Александър Тончев: Как се справяме в извънредната ситуация и корона вируса?

0

Къде те заварва това интервю? Както може да се предположи – вкъщи. Хубавото е, че имам възможност да работя и по този начин.

С какви мисли в главата? Основната ми мисъл е всичко да е наред със здравето на близките ми. Също така кога ще приключи този абсурден режим и как изобщо стигнахме до това положение.

Какви планове ти провали тази извънредна ситуация? Със сигурност няколко пролетни пътувания, походи в планината, разбира се редовните и XL бягания с 5кмрън. Имах планове за първи път да участвам на полумаратона в Пловдив, както и на други състезания.

Как поддържаш физическата си форма? Не спирам с бяганията. Дори съм увеличил нормата. Минимум по едно 10км бягане седмично и още минимум едно, или две 5км. Разчитам много на добър имунитет, който без постоянен спорт и активности няма как да се поддържа. Тъй като затвориха и всички фитнес зали, започнах в домашни условия да правя опити за упражнения, но честно казано е трудно и не бих казал, че се постигат резултатите, които можеш да постигнеш с редовни тренировки в залата.

Какъв хранителен режим си създал? По принцип никога не съм се лишавал до крайна степен. Естествено избягвам тежки мазни храни, ограничил съм тестените изделия до добре подбрана паста и хляб. Почти не консумирам твърд алкохол, напоследък се усещам, че и месото съм понамалил. Наблягам на плодове и зеленчуци (но не от хипермаркетите), ядки и т.н.

Какво правиш за почивка, отдих или хоби? В настоящата ситуация възможностите не са много, но използвам всеки удобен случай за излизане навън. Все още в града и около града се намират достатъчно места, на които няма полиция да те глоби, или хора, които да те гледат лошо, ако си без маска. Освен това, повечето свободно време позволява да се свършат поизостанали задачи вкъщи. Четенето е свързано предимно с работата ми – правна тематика.

В какво се състои и как отстояваш своето неприкосновено лично пространство? Вече е много трудно да съхраниш личното си пространство. По принцип, трябва да се внимава на кого какво споделяш.

Как се отразява новата ситуация на любовта и секса? Не създава проблеми.

Каква е личната ти позиция, относно създалата се ситуация и предприетите мерки в страната? Проблемът в България е липсата на достоверна и обоснована информация от специалисти в областта. За сметка на това имаме щаб с политици и военни, но без нито един вирусолог. Щабът често се явява нощно време за да е по-драматично, по новините е пълно с паника, негативизъм и страх. Дразнещо е постоянното вменяване на чувство за вина, назидание и размахване на пръст от екрана. Създава се впечатлението, че мерките се налагат на принципа проба-грешка (напр. с маските), или постфактум след като нещо вече се е случило (напр. масовото изнасяне от София по Великден). Няма последователност, нито яснота какви резултати се постигат с мерките. Забранено е да си в планината, но не е забранено да си в метрото. Много хора казват, че и в Европа е така, но всъщност никой няма реално наблюдение, а и да се сравняваме с държави като Германия е нелепо.

Какво е твоето мнение и виждане, относно болестта „корона вирус“? Не съм специалист, но се старая да чета, чувам и разбирам мнението на специалистите, доколкото им се дава трибуна. Важно е да се отсява съществената информация и да не се дава предимство на емоциите. Смятам, че се прекали с паниката. Има много по-страшни неща, които сякаш се забравиха. Иначе за себе си все още не мога да си обясня каква е целта на тази международна истерия и на цирка, който се разиграва по медиите. Понякога имам чувството, че това са някакви актьори, които след края на представлението ще си съберат реквизита, маските и униформите и повече няма и да ги чуем. Някак доста удобен се оказа този вирус за да може да бъдем лишени от основни права и свободи.

Ако трябва да се посочи все пак нещо положително от така създалата се криза, според теб какво би било това? На теория е възможност за някакъв рестарт в отношенията между хората. На практика в България трудно ще се случи нещо положително. Тук по-скоро ще се чудим как да изплуваме икономически.

Ако заемеш мястото на ген. Мутафчийски за един ден, какво ще направиш? Категорично и веднага ще позволя практикуването на индивидуален спорт навсякъде, както и посещения на природните паркове. През лятото и на морските плажове.

Какви планове имаш, след преодоляване на кризата? Да се върна възможно най-бързо към нормалния начин на живот, да пътувам, да се виждам с приятели и т.н. Лично за мен обаче вариантът да осъмнем на 14 май, или на някаква бъдеща дата с премахнати отведнъж ограничителни мерки не е реален. Дано да греша.

Забавна случка, смешка или нещо, което те е разсмяло за корона вируса? Брифинга, че няма радиация от Чернобил беше велик. Все едно брифинг, че няма нападение от извънземни. Многото колажи по социалните мрежи също са повод за усмивка.

Благодарим ти Саше, че сподели за нас в това интервю.

5kmrun

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов

Latest posts by Георги Станоилов (see all)

Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)

НАПИШИ КОМЕНТАР