Георги Филев: Как се справяме в извънредната ситуация и корона вируса?

0

Име: Георги Филев

Възраст: 36 г.

Общ брой участия: 202 (Бягане 201/ Доброволец 1)

Къде те заварва това интервю? Вкъщи, с лека форма на депресия, апатия или някакво подобно състояние, което може да се обостри, ако ситуацията продължава така 🙂

С какви мисли в главата? Мисля си предимно за това, кога ще свърши извънредното положение и ще можем да се върнем постепенно към нормалния начин на живот без ограничения и забрани.

Какви планове ти провали тази извънредна ситуация? Много са 🙂 Понеже се занимавам професионално с шахмат като треньор и състезател- най-вече участия в шахматни състезания, които разбираемо бяха отменени след въвеждането на извънредното положение. В бегачески план, освен дежурните участия в любимия ни 5kmrun и XL kmrun (държа да отбележа, че липсата им се усеща все по-силно с всеки изминал ден), бях се записал за участие в маратона на Стара Загора ,а също така и на няколко планински бягания. Планирах и много пътувания, които също се провалиха поради същите причини.

Как поддържаш физическата си форма? Главно чрез различни спортни активности, които практикувам вкъщи. Понеже не разполагам с пътека за бягане, велоаргуметър или тренажор, бягам почти всеки ден на едно място около 22-23 минути. Това време не е случайно, защото в тези рамки изминавам разстоянията по трасетата на 5kmrun и някак си се опитвам да симулирам че продължавам участието си на 5kmrun, макар че няма място за сравнение. Благодарен съм на един бърз бегач от гилдията на 5kmrun-Николай Николов, който ми предостави тренировъчна програма от различни по вид упражнения, които са възможни в домашни условия. Една малка част от тях включва лицеви опори, коремни преси, скок-палячо и други. Не практикувам бягане на открито докато трае извънредното положение, защото съм карък и вероятно ще уцеля някое място, където ще ме глобят 🙂

Какъв хранителен режим си създал? Честно казано не спазвам определен хранителен режим. Главното от което се ръководя е да наблягам на плодовете и зеленчуците, както и да избягвам захарните и тестените изделия, а също така и газираните напитки (бирата е изключение, разбира се 🙂

Какво правиш за почивка, отдих или хоби? Основните ми ежедневни занимания, които практикувам като почивка и хоби включват шахматна подготовка, която се изразява в изучаване на тънкостите на играта и играене на партии онлайн. Ще си призная, че много отдавна не съм чел книга различна от шахматна, така че тук ще се въздържа и няма да споделям заглавия на шахматни книги, които чета в момента, тъй като смятам че те няма да са интересни за бегаческата аудитория 🙂 Наскоро един бегач, Светослав Светиев ми препоръча филм на шахматна тематика ,казва се Fahim, гледах трейлъра и изглежда интересен.

Иначе много обичам да ходя по планини и водопади с цел отдих и наслада на спокойствието сред природата, но за съжаление в момента не мога да се възползвам от това.

В какво се състои и как отстояваш своето неприкосновено лично пространство? Смятам че личното пространство на всеки човек е нещо много ценно, което трябва да се уважава. Като личен пример мога да дам бягането-събота на 5kmrun не си нося телефона, защото съм отишъл да бягам, да се видя с приятели и да се насладя на това, а не да отговарям на обаждания или да пиша в социалните мрежи и телефонът ми пречи в случая. Нерядко съм бил критикуван за това от капитанката на нашия 5kmrun отбор Sudden snail attack Елена Димитрова, че тя ми била писала по Viber, но аз не съм и отговорил, ами не е в мен телефона Ели 🙂

Как се отразява новата ситуация на любовта и секса? Тук ще цитирам Сашо Каратиста, един колоритен шахматист, играещ в градинката пред Народния театър „Иван Вазов“, който ми е казвал че шахът е заместител на секса, така че в момента се лишавам от сексуални удоволствия 🙂

Каква е личната ти позиция, относно създалата се ситуация и предприетите мерки в страната? Като цяло смятам че предприетите мерки са адекватни с оглед ограничаване разпространението на вируса. От друга страна това обаче е пагубно за икономиката. Силно се надявам планът ,по-който действа оперативния щаб да е детайлно изпипан и да оправдае временното излизане на държавата извън релси. Не бих искал да навлизам в детайли за всяко конкретно ограничение, защото има много различни гледни точки по въпроса и общо взето всеки има собствена представа за нещата.

Какво е твоето мнение и виждане, относно болестта „корона вирус“? Доколкото прочетох по темата според някои източници се оказва че въпросният коронавирус е познат от предишни години и е учудващо защо се опитват да го представят като нов и с неизвестен характер.

Ако трябва да се посочи все пак нещо положително от така създалата се криза, според теб какво би било това? Според мен положителното нещо от създалата се ситуация е това, че хората, надявам се ще започнат да ценят и обръщат повече внимание на малките неща в живота, които обикновено неглижират в ежедневието си. Ситуацията с коронавируса е един сериозен житейски урок, над който трябва да се замислим.

Ако заемеш мястото на ген. Мутафчийски за един ден, какво ще направиш? Честно казано въобще не мога да си представя да заема мястото на генерала дори и за ден, понеже осъзнавам огромната отговорност пред която е поставен този човек и щаба му, а аз съм човек, който не обича да се набива на очи и се стремя около мен да цари спокойствие и нещата да не излизат извън контрол.

Какви планове имаш, след преодоляване на кризата? След преодоляването на кризата (което се надявам да е колкото се може по-скоро), планирам да се завърна към обичайните си дейности, които практикувам а именно шахмат, бягане и туризъм, както разбира се и да възобновя работния процес след такава необичайно дълга пауза.

Забавна случка, смешка или нещо, което те е разсмяло за корона вируса? Истински  се забавлявах с един клип, на който попаднах в социалните мрежи, където един мъж беше много ядосан, защото жена му постоянно гледаше брифингите на щаба за коронавируса и му съобщаваше новините. В един момент той не издържа, взе телевизора, изнесе го навън и с помощта на секира го направи на пух и прах. Думите с които завърши след “героичното“ си деяние бяха: “Айде нема вече коронавирус!“

Благодарим ти Жоре, че сподели за нас в това интервю.

5kmrun

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов

Latest posts by Георги Станоилов (see all)

Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)

НАПИШИ КОМЕНТАР