5 камаран на седмицата: Дарина Лучанска

0

Професия/ Работа? Казвам се Дарина Лучанска и съм завършила История със специализация археология в СУ „Св. Климент Охридски“.  Работила съм като учител по история и като археолог в музей. След това животът ми се завъртя в съвсем различна посока.

4

Представи се, кажи нещо за себе си? Родена съм в Кюстендил преди 47години, но голяма част от детството ми премина в едно съседно селце, където успях да получа истинската закалка за живота. По-късно се преместих да живея в София. Омъжена съм. На съпруга ми Станимир Петров дължа включването ми в 5кмрън. Имаме дъщеря в 8 клас, която е една невероятна девойка – красива, умна, талантлива и много отговорна и която правим опити да привлечем все по-активно към 5кмрън. С нея четем много, често едни и същи книги, слушаме музика. Всички вкъщи обожаваме „Бийтълс“ и можем да ги слушаме нонстоп.  От около година и половина се занимавам активно с дейност  свързана с подобряване на условията за живот в квартала, в който живея.

5

От кога бягаш? Имаше едно предаване „Откак се помня все пея“, пък аз все бягам. J Цялото ми детство премина в неспирни игри по улиците и градинките. Там бяха нашите „социални мрежи“. Не съм била никога активен спортист, но в часовете по физическо възпитание в училище на „дългите“ тогава 800 м никой не можеше да ме „бие“! Освен това винаги съм живяла сравнително далече от местата, където уча и работя и винаги съм тичала, за да не закъснея.

Как разбра за 5kmrun.bg? От съпруга ми, който започна да участва малко преди мен през есента на 2014 година.

6

Какво ти харесва в 5kmrun? Май всичко 🙂 Това, че някой е положил усилия да направи организацията, да измери трасето, да въвежда все нови и нови инициативи. Преди известно време прочетох колко пъти е обикалян парка в търсене на точните 5 километра и чак тогава си дадох сметка за труда, който се полага, за да можем ние да дойдем, да се позабавляваме, тичайки, и след това вкъщи нетърпеливо да очакваме резултати и снимки. Много харесвам „Аплодирай следващия“. Това е инициативата, в която, накрая на 5-те километра, когато обикновено си изцеден, ти порастват крила под аплодисментите на другите. Харесва ми и бягането по двойки и бяганията в подкрепа на различни каузи.

2

Как 5kmrun промени твоето бягане? На практика 5kmrun създаде при мен навика да бягам редовно. Да се дисциплинирам и да съобразявам плановете си в съботната сутрин с бягането.  Ако преди две години някой ми беше казал, че ще бягам всяка събота по 5 километра, щях да приема, че има много странно чувство за хумор. Хубавото е, че успях да изненадам и себе си. Освен това аз съм със състезателен дух и въпреки не особено впечатляващите ми резултати съм изключително доволна, когато си подобря времето или успея в последния километър да изпреваря далеч по-млади от мен участници.

Какво мислиш за доброволчеството? Много благородно начинание, което изтиква на преден план Човечността. Възхищавам се и благодаря на доброволците от 5kmrun за грижата, която полагат за всички в съботната сутрин и за доброто настроение, което създават.

3

Ако ти си Главния организатор на бягането следващата седмица, какво би променилa? Не бих променила нищо съществено. Бих добавила евентуално „пейсъри“ и за бегачите с по- слабо време и създаваща настроение музика при началото и финала на всяко бягане.

Коя е най-смешната или забавна случка, която те споходи по време на нашите съботни бягания? Не се сещам за смешна случка, но едно януарско бягане тази зима беше забавно откъм физиономии. По улиците снегът  вече беше стопен, но алеите в парка се бяха превърнали в ледени пързалки. Тогава целта ни беше да оцелеем без контузии. Беше нова дисциплина тичане върху лед или нещо подобно. Много се смях на „грациозността“  си като се гледах след това на клипчето.

1

За финал искам да благодаря още веднъж на хората, които организират и подпомагат 5kmrun. Радвам се, че виждам все повече млади хора в съботната сутрин, това означава че успешно изпълнявате мисията си!

Ние също благодарим Дари за това интервю, не съмнено и ти си част от тази мисия…

5kmrun

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов

Latest posts by Георги Станоилов (see all)

Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)