш? В училище се състезавах на спринтови дисциплини (60, 100 и 200 м.) и въобще не обичах дългите разстояния, мръщех се и на 1000 метра. За съжаление доста години след университета не съм спортувала въобще. През пролетта на 2014 година започнах да бягам просто за разтоварване и постепенно се запалих. Първото ми състезание беше през май 2014 година, на Панчарево, дистанция 5 км.

Как разбра за 5kmrun.bg? Бягах от няколко месеца, когато започнах да търся повече информация в интернет. Така попаднах на сайта. Прегледах написаното в него поне 3 пъти, преди да се регистрирам. Направих го и в съботата бях там. От тогава пропускам 5kmrun само когато не съм в София.

8

Какво ти харесва в 5kmrun? Атмосферата. Приятелите, които срещнах там. Отдадеността на организаторите. Усмивките.

Обожавам суматохата преди старта. Идват хора, поздравяват се, прегръщат се, радват ти се, ти им се радваш също. Толкова е вълшебно!

Един от хората, които много обичам е Диди – добрата фея на 5kmrun. Винаги е усмихната и мила и помага на всички. С удоволствие бих я сменила някой път в организацията, за да потича и тя с останалите.

4

Как 5kmrun промени твоето бягане? Научи ме на постоянство. Даде ми увереност да опитам и по-дълги разстояния от 5 километра. През тази година два пъти пробягах полумаратон.

Какво мислиш за доброволчеството? Благодарение на доброволците съществуват и се поддържат много инициативи. Подкрепям доброволчеството от все сърце. Особено 5kmrun Kids. Там май нямам пропуснато бягане. Препоръчвам на всеки един от бегачите да остане поне веднъж по трасето на децата. Емоцията си заслужава.

5

Ако ти си Главния организатор на бягането следващата седмица, какво би променилaВсяка първа събота имаме „Аплодирай следващия”, всяка последна – отборно и детско. Бих направила в някоя от свободните съботи, след финала – малка хоротека. Няколко български хора, които да изиграем заедно. Веднъж го правихме през пролетта с Жоро Вълков след XLkmrun на Врана. Ще се изненадате колко от бегачите могат да играят хорá.

Коя е най-смешната или забавна случка, която те споходи по време на нашите съботни бягания? Най-забавната случка всъщност беше на XLkmrun, тази година, на 8 март в Западен парк. Замръзнал сняг в началото, топящ се след първите километри и газене в ледена вода. Бягахме няколко жени в група и се забавлявахме да сравняваме преодоляването на трасето с приключенията на Беър Грилс, Сървайвър и „Игрите на глада”. Последното спечели най-много овации. Накрая бяхме единодушни – страхотен 8 март си изкарахме.

6

На финала на това интервю искам да благодаря на организаторите на 5kmrun за тяхната отдаденост, на доброволците, на приятелите ми бегачи и на многото усмихнати хора, които срещам всяка събота. Дано да има повече хора като вас!

И ние всички благодарим Стиляна за това интервю, бъди все така лъчезарна и разчитаме на теб…

5kmrun:)

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов

Latest posts by Георги Станоилов (see all)

Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)