Димитър Янакиев: Как се справяме в извънредната ситуация и корона вируса?

0

Име: Димитър Янакиев

Възраст: 38 г.

Общ брой бягания: 206

Къде те заварва това интервю? В момента се намирам в дома си. Въпреки, че много обичам разходките и тренировките на открито, спазвам извънредните мерки и си стоя у дома. Всички сме в изолация и положението е изключително трудно за всеки един от нас. Успявам да говоря ежедневно по телефона с мои ученици и състезатели атлети, както и преподавам онлайн уроци.

С какви мисли в главата? В такива моменти, хората оставаме насаме със себе си. Замисляме се за нещата, които ни заобикалят, за неосъществените ни детски мечти, за постигнатите успехи и за това, което можем още да направим, за да се чувстваме добре. Аз работя с деца и имам голямо желание да ги привлека към спорта. Целта е да си изградят навици и култура на хранене, да се стремят към високи спортни резултати и да не се примиряват. Колкото и невъзможно да изглежда, всичко е възможно. С много труд, постоянство и дисциплина, целите и мечтите се превръщат в реалност. Резултатът от този труд е това, което ми носи удоволствие и осмисля работата ми.

Какви планове ти провали тази извънредна ситуация? Живот и здраве, плановете, които имам ще се осъществят след като премине тази криза. Все пак не съм само аз в тази ситуация, а целия свят, включително елитни спортисти и известни певци. Днес разбрах, че е възможно олимпиадата да бъде отменена. Това никога не се е случвало досега. Дори през Втората световна война, олимпиадата се е провела. Така, че не само моите планове, а плановете на всички са засегнати. Състезания, турнири, рождени дни и всякакъв друг вид събирания могат да изчакат. Нека свърши тази криза и всичко ще бъде наред и ще си дойде на мястото.

Как поддържаш физическата си форма? Поддържам физическата си форма с упражнения, доколкото това е възможно. Правя различни серии за горна част, коремни преси, клекове за крака, подскоци с въже. Хубавото е, че съседите ми все още не са ми направили забележка.

Какъв хранителен режим си създал? Сутрин закусвам обилно. Като спортист изразходвам много енергия и гледам да приемам повече въглехидрати. Също така се стремя да се храня през 2-3 часа. В моменти като тези, когато нямаме много движение трябва да се храним балансирано и разнообразно.

Какво правиш за почивка, отдих или хоби? В момента чета биографията на Димитър Бербатов – „По моя начин“. Той е уникален спортист и човек. Вчера разбрах, че е дарил пари на болница за справяне с кризисната ситуация. Той е за пример, и дано и други хора с възможности също да направят подобни дарения.

В какво се състои и как отстояваш своето неприкосновено лично пространство? В този момент, здравето на всички е най-важно. Започнах да се замислям и за здравето на човека до мен.  Защото това което днес ни разделя, още утре, като мине кризата, ще ни събере още по-силно.

Как се отразява новата ситуация на любовта и секса? Имаме повече време един за друг. В такива моменти ставаме още по-близки, разказваме и споделяме забавни истории. За секса мога да кажа, че заменихме тренировките на стадиона с активен спорт в леглото съчетан с нежност и внимание.

Каква е личната ти позиция, относно създалата се ситуация и предприетите мерки в страната? Подкрепям мерките, които държавата ни предприе и се надявам тази криза да свърши час по-скоро. Призовавам всичките си приятели да стоят по домовете си, да си мият ръцете и да спазват висока лична хигиена. Въпреки кризата, нека бъдем оптимисти и да не се поддаваме на негативните новини. Скоро всичко ще бъде наред, пожелавам на всички да бъдем живи и здрави.

Какво е твоето мнение и виждане, относно болестта „корона вирус“? Инфекциозно заболяване разпространяващо се в целия свят. Ако си млад и с имунитет, ще може да го изкараш на крак. Има доста излекувани. За съжаление, не всички са така, има случаи и с фатален край. Не съм много компетентен в тази област, следя ситуацията и слушам какво казват по-умните от мен професори, генерали и доктори.

Ако трябва да се посочи все пак нещо положително от така създалата се криза, според теб какво би било това? Положителното от кризата е, че спряхме процеса на вредните емисии. Някои от нас, които са имали ниско ниво на хигиена, сега ще обърнат сериозно внимание на това. Ще започнем да почистваме след себе си, няма да оставаме боклуци навсякъде и нивото на хигиена ще се повиши значително. Всеки може да остане насаме със себе си и да преосмисли своите действия или бездействия. Надявам се да излезем по-добри, смирени и състрадателни, без агресия и просташко поведение. Силно се надявам да си вземем поука и това да е за добро.

Ако заемеш мястото на ген. Мутафчийски за един ден, какво ще направиш? Генерал Мутафчийски си върши работата прекрасно и хората го харесват, но все пак ако имах тази възможност бих казал на хората: „ Благодарение на всички които си стоят вкъщи днес имаме много повече оздравели от колкото заразени случаи, стойте си вкъщи, най-важното е всеки да се запази здрав. Ако всеки един започне да спортува вкъщи и се грижи за тялото си, ще му се осигури заплата докато мине кризата. Но трябва всеки ден да качва в социалните мрежи, упражненията които прави. Говорил съм с Бойко Борисов премира на България и всички ще бъдете осигурени на 100% след кризата, ще имате тридневна работна седмица, за да може да спортувате повече и ще има светло бъдеще за целия български народ“.

Какви планове имаш, след преодоляване на кризата? След кризата се надявам всеки да се върне към нормалния си начин на живот, да се върнем всички на работа. Бих искал да успея да класирам състезатели на голямо състезание и да го спечелим разбира се. Както и да продължа да сбъдвам детските си мечти, които не са никак малко.Забавна случка, смешка или нещо, което те е разсмяло за корона вируса? Забавни вицове и смешки има много, примерно за Генерала които казва… да не излиза, сега не е време за купон и др. такива. Аз искам да ви споделя една мисъл на Чингис Хан която е актуална и днес: „Трудните времена раждат силни хора, силните хора раждат лесни времена, лесните времена раждат слаби хора, слабите хора раждат трудни времена!

Благодарим ти Мите, чесподели за нас в това интервю, успех!

5kmrun

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов
Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)

НАПИШИ КОМЕНТАР