5 камаран на седмицата: Ценко Ценов

0

Професия/ Работа? Инженер телекомуникации.

Представи се, кажи нещо за себе си? Здравейте, казвам се Ценко, на 47 години. Родом съм от Видин, от 1991-ва година живея и работя в София. Имам инженерно образование и от 20 години работя в сферата на телекомуникациите, като последните 12 съм част от екипа на на една от най-големите международни фирми в този бранш. Ако стила ми на писане по-долу не е особено завладяващ, то е защото съм инженер, а не писател 🙂

От кога бягаш? Никога не съм се занимавал сериозно с бягане, по скоро с други „спортове“ като радиотелеграфия, радиозасичане (подобно на спортно ориентиране), радиомногобой, което впоследствие закономерно доведе и до телекомуникациите. Започнах да бягам преди няколко години, предимно нередовно и само на пътечка във фитнеса, като целта ми беше да свалям килограми, резултат – от 102 на 87 килограма. Бягането навън „открих“ благодарение на моя колега Симеон Велков, който ми даде ценни съвети за екипировка, хранене, дишане … и така се започна, събота след събота вече 50 пъти, дай боже и 100, и 200.

Какво ти харесва в 5kmrun? Очевидно формулата на 5kmrun е точна, уцелили сте в сърцата всички влюбени в бягането, за да събирате в студ (-17) и пек (+30) минимум 100 души всяка събота. Леко бях разочарован, когато в най-снежното бягане тази година на 07.01 не успях да вляза в стотицата 🙂

5kmrun е не просто бягане, а общност от хора, споделящи общи идеи, ценности, а впоследствие и общи спомени.

Как 5kmrun промени твоето бягане? Когато започнах бягането с 5kmrun през октомври 2015, не можех да издържа без спиране, даже повече на брой спирания. Всъщност първата ми цел беше да завърша преди мъж бутащ детска количка, после 29 минути, 28 минути и така до около 25 минути. Впоследствие 5-те километра се оказаха недостатъчни и така продължих с 10, 20, два полумаратона и поглед към цял, временнно отложен заради контузия. Сега, когато стягам багажа си за пътува, винаги слагам маратонките и екипа за бягане, едно бягане сутрин преди работа зарежда с позитивна енергия и с толкова необходимото движение, което липсва през деня.

Да не забравя и XL бяганията, особено трасетата Бонсови поляни и последното в Драгалевци, поздравления за организацията и на тези по-дълги бягания.

Какво мислиш за доброволчеството? Имах удоволствието да бъда доброволец веднъж, разливах чай на завършилите, това ми показа 5kmrun от друга гледна точка. Когато бягаш по трасето, според темпото си се движиш с една или друга група хора, когато си доброволец участваш в подготовката на финала, в посрещането и аплодирането на първите, и на следващите, и на последните. В бъдеще ще се постарая повече за доброволчеството.

Ако ти си Главния организатор на бягането следващата седмица, какво би променил? Не смятам, че има много за подобряване, но лично аз в най-горещите дни бих направил повече бягания наобратно, защото последната част е с повече сянка.

Личен успех или постижение с което се гордееш? Ако някой ми беше казал преди време, че ще бягам полумаратон, едва ли щях да го приема насериозно. Сега вече имам зад гърба си два – София 2016 и Стара Загора 2017 и гледам напред към нови предизвикателства.

Коя е най-смешната или забавна случка, която те споходи по време на нашите съботни бягания? Когато се подготвях за  бягане на  7-ми януари 2017 в дълбок сняг и пъртини, идеята да обуя кубинки, за да не си намокря краката ми се струваше добра. На първия километър вече разбрах, че с по един килограм тежест на всеки крак бягането е по-различно, с всеки следващ километър този килограм ставаше все по-тежък и по-тежък. В крайна сметка успях да завърша за 38 минути, изтощен като след ултра маратон, а в следващите дни и със сериозна мускулна треска.

Благодарим ти Ценко за това интервю, успех в новите ти бегачески предизвикателства:)

5kmrun

 

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов

Latest posts by Георги Станоилов (see all)

Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)