Ванката Граховски: Как се справяме в извънредната ситуация и корона вируса?

0

Къде те заварва това интервю? Вкъщи, пред компютъра, в очакване едно лимецово тесто да ми втаса.

С какви мисли в главата? Как да подредя това, което бях тръгнал да правя преди карантината така, че наистина да отговаря на вътрешните ми потребности и предпочитания. Да искам да се връщам към него всеки ден. 

Какви планове ти провали тази извънредна ситуация? От миналата година се опитвам да отворя пекарна и още преди карантината бях на финални метри от завършването и пускането на обекта. Извънредната ситуация поизплаши майстори, затрудни се пускането на ток и извършването на манипулация от Софийска Вода, за да мога да пусна обекта в експлоатация. Аз не го приех твърде тежко, тъй като вече свикнах всичко и всички по пътеката да бавят всячески отварянето. Приех го философски. Фалирал съм няколко пъти, знам, че ще се справя някак си със ситуацията.

Как поддържаш физическата си форма? Още преди карантината бях почнал да прекарвам повече време вкъщи, бях намалил бягането до минимум. Причината е, че бягането ме кара да се чувствам супер щастлив, дори и когато правя не толкова вълнуващи за мен неща. Решиш да го намаля, за да стана по-чувствителен към дразненията в живота си, и така да ги изчистя, и без друго съм в режим изчакване от миналата година. 

Реших също да си пренаредя гръбнака, краката, врата. Знаех, че активен спорт с поставени цели няма да ми позволи да го направя, тъй като се задълбочават някои усуквания, компенсаторни движения и т.н. 

По няколко пъти на ден си правя разтягания, упражнения за стабилност, изпуквания, висене, упражнения със собствена тежест, танцуване върху купчина възглавници за стабилност. Освен това си измислям клекове, разтягания и лежанки ако искам да свърша нещо на телефон или компютър. 

Какъв хранителен режим си създал? От декември 2019 намалих сериозно въглехидратите и храните с каквато и да е мая, за да спра да търся въглехидрат и да преяждам. Задачата беше сложна, тъй като от 2015 се храня растително, промяна, която също дойде покрай бягането, за да се възстановявам по-бързо и да мога да тичам всеки ден.

Основното ми за деня е около 1 кг. салата от сезонни зеленолистни: кейл, спанак, рукола, джоджен, копър, магданоз и т.н. Суровите и сурово-ферментиралите  ядки и семки са другото основно ядене за деня. От тях имам по 200-300 гр. на ден. Така си набавям нужните витамини, минерали, протеини, мазнини, за да съм здрав, спокоен и уверен. Ако искам да се отдам на забавление и любов, позволявам си повече плодове и ферментирал чай- комбуча. 

С изключение на хляба, който правя, избягвам готвеното и миналото през топлинна обработка. Намаляването на въглехидратите значително намали бързането в живота ми, станах по-спокоен и почнах да оценявам ситуациите по-трезво, да съм по-точен. Седенето вкъщи още повече налага да се спрат всякакви бързи горива.

Какво правиш за почивка, отдих или хоби? Много рядко чета книги. Подбирам ги доста, даже те ме избират. Слушам музика през целия ден, танцувам и помагам на приятели с каквото мога, тъй като имам повече време. Разсъждавам, общувам с приятели в мрежата. Играя компютърни игри и мисля стратегии как да се улесни живота на играча. Отскоро правя и видеа за любимите си игри.

В какво се състои и как отстояваш своето неприкосновено лично пространство? Принципно съм изключително благ човек, но личното си пространство го отбранявам с ярост, видя ли, че някой иска да навлиза в него, когато не съм в настроение за това. Личното ми пространство са онези моменти когато слушам музика на тъмно, за да останат само ушите ми; когато съм разочарован от развоя на събитията и имам нужда да помисля; когато съм фокусиран в нещо, което правя. Не търпя хора да ми светват лампи, да ми намаляват звука, да настояват, че трябва да говоря с тях. Хора, които ми дават зор, защото кой знае какво, също са грубо отхвърлени.

Как се отразява новата ситуация на любовта и секса? Аз спадам към категорията хора, които предпочитат да влязат във връзка през приятелство, взаимно приемане. Това отнема известно време и контакт. В този смисъл, любовта е каквато съм си я постлал отпреди карантината. Наблюдавам много хора, които бяха свръхзаети с ежедневието си преди това, как сега са започнали да обръщат повече внимание на хората, които обичат. Аз започнах да ценя тези хора и да им обръщам повече внимание още миналата година.

Каква е личната ти позиция, относно създалата се ситуация и предприетите мерки в страната? Смятам, че това са последните издихания на една неработеща система, както в световен мащаб, така и у нас. Карантината е удобен момент да се предприемат конкретни крачки към намаляване на личните свободи; безогледното харчене на данъкоплатски пари за “сигурност” и “безопасност”; да се изтръскат спестяванията на хората, за да са по-лесно манипулируеми; да се направи тренировка за бъдещи “извънредни” положения. 

В същия момент, обаче виждам благотворния ефект от това върху околната среда. Виждам и как много хора, които крепяха живота си на свръхпотреблението и заведенията, сега, когато ги няма, почнаха да усещат, че животът им като цяло има нужда от промяна. Виждам как много свръхзаети хора забавиха темпото и осъзнаха, че са се съгласили на лоши условия на труд.

Какво е твоето мнение и виждане, относно болестта „корона вирус“? Конкретно за SARS 2, мнението ми е, че е опасен вирус, за хората със слаб имунитет и в някои случаи може да предизвика големи бели. Реално, вирусът е мутирал от времето на SARS и може да отнеме повече време на имунната ни система да се справи с него, но изследванията в някои държави показват, че 50% от населението вече се е срещало с този вирус и има имунна памет за него. Т.е. ако нямат прекъсване на имунната реакция, повечето хора няма да разберат, че този вирус е минал през тях. Малка бройка ще имат респираторен дискомфорт, който се лекува. Нищожна бройка, която е изложена на риск от всеки един грип, би трябвало да предприеме всички мерки да се предпази.  

Като скала на заболеваемост обаче, мисля, че това е поредното извращение и манипулация чрез страх. От хранителни алергии умират повече хора в цял свят. Въобще не искам да коментирам проблемите със сърцето, онкологичните заболявания, инсултите, ГЛАДА. 

Реално всеки един вирус, бактерия, клетка, зависи от средата, в която попада. Що се касае човешкият организъм, средата, която създаваме за микроорганизмите предопределя тяхното действие в тялото ни. Тази среда зависи и от нашето емоционално състояние. То зависи от възприятията за случващото се. Те пък зависят от нашите убеждения.

Имунитетът ни е система, която работи, за да ни пази отвътре. Оста хипоталамус-хипофиза- надбъбречни жлези ни пази от външни опасности. В състояние на стрес, сигналът е да се предпазим от външна опасност и имунитетът, храносмилането се спират, за да имаме сила в ръцете и краката да се сборим/избягаме. Деленето на клетките също се възпрепятства, следователно стареем. Ако сме постоянно в състояние на стрес, ние се разболяваме. Също така взимаме краткосрочни решения, които не са добри нито за нас, нито за другите, нито за околната среда в дългосрочен план. 

В този смисъл, карантината е добро време, да се погрижим за здравето си, да се откачим от ежедневния стрес, да подобрим храненето си и връзките си с околните. Дори и без паниката от разни щабове, ежедневието, което сме си организирали, се върти около стреса, защото иначе трудно бихме работили работа, която не харесваме и прочее.

Ако трябва да се посочи все пак нещо положително от така създалата се криза, според теб какво би било това? Позитивите са много, някои ги изброих. Като цяло тази ситуация отрезви много хора и позволи на планетата да се повъзстанови. Бизнесът също ще направи крачката към по-гъвкав модел на работа с по-малко офис сгради и пътуване до работното място. Също така вероятно ще доведе до по-човешко държавно управление в много държави след абсурдите, на които се нагледахме.

Освен това аз имам доста време, в което да напиша отговорите за това интервю.

Ако заемеш мястото на ген. Мутафчийски за един ден, какво ще направиш? Ще помоля хората да дишат дълбоко и да излизат навън за разходка и на слънце, но да спазват дисциплина и да не се струпват на обществени места. Ще препоръчам да не се носят маски, тъй като влошават дишането, а това директно повлиява здравето и то доста бързо. Ще създам гореща линия за психологическа помощ, приемане на предложения, сигнали на хора, които не могат да обслужват битовите си нужди и екип от доброволци, които да се намесват. Ще създам план за постепенно излизане от карантината.

Ще насърча хората да се погрижат за здравето си, да обърнат внимание на храната, която ядат, да се упражняват по-често.

Ще насърча хората да помагат на възрастните/болните си съграждани като им доставят необходими стоки, звънят им по телефона, да ги питат как са и т.н. Кооперацията и вниманието един към друг намаляват стреса и стимулират съпротивителните сили на всички участващи.

Какви планове имаш, след преодоляване на кризата? Да развивам пекарната и да предлагам храна, която предразполага към устойчив, спокоен и активен начин на живот. 

Забавна случка, смешка или нещо, което те е разсмяло за корона вируса? Забавно и приятно ми беше как доста приюти за бездомни кучета по света набързо раздадоха на осиновители кучетата си по време на карантината.

Благодарим ти Ванка, че сподели за нас в това интервю.

5kmrun


Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов

Latest posts by Георги Станоилов (see all)

Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)

НАПИШИ КОМЕНТАР