Да спечелиш всичко: Хишам ел Геруж

0

14 юли, освен като празник на Франция (честито на всички представители на френския легион във 5kmrun), е забележителен и с това, че маркира 17 години от световния рекорд на Хишам ел Геруж на 1500 метра.

El GueroujПрез 1998 година, по време на гала вечер в Рим, мароканецът спира хронометъра на точно 3 минути и 26 секунди, като по този начин подобрява предишния световен рекорд на Нуредин Мурсели със секунда и 37 стотни, поставен в Ница през 1995 година.

Постижението на Ел Геруж става все по-забележително от дистанцията на времето. 17 години по-късно единственият реално застрашил световния рекорд е самият Ел Геруж през 2001 година, когато остава на едва 13 стотни от подобряването му. В последните години дори най-добрите бегачи в дисциплината – кенийците Асбел Кипроп и Силас Киплагат, не могат да слязат под 3:27.64. Така, оцелял вече повече от десетилетие и половина, световният рекорд на мароканеца отдавна се е превърнал в най-дълго задържалия се в дисциплината. От началото на отчитането на рекордите през 1912 година всеки друг е оставал без корекция най-много 7 години.

Но не и този.

В края на миналия век и в началото на този Хишам ел Геруж е абсолютен господар в средните бягания. Определян от мнозина като най-великия атлет в тях, мароканецът печели 2 олимпийски титли (в Атина’04 на 1500 и 5000 метра), 4 световни титли на открито на 5000 метра (Атина’97, Севиля’99, Едмънтън’01 и Париж’03), както и още 3 в зала. Той печели 3 пъти златната лига на ИААФ между 2001 и 2003 година, ставайки по този начин единствения атлет с подобно постижение. Към купищата си постижения той добавя и световните рекорди на 1 миля (3:43.13) и на 2000 метра (4:44.79).

Hicham+El+Guerrouj+Bernard+Lagat+Olympics

С безспорния си талант и постоянството в резултатите си Ел Геруж бързо успява да си спечели име. Той обаче трябва да чака чак до 29-ата си година, за да достигне до върха за всеки лекоатлет – спечелването на олимпийската титла. В Атина на финала в коронната си дисциплина Ел Геруж трябва да се пребори с основния си конкурент и стар познайник Бърнард Лагат. Кениецът идва със самочувствието на фаворит, след като само 20 дни по-рано е поставил най-добро време за годината от 3:27.40. Както се и очаква, във финалната обиколка двамата влизат рамо до рамо. Мароканецът има известна преднинана, но е атакуван от Лагат. Маневрата на кениеца се оказва успешна и той излиза пред Ел Геруж. До финала обаче остават още 50 метра и мароканецът на свой ред контраатакува, за да вдигне победоносно ръце и да хвърли в екстаз 30 милиона свои сънародници.

Няколко дни по-късно Хишам печели и титлата на 5000 метра, като по този начин прави нещо невиждано в последните 80 години, ставайки първия лекоатлет от Пааво Нурми насам, който в една Олимпиада взима титлите на 1500 и 5000 метра.

Изпълнил мечтата си, Хишам ел Геруж никога повече не се състезава в международни състезания. През 2006 година, едва 31-годишен, той обявява края на състезателната си кариера. Кариера, белязана от редица върхове, но и от едно голямо разочарование.

На Олимпиадата в Сидни през 2000 година Хишам е определян като абсолютен фаворит за златния медал. Той вече е двукратен световен шампион, държи световния рекорд и от 1996 година неизменно дава най-доброто време в света за сезона. Всички индикации сочат, че няма кой да го победи. Но точно както става в живота, когато изглеждаш най-сигурен, точно тогава претърпяваш и най-тежките разочарования. Хишам ел Геруж остава със сребърния олимпийски медал – постижение, на което всеки би се радвал, особено когато му е първи. Но не и Хишам. Той е победен от своя добър приятел и пейсмейкър Ноа Нгени. Именно Нгени е човекът, който задава темпото на Ел Геруж при поставянето на световния му рекорд 2 години по-рано.

Ел Гируж е победен от Ноа Нгени в Сидни

Ел Гируж е победен от Ноа Нгени в Сидни

И вместо да получи подкрепа и поздравления за представянето си и спечеления сребърен медал, разплаканият Ел Гируж бива попитан следното веднага след финала: „Как ще обясните позора си на 30 милиона мароканци?”

Животът може да бъде много жесток понякога, но това вече Хишам го знаеше. На Олимпиадата в Атланта, все още твърде млад и зелен в големите състезания, мароканецът се явява скрит фаворит за първото място заедно с непобедения в последните 4 години алжирец Нуредин Морсели. За съжаление на Хишам обиколка преди края той се спъва и пада, заради което завършва на последното 12 място във финала. Морсели печели титлата безпроблемно, но царуването му приключва само месец по-късно, когато за пръв път е победен от Ел Геруж.

Оттам насетне за мароканеца има само един път – нагоре. Той спечелва абсолютно всичко в кариерата си, а един от големите му върхове със сигурност е свързан с онзи 14 юли в Рим. Когато всяка обиколка на стадиона е взета за по-малко от 55 секунди, а всеки 100 метра – за по-малко от 13,8 секунди, а представянето му се превръща в едно от най-главозамайващите и невероятни бягания. Такова, каквото може би няма да видим още поне 17 години.

Видео от световния рекорд на 1500 метра на Хишам ел Геруж в Рим през 1998 година

[youtube height=“315″ width=“420″]https://www.youtube.com/watch?v=tyoRtYr8mdc[/youtube]

снимки: olympic.org

Георги Крумов

Георги Крумов

Редактор at Running Academy
Здравейте! В момента уча "Журналистика" в Софийския университет и съм водещ на спортно шоу в студентското радио "Реакция". Пиша за спорт от 2011 година
Георги Крумов
Share.

About Author

Здравейте! В момента уча "Журналистика" в Софийския университет и съм водещ на спортно шоу в студентското радио "Реакция". Пиша за спорт от 2011 година