5 камаран на седмицата: Тодор Прокопов

0

unnamed (3)

Професия/ Работа? Програмист

Представи се, кажи нещо за себе си? На 36 години съм, живея във Варна. За разлика от повечето бегачи, които срещам на 5kmrun, до преди малко повече от година аз бих се определил като напълно скаран със спорта. Но това се промени, благодарение и на 5kmrun. Когато не съм пред компа, обичам да прекарвам време с приятели. Обичам природата, зеленината и простора на планините. От известно време се занимавам и с фотография.

От кога бягаш? Като студент съм опитвал няколко пъти да потичам на стадиона, но нищо сериозно не излезе от тия опити. Понякога ми се е въртяло в главата, че макар и да не съм спортна натура, е възможно да ми хареса да бягам. Само хипотетично. Не намирах достатъчно мотивация да се захвана със спорт. До април миналата година. Тогава започнах да бягам, за да се подготвя за 5kmrun. И от тогава няма нито една седмица в която да не съм бягал поне веднъж.

unnamed (6)

Как разбра за 5kmrun.bg? Разбрах в края на 2013-та от една приятелка и по него време и колежка на работа – Радина Станева. Тя беше споменала, че ходи да бяга от време на време в двора на училището до тях. Стана ми интересно защо го прави. Един ден Ради ми каза, че имало някакво организирано бягане в събота сутрин в морската градина и тя смятала да отиде. Реших да я придружа. Без да бягам, само за морална подкрепа. По това време аз се бях запалил по фотографията. Наскоро си бях купил нов обектив за фотоапаратa и само търсех къде и какво да щракам. Реших да си взема фотоапарата и да се упражнявам да снимам бегачите.

Следващата събота пак отидох да снимам бегачите. И по-следващата пак. И така няколко пъти. Като гледах всички на финала какви са ухилени, макар и изморени, започнах да се замислям дали да не хвърля фотоапарата и да хукна с тях.

Аз обаче обичам да се подготвям за всичко, което ми предстои. Затова реших да потичам няколко пъти на стадиона, преди да се явя за първи път на 5kmrun. Исках да съм сигурен, че мога да измина петте километра без да спирам и без да се счупя. Отне ми около месец. Спомням си, че ми беше много трудно отначало. Още на третата обиколка едвам дишах. Обаче гледах Ради как припка пред мен и си говорех на ум: Не, няма да се дам, не може едно момиче да бяга повече от мен! Сега си вземам думите назад. Дами, вече съм наясно, че някои от вас могат да тичат повече и по-бързо 🙂

unnamed

Постепенно бягането започна да се превръща в нещо повече за мен. Първоначално се включвах в съботните бягания на 5kmrun и от време на време бягах през седмицата. След това се появи неделната Running Academy и започнах да ходя редовно и там. Знанията които натрупвах от по-опитните бегачи ми бяха много интересни и полезни. Тук е момента да отбележа, че идеята на Running Academy е страхотна и много съжалявам, че във Варна тази идея не се разрастна. Бяганията зачестиха и в един момент постепенно и неусетно първоначалните мъки изчезнаха и някак усетих, “че го мога”. Вече имам зад гърба си няколко полумаратона и планински бягания и тази година планирам да пробягам и първия си маратон.

Какво ти харесва в 5kmrun? Харесва ми, че 5kmrun ме мотивира страшно много. Не искам за нищо на света да изпускам съботното бягане, защото знам, че после много ме е яд. Освен заради някое състезание в друг град. Тогава е оправдано.

Покрай бягането се запознах с интересни хора и срещнах нови приятели. Съботното бягане с 5kmrun се е превърнало в ритуал за мен. Често след бягането ходим с приятели бегачи в едно заведение на плажа да пием чай и кафе. Там обсъждаме разни “бегачески” теми и кроим “бегачески” планове за останалата част от уикенда.

Много ми харесва състезателния елемент. Като магия е. Сам на стадиона никога не успявам да постигна времената, които постигам на отборните бягания на 5kmrun.

unnamed (5)

И като стана дума, тематичните бягания и най-вече отборните бягания на 5kmrun са ми любими. Те създадоха някакъв ритъм в бягането ми. Откакто ги направихте, през месеца бягам по-лежерно и се подготвям за последната събота. Дори понякога се събираме група от отбора и си правим отборни тренировки. Усещането, че не бягаш само за себе си, а си част от отбор и всички заедно давате всичко от себе си е невероятно.

unnamed (1)

Как 5kmrun промени твоето бягане? Ами 5kmrun не промени моето бягане по никакъв начин, поради факта, че преди 5kmrun аз не бягах. Може да се каже, че в голяма степен покрай 5kmrun започнах да бягам. Но бягането ме промени.

Струва ми се, че покрай бягането станах по-здрав. Преди редовно боледувах от всякакви настинки и грипове, но откакто бягам не ме е хващало нищо. Чукам по масата сега.

До преди няколко месеца пушех, макар и малко. Покрай бягането отказах цигарите без много да се напъвам. Постепенно спря да ми се пуши. Ако ми се прииска да запаля понякога, обувам маратонките и хуквам за едни бързи 5 км. След това желанието да запаля изчезва 🙂

Покрай бягането и покрай мои приятели (те знаят кои са), започнах да се храня по-здравословно, да подбирам храната си, да си готвя по-често в къщи и да избягвам т. нар. junk food.

unnamed (2)

Какво мислиш за доброволчеството? Адмирации за всички, които отделят от личното си време, за да стане 5kmrun реалност. Особено за тези, които са там всяка събота и разчитаме на тях. Аз помагам с каквото мога, но не съм бил доброволец до сега. С удоволствие бих се включил, особено ако има нужда от фотограф.

Ако ти си Главния организатор на бягането следващата седмица, какво би променил? Най-напред искам да Ви похваля и да Ви благодаря за организацията и ентусиазма с който правите съботното бягане. Понеже съм от Варна ми се иска да има допълнителни събития около Варна, подобни на XLkmrun. Повече тематични бягания, Running Academy и в другите градове.

unnamed (4)

Коя е най-смешната или забавна случка, която те споходи по време на нашите съботни бягания? Нямам спомен за конкретна случка. Забавлявам се много всяка събота. Като цяло мога да кажа, че всеки път когато има някаква трудност и я преодолея ми е най-забавно. Например, когато вали. Горещо препоръчвам на всеки, който не го е правил, някой път да се примири с факта, че ще се намокри до кости и да потича в дъжда. Страхотно е.

Чакам с нетърпение цветното бягане по-следващата седмица. Миналата година го пропуснах, защото бях на планина. Вече цяла година слушам от 5kmrun-ците истории, колко било забавно. Време е и аз да се оцапам 🙂

Тоше благодарим за това интервю, прочита се на един дъх, така както вече ти бягаш 5-те си км…:) 

5kmrun:)

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов
Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)