5 камаран на седмицата: Теодор Банев

0

Професия/ Работа? Работя като техник-изграждане и поддръжка на телекомуникационни услуги в една от големите компании в България.

Представи се, кажи нещо за себе си? На 34 години, роден съм в София и тук завърших Професионалната гимназия по-хранителни технологии, специалност техник – технолог. Обичам най-общо казано четири неща: книги, природа, спорт и приятели – може и не в този ред… 🙂

От кога бягаш? Първите ми бягания започнаха преди около 17 години, тогава бях на 16.  Живеех в квартал Дружба, там има езеро и един ден през зимата реших да се пробвам да го обиколя. Излязох подобаващо облечен, а то беше толкова студено, че когато вдишвах ноздрите ми замръзваха. Все пак успях да направя половин обиколка на езерото, което се равняваше на около километър и половина и така дадох началото…

След това продължих да бягам почти всяка вечер, като редувах тичане навън с леки упражнения в къщи (клякания, лицеви опори и коремни преси). Накрая успях да обиколя цялото езеро с обща дължина два километра и половина – почувствах се удовлетворен.

В последствие започнах да тичам около Панчаревското езеро, Лозенска планина и така лека полека увеличавах километрите, докато направих първите си 5км. От там насетне нещо разредих, даже спрях бягането, докато един ден брат ми предложи да се регистрирам в сайта на 5kmrun, беше декември 2014 година. Той беше бягал вече няколко пъти и ме запали.

Първото си бягане в Южен направих през февруари 2015 год. за време около 25-26 минути, а навън отново беше студено и имаше лед – може би знак отново да възстановя и продължа с бягането J чувствах се страхотно. Бързо се изтърколиха 2 години, в които при възможност не пропускам старта в Южен, а от скоро бягам и в Западен парк. Благодарен съм на 5kmrun за възможността отново да си възвърна формата и мотивацията за бягането.

Какво ти харесва в 5kmrun? Харесвам ми, че това е място за среща на позитивни хора и нови приятели. От тук научих всичко важно за бягането: екипировка, хранене, травми и тн.

Как 5kmrun промени твоето бягане? Освен парковите бягания, много ми допаднаха и състезанията от формата на XL, благодарение на които успях да преодолея дистанции по-големи от 5 км. Така поетапно и градивно, събрах куража да избягам и първият си ултрамаратон Орехово 2016 г. – 50 км.

Пак благодарение на 5kmrun, тази година успях да направя и първия си класически шосеен маратон в Пловдив с време под 4 часа, а полумаратоните вече не ги броя…

Какво мислиш за доброволчеството? Аз все още не съм бил доброволец, но оценявам ролята и важността на тези хора, от които зависи до голяма степен успешното провеждане на всички инициативи.

В състезанията с големи дистанции, доброволците са едни от най-важните.

Ако ти си Главния организатор на бягането следващата седмица, какво би променил? Организацията на бяганията е перфектна – не се сещам за нещо, което трябва да се промени. Трябва да се отбележи факта, че в София вече има и второ трасе (Западен парк), което е допълнителна алтернатива и придава разнообразие.

Личен успех или постижение с което се гордееш?  Ако визирам конкретно бягането, то бих могъл да отбележа, че чрез него се сдобих с нови две качества: постоянство и търпение – така нужни да постигаш целите си, а също така научих, че всяко усилие рано или късно се награждава. Давам си сметка, че тези неща ми помагат много в живота.

Коя е най-смешната или забавна случка, която те споходи по време на нашите съботни бягания? Няма да забравя едно бягане на XL в Северен парк през декември 2015 г., където трасето следваше пътека, която пресичаше една нива. Обаче за късмет, точно един ден преди състезанието, тази нива беше дълбоко изорана и на мястото на пътеката вече имаше големи буци от замръзнала пръст. Нужни бяха допълнителни усилия и много техника, за да се издрапа тая крива нива, но пък беше интересно и забавно… 🙂

Накрая искам отново да благодаря на целия екип на 5kmrun за това, което правят и най-вече за това, че успяха да ме върнат към емоции, които бях позабравил! Пожелавам ви да бъдете винаги толкова всеотдайни и да продължавате да радвате хората! 🙂

Благодарим и ние Тео за това интервю и добрите думи, бъди здрав 🙂

5kmrun

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов
Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)