Димитър Стоянов: Как се справяме в извънредната ситуация и корона вируса?

0

Име: Димитър Стоянов

Възраст: 40 г.

Общ брой участия: 265 (бягане 261/ доброволец 4)

Къде те заварва това интервю? Всъщност въпросите ги прегледах преди повече от две седмици, тогава бях на работа, но едва днес (б.а. 18.04) вкъщи някак намерих време да отговоря. Как лети времето.

С какви мисли в главата? Какви ли не. Почти винаги за всяко нещо превъртам множество и почти всякакви варианти, понякога си мисля дали не страдам от шизофрения. Все пак така съм обучаван да гледам и търся най-лошия сценарий и начин да го предотвратя. Бъди готов за най-лошото, а всичко по-добро е добре дошло. И сега някой ще каже, че съм песимист. Но ще го опровергая, за мен чашата е наполовина пълна, въпреки че оптимиста би казал обратното ако трябваше да изпие най-отвратителната на вкус течност. Важното е да сме живи и здрави, позитивни и с висок дух.

Има една максима, „Ако едно нещо се случи веднъж, то може никога, да не се повтори, но ако се повтори, то със сигурност ще се потрети“. Така, че трябва да свикнем, да можем, да се оправяме с две и двеста. Това не е първата пандемия, така че трябва да я анализираме и да се подготвим и за следващата. Сещам се за следното: „Едно врабче умирало от студ, покрай него минала една крава, която го засипала с изпражнение. От топлината му врабчето се стоплило и се размърдало. Минала лисицата измъкнала го и го изяла“. Изводът: не всеки, който те засипва с изпражнения ти мисли лошото и не всеки, който те измъква от тях ти мисли доброто.

Какви планове ти провали тази извънредна ситуация? Не знам какво провали и за какво ми осигури време. Завърших на голям процент един отлаган проект за ремонт в къщи.

От друга страна пък ако бяхме на семейна екскурзия до Стара Загора,  Велико Търново, с. Билка, с. Синеморец за да пробягам едни дистанции, вероятно емоциите щяха да покрият предходното. Няма как да разбереш какво си загубил или спечели от едно нещо, без да го преживееш и обратното. Но сега уюта на някои местенца вкъщи, са на по-високо ниво.

Надявам се да не съм прав, но вероятно ще отложи и отбелязването на първите 6 години на 5 km run в Бургас на 17.05. Не че няма да го отбележим и след това.

Как поддържаш физическата си форма? За няколко дни с редене на тетрис – лепене на гнайс (5 см) на стена и смяна на первази вкъщи. След това разбираш, че имаш мускулчета и на места, където не си подозирал.

Иначе с колоездене до работа (20км в посока) и бягане. В обедната почивка на стадиона навъртам няколко километра. Добре, че седмица на работа седмица на отпуск.

Какъв хранителен режим си създал? По принцип не съм спазвал никога определени хранителни режими, даже мога да нарека себе си чревоугодник. Добре е в умерена степен, да се опита от всичко. Все пак не прекалявам с твърдия алкохол и с изкушенията приготвяни от съпругата ми. Поне не съм качил килограми, даже съм свалил едно-две май.

Какво правиш за почивка, отдих или хоби? Сега се сещам за една книга „Повест за истинския човек“ на Борис Полевой за волята и силата на човека и за това, че организмите ни са способни на много повече, отколкото ние си мислим. Въпросът е да се борим до край.

А какво е почивка? Физическа или психическа? Всъщност с физическите упражнения си почиваш психически и обратното.  Това е живота!

Почвам да оценям някои неща от забързания живот, както и да преоткривам важните и пренебрегвани преди това неща. Предполагам всеки е лежал и съзерцавал звездите в ясна нощта, просто ей така. Със сина ми наблюдавахме супер луната с телескоп  да седиш на терасата и да се любуваш на въздуха, звездите, гледката, да си седиш просто ей така и 7 годишният ти син да бъбри и пак просто ей така за неговите разбирания за  живота. Безценно. А като едно от талисманчетата на 5 km run Бургас всички в Бургас познават Валентин и свежестта, която внася в наричаната от него „банда“ 5 km run Бургас

В какво се състои и как отстояваш своето неприкосновено лично пространство? Трудно е да се говори за лично пространство, когато си със статус „женени с деца“. Поздрави за едноименния варненски отбор и по специално на Православ и Катя. Ситуации много и постоянно.

Как се отразява новата ситуация на любовта и секса? Ами не мисля, че е има разлика. За любов винаги готов!

Каква е личната ти позиция, относно създалата се ситуация и предприетите мерки в страната? Мисля, че са адекватни. Лошото е, че въпреки ситуацията някои политици се опитват да търсят „под вола теле“. Светът някак става малко по-съчувствен. Както винаги съм казвал, като част от някакво общество първо имаме задължения и след това права, а не обратното, както за съжаление си мислят доста хора.

А хората са така конструирани, че свежите и веселите моменти се помнят по-дълго от неприятните. Осъзнавам че за част вероятно ще основно лоши, но именно отговорното ни отношение към ситуацията ще минимизира това.

Какво е твоето мнение и виждане, относно болестта „корона вирус“? Трудно ми е да кажа нещо адекватно в сфера в която не съм специалист. Мога само, да анализирам данните, които намирам от различни източници, някои от които дори противоречиви. Както каза един вирусолог, „май само синода не се изказвал по темата“. Ама по Великден май и той!

Ако трябва да се посочи все пак нещо положително от така създалата се криза, според теб какво би било това? Перифразирано от една реклама  – Пандемията ще покаже кои системи/модели (здравни, икономически управленски и т.н.) са за смяна и кои не.

Колкото и да се жалваме от нещата в държавата ни за сега се вижда, че впрегнатия интелектуален капацитет на държавата има резултат. Когато фактите и статистиката говорят знаете, че и боговете мълчат. За съжаление манталитета, песимизма и егоизма пак се проявяват. Трябва да надрастем да мислим как на Вуте да му е зле. Вижда се, че дори мечтани за живот държави като САЩ, Франция, Англия, Испания и Италия и здравеопазването и нещата към днешна дата звучат много по-зловещо. А дали е така, времето ще покаже. Най-рядкото нещо в света е истината и тя е въпрос на гледна точка.

Поздрави на лекарите и полицаите за това, което правят. Ние от армията също сме готови за помощ.

Ако заемеш мястото на ген. Мутафчийски за един ден, какво ще направиш? Вероятно нищо по различно. Като офицер от  Военноморските сили го разбирам и в мислите и в насоките, въпреки че той по професия е лекар, а аз не съм. Но все пак сме изучавали военни науки и там мислиш за всичко. Освен това той дава насоки, а решенията ги взема изпълнителната власт.

Надявам се, да не се налага, да използвам познанията по същество и особено в насока на защита от ядрени, химически и биологически оръжия. Защото на този фон всичко това сега ще ни се стори като детска игра.

Какви планове имаш, след преодоляване на кризата? Незнам, нека първо приключи. Ситуацията показва, че нещата вероятно няма да са същите. Не си представям, че хората ще тръгнат веднага да обикалят и щъкат по-голямото село Земя като преди. Всеки ще има едно наум и едва ли на първата секунда, ще тръгнем да се прегръщаме и поздравяваме като преди.

Забавна случка, смешка или нещо, което те е разсмяло за корона вируса? Какво ли не? Необятно е човешкото въображението. А българският език и култура е толкова богат, че отразявайки го може да те разреве от смях. Но понякога и той е беден, да опише някои неща.  Едно предизвикателство – Има доста думи, които се четат еднакво нормално и отзад напред, а знаете ли единственото смислено такова изречение в българския език.

Случката: В първата събота в самото начало на извънредното положение, импровизирано и неорганизирано част от бягащите в Бургас се събрахме в познатия час на познатото място от 10 часа, за да си избягаме самостоятелно и неорганизира обичайните 5 километра.

След като приключихме, до мен дойде чаровната 6 годишна Ина (друго от талисмачетата на 5 km run Бургас) и да ме попита „Има ли чай“. С усмивка и съжаление трябваше, да и отговоря отрицателно. Тъй като беше неорганизирано и за да не привличаме нежелано внимание не направих обичайните 5 литра ментов чай, който правих цяла зима. Приятели радвам се, че само два пъти за целия есенно-зимен период съм върнал малко чай обратно и той ви освежаваше и стопляше в зимните бягания.

И нека бъдем отговорни и по-малко егоисти.

Благодарим ти Стояне, че сподели за нас в това интервю.

5kmrun

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов
Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)

НАПИШИ КОМЕНТАР