Да обиколиш Земята с бягане

0

Magellan_Elcano

Годината е 1519, а датата – 20 септември. Португалецът Фернандо Магелан току-що е потеглил от испанския бряг в търсене на Молукските острови, известни като Островите на подправките – най-ценната суровина в почти цялата човешка история. Магелан предвожда огромна флотилия от 5 кораба с 291 души екипаж, а експедицията му е одобрена лично от императора на Свещената Римска империя Карл V. Заедно с Магелан тръгват някои от най-смелите мъже в Испания и Португалия в едно пътешествие, което ще преобърне хода на човешката история.

Фернандо Магелан

Фернандо Магелан

По това време обаче самият Магелан едва ли си дава сметка за значимостта на плаването му в хода на историята. Той е потеглил на Запад към новите земи в търсене на нов път, но в последствие пътешествието му се превръща в първото документирано околосветско. То продължава 3 години,  приключва на 6 септември 1522 година и с него веднъж-завинаги се доказва кръглата форма на Земята.

Магелан обаче не успява да се върне до севилския бряг. От петте кораба, потеглили в края на лятото на 1519 година, в Испания се завръща единствено корабът „Виктория“ с екипаж от едва 18 души, водени от Хуан Себастиан де Елкано. Елкано поема отговорността да върне моряците на испанска земя след смъртта на Магелан на 7 май 1521 година, който загива в битка с туземци на Филипините.

От този момент нататък стремежът на човечеството да обикаля около Земята е непрестанен. Днес вече тя може да бъде премината със всякакъв вид превозни средства – от колелата и малки лодки до самолети и космически апарати, а от тази възможност се възползват милиони хора по целия свят.

Но хората, избрали да обиколят планетата, използвайки само двата си крака, се броят на пръстите на двете ръце. Причините за това са прозаични – едно такова приключение изисква куп пари, солидна физическа подготовка, изключителна ментална устойчивост и най-вече години свободно време.

Първата пешеходна обиколка на Земята се случва сравнително късно спрямо пътешествието на Магелан от XVI век. Тя е извършена от румънския учен-географ Думитру Дан. През 1908 година Дан, по това време студент в Париж, прочита съобщение в местен вестник, че е обявена награда от 10 000 франка за първия, обиколил земята, разчитайки само на краката си. Румънецът се връща в родината си и започва активно да учи чужди езици, както и традиционни румънски обичаи. След двегодишна подготовка Дан, заедно със сънародниците си Паул Парво, Джордже Негряну и Александру Паску започва обиколката си. Четиримата изминават средно по 45 километра на ден и до 1916 година по-голямата част от пътя е премината. До 1915 година обаче Паску, Негряну, а накрая и Парво умират при различни обстоятелства съответно в Индия, Китай и САЩ.

Думитру Дан (вляво) в Куба през 1915 година

Думитру Дан (вляво) в Куба през 1915 година

Избухването на Първата световна война също се оказва проблем пред Дан, който е принуден да спира многократно след 1916 година. Все пак, през 1923 година Дан успява да завърши пътешествието си, преминавайки през 5 континента, 3 океана, 76 държави, над 1 500 града и използвайки 497 чифта обувки. Заради спиранията му по време на войната Световната бегаческа асоциация (World Runners Association) не признава обиколката на Дан дори за пешеходна.

Чифт от обувките на Думитру Дан от околосветското му пътешествие

Чифт от обувките на Думитру Дан от околосветското му пътешествие (blog2fete.com)

Според изискванията на WRA, за да бъде признато едно пътешествие около Земята за успешно, то трябва да отговоря на следните изисквания:

  • Обиколката трябва да започне и да завърши на едно и също място (освен ако не се тръгва от началото на първия континент и не се стига до края на четвъртия)
  • Трябва да бъдат изминати поне 26 232 километра пеш
  • Трябва да бъдат прекосени поне 4 континента, освен ако маршрутът не е изцяло в Северното полукълбо и не включва преминаване на цяла Евразия в посока Изток-Запад (или Запад-Изток)
  • За преминат континент е нужно да се стигне от „океан до океан“ и да бъдат изминати поне 1 000 километра
  • Поне в 50% от времето трябва се тича
  • Могат да бъдат взимани почивки, но не по-дълги от 1 година и ненадвишаващи 50% от цялото време за завършване на обиколката
  • Континентите трябва да бъдат преминавани последователно (например Европа – Азия – Австралия – Южна Америка – Северна Америка). Преминаване тип Европа – Австралия – Южна Америка – Азия – Северна Америка е недопустимо.

Заради тези многобройни и специфични изисквания досега WRA е зачела обиколките само на трима души, а още един е да на път да се присъедини към групата, когато постижението му бъде признато. Официално първата обиколка на Земята по горепосочените критерии се осъществява от Йеспер Кен Олсен, който е и единственият човек до този момент, направил две обиколки на Земята.

Карта на първото околосветско бягане на Йеспер Олсен

Карта на първото околосветско бягане на Йеспер Олсен

Датчанинът, в момента 44-годишен, избира за първото си околосветско бягане следния маршрут: Лондон – Копенхаген – Москва – Владивосток – (полет) – Нийгата – Токио – (полет) – Сидни – Пърт – (полет) – Лос Анджелис – Ванкувър – Ню Йорк – (полет) – Шенън – Дъблин – (полет) – Ливърпул – Лондон.

Обиколката стартира на 1 януари 2004 година и приключва на 23 октомври 2005 година, като изминатото разстояние е минималното от 26 232 километра.

През 2008 година Олсен започва втората си обиколка, като този път тя преминава последователно през Европа, Азия, Африка, Южна и Северна Америка. На 1 юли той тръгва от Норт Кейп в Норвегия, бягайки на Юг последователно през Финландия, Дания, Германия, Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Румъния, България и Турция, Близкия Изток, а след това през Египет и Сахара до Кейптаун в Южна Африка. Там той пристига на 15 март 2010 година, но през следващите повече от шест месеца е принуден да се върне в Дания, където да се възстановява от прекарани малария и дизентерия.

Йеспер Олсен (в среда) по време на второто си околосветско бягане (worldrun.org)

Йеспер Олсен (в среда) по време на второто си околосветско бягане (worldrun.org)

На 1 януари следващата година Олсен подновява пътешествието си от Пунта Аренас в Южна Америка, за да го приключи в крайна сметка в Нюфаундленд на 28 юли 2012 година.

За този период Олсен преминава почти 37 000 километра, а това се превръща в първото бягане около света, тракнато с GPS.

Тони Манган (wikipedia.com)

Тони Манган (wikipedia.com)

И въпреки че 37 000 километра изглеждат наистина внушително, това не е най-дългото бягане около Земята. Рекордът се държи от Тони Манган, който между 25 октомври 2010 и 27 октомври 2014 изминава цели 50 000 километра. Роденият през 1957 година ирландец открива бягането, когато е почти 30-годишен. Тогава обаче решава, че ще обиколи света чрез него и след почти 20 години подготовка успява да го стори.

Карта на околосветското пътешествие на Тони Манган (theworldjog.com)

Околосветското пътешествие на Манган започва и завършва с участие на маратона в Дъблин, а по пътя си в епичното пътешествие преминава последователно през Канада, САЩ, Централна и Южна Америка, Фиджи, Нова Зеландия, Австралия, Югоизточна Азия, Индия, Иран, Турция, България, Сърбия и на Северозапад към Ирландия, включвайки в обиколката си 41 страни.

Последният човек, нареждащ се към момента във великолепната тройка на обиколилите света с бягане, е австралиецът Том Денис. Докторът по математика и океанография изминава 26 232 километра между 31 декември 2011 година и 13 септември 2013 година (622 дни), като по този начин подобрява с 40 дни рекорда на Олсен за най-бърза околосветска обиколка.

Обиколката на Денис започва край операта в Сидни и приключва пак там, като последователно той преминава през Нова Зеландия, Северна Америка, Южна Америка, Европа, Азия и Австралия, изминавайки средно по маратон на ден.

През пролетта на 2015-та 34-годишният англичанин Кевин Кар завърши околосветската си обиколка за рекордните 621 дни, но постижението му все още не е ратифицирано официално от WRA. Освен като най-бързия, Кар ще бъде записан в рекордите и като първия, който обикаля света без подкрепителен екип.

Kevin Karr map

Карта на маршрута на Кевин Кар

Разбира се, освен изброените по-горе герои, още много други са правили опити да обиколят Земята (или част от нея) под една или друга форма. А ако и вие искате да предизвикате възможностите си, може да го направите като подадете апликация на сайта на Световната бегаческа организация.

Защото, както е казал Лао Дзъ, „пътят от хиляди мили започва с първата крачка“.

Георги Крумов

Георги Крумов

Редактор at Running Academy
Здравейте! В момента уча "Журналистика" в Софийския университет и съм водещ на спортно шоу в студентското радио "Реакция". Пиша за спорт от 2011 година
Георги Крумов
Share.

About Author

Здравейте! В момента уча "Журналистика" в Софийския университет и съм водещ на спортно шоу в студентското радио "Реакция". Пиша за спорт от 2011 година