5 камаран на седмицата: Цветелин Цветков

0

Професия/ Работа? Работата ми е в ИТ сферата. По-конкретно – качествен контрол на софтуера. От известно време насам имам възможността да управлявам малък екип, състоящ се от хора от няколко държави.

Представи се, кажи нещо за себе си? По образование съм инженер, по начин на мислене – също. Първите 6-7 години от живота си съм израснал на село, където децата се радват на огромна свобода и движение. Бих казал, че съм спортна натура. С израстването ми в града спорта ставаше все по-ограничен и рядко случващ се, докато не спрях да спортувам изцяло със завършването на средното си образование. След това имаше една дълга пауза от около 5-6 години без никакъв спорт, породена от разни здравословни проблеми, вследствие на които – липса на мотивация и желание. Последните няколко години (4), всъщност имах възможността да се завърна към спорта, за което благодаря на Алекс, че ми вдъхна мотивацията. И така започнах да практикувам доста, нови за мен, видове спорт. Първият от тях беше бягането, за което вината също е нейна.

 От кога бягаш? Всъщност, преди да започна с 5kmrun, имах за целия си живот само няколко (броят се на пръстите на едната ръка и единия крак) бягания на дистанция по-голяма от 1 километър. Интересен факт е, че няколко седмици преди да започна с 5kmrun имах 2 или 3 “сухи” тренировки в паркчето до вкъщи, за да се уверя, че ще мога да завърша струващата ми се тогава дълга дистанция от 5 километра. Друг такъв е, че да карам колело по 40-50км на ден, на възраст 8-10 години не ми се струваше тежко, а по-скоро забавно. Но за сметка на това няколко километрово бягане биваше възприемано от психиката ми като маратон, че дори и повече.

Какво ти харесва в 5kmrun? Това е много труден въпрос. Не защото не се сещам какво да кажа, а точно обратното – в 5kmrun ми харесват толкова много неща! Понякога в представите си го виждам, а и последно време, когато разказвам на свой познати, го описвам като един панаир на бягането. Тук може да видите всякакви хора, от такива, които не са бягали никога през живота си, до други които са спечелили много състезания, било то преди 2 месеца или преди 40 години :). Може също така да видите от най-млади до най-възрастни хора. Това е една прекрасна възможност да обемните опит и да се запознаете с всякакви личности и особи. Но най-хубавото е, че всички идват, присъстват и си тръгват с широка усмивка и се веселят, заедно. Всяка събота сутрин, в няколко града има по едно местенце, на което са добре дошли всички желаещи – да се веселят,  да поспортуват, а и понякога намокрят, изпотят или пък измръзнат, че дори и всичките вкупом, и въпреки това – да си тръгнат доволни.

Как 5kmrun промени твоето бягане? 5kmrun беше моето единствено бягане, може би за период от около година. Той е основата на бягането ми като спорт. През тази една година започнах да участвам и на XL run бяганията, и с вече навъртяните няколко стотици километри реших, че искам да се занимавам по-сериозно с това “хоби”.

Какво мислиш за доброволчеството? Доброволчеството е много хубаво нещо. Без него нямаше да се случват 5км рън събитията. Някой хора може би знаят, а други не, че зад цялото събитие се крият много часове предварителна подготовка, всяка събота от много години насам, без значение от атмосферните условия, месеца или личните проблеми на организаторите. Аз лично съм бил доста пъти доброволец, най-често в случаите когато съм бил контузен, или не съм имал възможност да бягам, но въпреки това съм искал да участвам някак си. Това ми отвори очите и ми позволи да погледна на 5kmrun и от другата гледна точка.

Ако ти си Главния организатор на бягането следващата седмица, какво би променил? Когато човек обича нещо, такова каквото е, той не иска да го променя.

Личен успех или постижение с което се гордееш? Гордея се с това, че започнах отново да спортувам и да се движа редовно. Също така, се гордея с това, че успях да подобря личния си рекорд на 5kmrun, точно на 50-тото бягане. Този личен рекорд бях постигнал още на третото си участие, когато все още бягах с гуменки и без часовник. Дълго време след това така и не успявах да подобря резултата си, въпреки тренировките, часовниците, специалното облекло, обувки и какви ли не екстри.

Коя е най-смешната или забавна случка, която те споходи по време на нашите съботни бягания? Тук ме хвана неподготвен. За конкретна случка не се сещам, но винаги са ми забавни томболите след бяганията и малките дечица, които едвам стоят прави, но са си вдигнали ръката високо да те поздравят на петстотния метър или на финала.

Благодарим ти Цветелине за това интервюю, успех!

5kmrun

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов
Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)