Доц. д-р Христо Шивачев: Хирургичният инструмент е продължение на ръката на хирурга.

0

Доц. Шивачев, бихте ли разказали с няколко думи за Клиниката по детска хирургия на УМБАЛСМ Пирогов?

Клиниката по детска хирургия е най-голямото специализирано звено в България, извършващо целият обем диагностична и хирургична дейност в областта на детската хирургия. Клиниката разполага с 55 легла, обособени  в Отделение по хирургия на новороденото и вродените аномалии, Отделение по детска гръдна хирургия и Отделение по детска коремна хирургия. В Клиниката по детска анестезиология и реанимация са разположени Отделение по детска реанимация с десет легла и детски операционен блок. Клиниката извършва денонощно диагностика и лечение на всички детско-хирургични заболявания за пациенти от 0 до 18 години от цялата страна. Специалистите от клиниката са национални и републикански консултанти по детска хирургия. Лекарите в клиниката въведоха и приложиха най-новите и иновативни световни постижения в областта на детската хирургия, което я превърна в престижен център на Балканският полуостров.

Какво значение има Дарителството за Клиниката по детска хирургия на УМБАЛСМ Пирогов?

Дарителството за нас е изключително важно – това е съпричастността към борбата за живота на нашите деца и даряването на част от самите нас, за да има живот, защото децата са живот. Този жест показва, че борбата е обща и целта си струва. Трябва да призная, че дарителството за нас е жизнено необходимо. Именно чрез него нашата клиника получава възможност да се оборудва с най-съвременната апаратура в тази област, както и допълнителен шанс навреме да подменяме амортизиращата се техника. Ние подобряваме и обогатяваме  възможностите си за диагноза и лечение благодарение на благотворителни инициативи, фондации, професионални колективи и отделни хора. Така се подобрява и средата в клиниката, като тя максимално се доближава до домашната. Целта е децата и техните родители, на които се налага да ни посетят, да се чувстват комфортно и удобно.

Защо точно хирургически инструменти и как след тяхното закупуване, ще се промени Вашата ежедневна работа в клиниката?

Хирургичният инструмент е продължение на ръката на хирурга. Той е изпълнение на неговата мисъл и воля. Нашите инструменти в Пирогов, не са подменяни повече от двадесет години! Инструментариумът за новородени трябва да отговаря на най-високите изисквания за нежност, прецизност и надеждност, защото при новородените бебета всичко е толкова фино и нежно, че не търпи ненужната сила и грубост. Ние имаме проведен конкурс за доставка на хирургически инструменти за Клиниката по детска хирургия от преди повече от три години на обща стойност 60,000 лв. – това са нашите нужди. За съжаление, до ден днешен, болницата не съумява, да отдели средства дори за една трета от тази стойност!

Какво ще пожелаете на децата в клиниката и участниците на 5kmrun, както и ще можем ли да Ви очакваме на старта на това благотворително бягане?

От моето и от името на моите колеги искам да пожелая на  настоящите и бъдещи родители и техните деца, да се виждаме рядко и срещите ни да завършват с детски смях, защото няма нищо по – красиво от това. На всички участници в тези бягания пожелавам много здраве, усмивки и успехи в личните им начинания. Взаимно си пожелаваме да се преборим заедно за живота, защото борбата за живот е двустранен процес. Децата се нуждаят не само от медицинския персонал, медикаментите и апаратурата, но и от своите родители. Те се нуждаят от кураж и от прегръдката им. Те имат сили за борба и ние трябва да се борим заедно с тях. Ние пък се нуждаем от доверието и разбирането на родителите, че наистина правим най-доброто за техните деца. На участниците в 5kmrun, сред които ще бъдем и ние, пожелаваме да продължават да спортуват за здраве и по този начин да помогнат и на други както в момента помагат на нас.

Всичко за нашето Благотворително бягане на 5 юни 2021, от ТУК:

Визитка:

Доц. д-р Христо Шивачев завършва медицина в Медицински университет – София през 1995 г. Професионалният му път стартира като лекар в Звеното за неотложна медицинска помощ на 26-та поликлиника. През 1997 година започва работа в Клиниката по детска хирургия към УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов”, където работи и до днес. От 2014 г. доц. Шивачев заема поста  Началник отделение по детска гръдна хирургия. Има 2 специалности по „Обща хирургия” от 2004 г. и  „Детска хирургия” от 2012 г. Придобива научна степен „Доктор” по Детска хирургия през 2011 г. От месец Март 2017 г. е началник на Клиниката по детска хирургия, а през следващия месец оглавява и целия Специализиран комплекс по детски болести. Специализирал е видео-асистирана торакоскопска хирургия, лапароскопска хирургия, бронхология и конвенционална гастроинтестиналан ендоскопия. Научните му интереси са насочени главно към мини-инвазивната хирургия и гръдната хирургия.

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов

Latest posts by Георги Станоилов (see all)

Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)